Menjar sa és responsabilitat de tothom

Publish:
 •
Share

Actualitat
Alimentació
Nutrició

fatiga visual

Els experts de l’OMS demanen als governs que apostin per una alimentació més saludable als centres públics com ara escoles bressol, escoles, residències i hospitals.


Una alimentació saludable podria prevenir al món unes vuit milions de morts a l’any. Per aquesta raó, des de l’Organització Mundial de la Salut 1, han llançat un pla d’acció que té com a objectiu augmentar la disponibilitat d’aliments saludables mitjançant l’establiment de criteris nutricionals per als aliments que se serveixen i es venen en centres que depenen de l’Administració pública. Amb aquesta mesura, es pretén aconseguir que els establiments públics, com escoles, escoles bressol, residències de gent gran, hospitals, centres penitenciaris, etc., ofereixin als usuaris aliments saludables. Així, disminuiria (o fins i tot desapareixeria) la presència d’aliments rics en substàncies perjudicials per a la salut (sal, sucres i greixos, en particular àcids grassos trans) i augmentaria la ingesta d’aliments saludables com ara cereals integrals, llegums, fruita i hortalisses.

Una mesura destinada a crear consciència

Tal com ha declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l’OMS: “Els establiments públics que atenen tota la població, incloent-hi les persones més vulnerables, han de ser llocs que fomentin una alimentació equilibrada i on s’evitin els aliments perjudicials. Els governs han de donar exemple a l’hora de vetllar perquè els aliments que se serveixen i es venen als establiments públics ajudin a alimentar-se saludablement i a salvar vides. No s’han de destinar fons públics per adquirir aliments que resultin en dietes danyoses.”

Recomanacions de l’OMS

És fonamental alimentar-se de manera saludable i adequada en cada etapa de la vida, per prevenir totes les formes de malnutrició i afeccions com la diabetis, el càncer i altres malalties no transmissibles. Aquest pla d’acció de l’OMS permetrà que els governs elaborin, apliquin, supervisin i avaluïn polítiques públiques d’adquisició d’aliments i de serveis de restauració coherents amb els principis bàsics de l’alimentació saludable:

  • Reduir la ingesta de sodi i procurar que la sal de consum estigui iodada.
  • Restringir el consum de sucres lliures.
  • Deixa d’utilitzar els àcids grassos trans d’elaboració industrial.
  • Incrementar el consum de cereals integrals, hortalisses, fruita, llegums i fruita seca.
  • Garantir la disponibilitat gratuïta d’aigua potable.

Espanya s’apunta al pla

Segons informen des de l’OMS, diversos governs de tot el món ja han assumit diversos compromisos per posar fi a totes les formes de malnutrició i combatre l’obesitat i les malalties no transmissibles relacionades amb l’alimentació, com la hipertensió, les malalties cardiovasculars, la diabetis i el càncer. El mar d’acció ajudarà a fer que, d’aquí al 2030, s’aconsegueixin fites dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, com l’erradicació de la malnutrició (ODS 2), la promoció de la salut i el benestar (ODS 3) i el foment de les adquisicions públiques sostenibles (ODS 12).

Hi ha diverses iniciatives a diferents països que busquen promoure una alimentació saludable als establiments públics. El Programa Nacional d’Alimentació Escolar del Brasil, per exemple, exigeix que el 30 % del pressupost es destini a adquirir aliments de les explotacions agrícoles familiars i que els menús es preparin amb aliments frescos o poc transformats, d’acord amb la sostenibilitat, l’estacionalitat i la diversificació agrícola de cada regió.

El mes de novembre passat es va llançar a Espanya la campanya “Posa més herois al teu plat i omple la teva vida de superpoders” 2,per iniciativa de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), que pertany al Ministeri de Consum. La nova campanya està inclosa dins del pla integral per fomentar l’alimentació saludable, conformat per quatre àmbits de treball: etiquetat, fiscalitat, publicitat i formació i informació als consumidors. L’objectiu últim d’aquestes accions és aconseguir que la ciutadania prengui consciència que la bona alimentació és una qüestió de salut pública.

 

1 La OMS insta a los gobiernos a fomentar la alimentación saludable en los establecimientos públicos. Gener, 2021. 

2 Consumo lanza una nueva campaña para combatir la obesidad infantil y promocionar la actividad física. Govern d’Espanya. Novembre de 2020.