Com cal cuidar la vista a l’estiu?

Publish:
 •
Share

Salut pràctica
Oftalmologia
Ulls vermells

fatiga visual

Tothom associa l’arribada de l’estiu amb jornades a la platja i la piscina i, inevitablement, amb possibles cremades solars a la pell. Però la vista també pateix en aquesta època?


La resposta és que sí. Els problemes oculars s’incrementen fins a un 25 % aquests mesos. Malgrat això, es poden prevenir amb uns consells senzills i que, a més, poden evitar que s’agreugin si no es tracten a temps1.

Els agents externs principals que poden danyar la vista a l’estiu són el clor de les piscines, l’aigua i la sal del mar, la sorra de la platja i la radiació ultraviolada procedent del sol.

Consells per tenir cura dels ulls a l’estiu2,3

  • Evita, tant com puguis, el contacte directe dels ulls amb el clor de les piscines o la sal del mar, perquè són substàncies irritants si es passa molt de temps sota l’aigua.
  • És recomanable fer servir ulleres aquàtiques sempre que ens banyem. A més de protegir-nos, també ens permetran tenir una visió més bona a l’hora de nedar o bussejar.
  • No facis servir lentilles a l’hora del bany, ja que hi poden quedar impureses que podrien provocar infeccions
  • No et gratis enèrgicament els ulls després del bany. S’han d’eixugar amb petits tocs amb la tovallola. Recorda no compartir tovalloles per evitar possibles contagis d’infeccions oculars.
  • Utiliza ulleres de sol homologades, especialment, quan vagis a la muntanya, a la platja o a la piscina o quan condueixis. Els especialistes recorden que una de cada tres ulleres de sol venudes a Espanya no han passat els controls necessaris per estar homologades.
  • Com més amunt, més radiació solar. A més, cal tenir en compte que l’aigua i la sorra fan efecte mirall, fet que provoca que els rajos UVA siguin més forts.
  • L’ús de barrets o gorres ajudarà que els ulls estiguin més protegits de l’acció del sol.
  • No facis servir cabines de bronzejat, ja que afecten els ulls igual que la llum solar, fins i tot encara que els tinguis tancats.

Afeccions oculars principals a l’estiu

La conjuntivitis, vírica o bacteriana, és la patologia oftalmològica més habitual a l’estiu. Afecta pacients de qualsevol edat i sexe, però és més comuna en infants, ja que són els que passen més temps a l’aigua exposats a les agressions externes.

La conjuntivitis és la inflamació de la conjuntiva, que és la membrana transparent que recobreix la superfície ocular i l’interior de les parpelles. Els símptomes principals són l’envermelliment de la part blanca de l’ull, coïssor i picor, llagrimeig constant i secreció ocular (lleganyes blanques o grogues). També pot aparèixer sensibilitat a la llum, visió borrosa i, fins i tot, dolor. S’acostuma a guarir de manera espontània tractant-ne només els símptomes, amb rentats amb sèrum fisiològic (no amb camamilla) utilitzant una gasa estèril per a cada ull, amb l’aplicació de compreses fredes sobre les parpelles. Si en persisteixen els símptomes cal acudir a l’especialista perquè hi prescrigui el tractament més adequat4,5.

D’altra banda, igual que amb la pell, el dany dels rajos ultraviolats als ulls és acumulatiu, i amb el pas del temps poden aparèixer un altre tipus de malalties oculars. Per exemple, cataractes (opacitat del cristal·lí que podria aparèixer de manera prematura?, pterígion (creixement anormal de teixit de la conjuntiva sobre la còrnia) i, de manera molt poc freqüent, també alguns tipus de càncer ocular3. 3 A més, els rajos UVA també poden provocar a curt termini un altre problema ocular, l’anomenada fotoqueratitis. És una cremada a la còrnia i la conjuntiva provocada pel reflex dels rajos UVA sobre la sorra o l’aigua per l’ús de cabines de bronzejat6.

El final de l’estiu és un dels millors moments per fer la revisió periòdica de la vista. L’oftalmòleg pot identificar qualsevol problema que s’hagi produït durant les vacances, detectar precoçment alguna patologia ocular i, en el cas dels més petits, fer una “posada a punt” (miopia, hipermetropia, astigmatisme, etc.) de cara al començament del curs escolar.

Referències:

1 Jorge L. Maguilla Aguilar. Nueve consejos para cuidar los ojos en verano. Col·legi Oficial d’Òptics-Optometristes d’Andalusia. Pàgina consultada el 17 de maig de 2021. 

2 Prevenir la conjuntivitis en verano. Molt Il·lustre Col·legi Oficial de Farmacèutics de València. Juny 2018. 

3 David Turbet i Odalys Mendoza. El sol, la luz ultravioleta y sus ojos. American Academy of Ophtalmology. Agosto, 2014. Pàgina visitada el 13 d’abril de 2019. 

4 Conjuntivitis infecciosa. Societat Espanyola d’Oftalmologia. Pàgina consultada el 17 de maig de 2021. 

5 El riesgo de conjuntivitis se multiplica en verano. Societat Valenciana de Pediatria. Agost 2019. 

6 Daniel Porter i James M. Huffman. ¿Qué es la fotoqueratitis (incluida la ceguera de la nieve? Acadèmia Americana d’Oftalmologia. Octubre 2020.