Dia Mundial del Ronyó. Consells per millorar la malaltia renal a través d’una dieta adequada

Publish:
 •
Share

Alimentació
Malaltia renal
Dieta Saludable

Descobreix receptes saludables per a persones amb malaltia renal - Adeslas Salud y Bienestar

En aquest post t’expliquem com et pot ajudar la dieta a millorar la malaltia renal.


El segon dijous de març commemorem cada any el Dia Mundial del Ronyó. Un dia que té l’objectiu de conscienciar sobre la importància de cuidar-se per prevenir malalties renals. En el cas de les persones amb algun tipus de patologia o insuficiència renal, una alimentació correcta en la qual es controli tant el menjar com la beguda és fonamental1.

La tasca dels ronyons a l’organisme és eliminar substàncies de rebuig de la sang i també regular els líquids del cos. Els ronyons de les persones amb malalties renals greus deixen de fer aquestes funcions amb normalitat i, per això, han de controlar tot el que mengen i beuen. A més, en el cas de les persones amb patologies lleus també és convenient per evitar que la malaltia avanci2.

Com ha de ser una dieta per a persones amb malaltia renal?

Controlar l’alimentació no és tan sols una recomanació per a les persones amb problemes renals, sinó que és una part important del tractament, i la dieta ha d’estar controlada sempre per un nutricionista, per un nefròleg o per tots dos professionals1,2,3.

La dieta de les persones amb aquestes patologies ha de ser2:

  • Variada, incloent-hi aliments de tots els grups per obtenir tots els nutrients necessaris.
  • Equilibrada, que aporti un percentatge adequat de tots aquests grups d’aliments. Entre el 10% i el 12% de les calories diàries han de ser proteïnes, entre el 50% i el 60%, hidrats de carboni, i fins al 30%, greixos, almenys el 10% dels quals han de ser saturats.
  • Que proporcioni prou energia en funció de les característiques de la persona, com l’edat, el pes, el sexe i la quantitat d’activitat física que fa cada dia.
  • Fer entre 4 i 5 àpats al dia, sense estar gaire temps sense menjar ni picar entre hores.
  • Àpats adaptats al tipus de malaltia renal de base que té la persona i el tractament.
  • De vegades, es pot incloure algun suplement nutricional, que ha d’estar indicat sempre pel metge.

Quins aliments pots menjar?

Les proteïnes sotmeten els ronyons a un esforç important, ja que quan l’organisme els utilitza, produïm rebutjos que els ronyons han d’eliminar. Però les proteïnes són necessàries per a l’organisme, per la qual cosa els pacients renals n’han de consumir, però en porcions petites (que depenen de cada persona, de l’estadi en què es trobi la malaltia i que ha de determinar el metge)3.

A més, l’ajust entre les proteïnes d’origen vegetal i les d’origen animal que han de consumir aquests pacients és important que l’estableixi el nefròleg3.

Els aliments amb proteïna d’origen animal que han de consumir les persones amb patologies nefrològiques són3:

  • Pollastre
  • Peix
  • Carn de bou
  • Ous
  • Lactis

Pel que fa als aliments amb proteïna vegetal, aquesta dieta pot incloure3:

  • Llegums
  • Fruita seca com les nous
  • Cereals o llavors.
  • La fruita i la verdura són fonamentals en qualsevol dieta. A més, són una font saludable d’hidrats de carboni1. Així i tot, també se n’ha de controlar el consum, i per això s’aconsella consumir dues racions de fruita diàries, una de fresca i una altra cuinada (per exemple, en compota) o en conserva, i dues racions de verdura al dia2.

També és important controlar els aliments que són rics en potassi i reduir-ne el consum2,3. Seguir alguns consells per reduir el potassi en els aliments a l’hora de cuinar pot ajudar a fer que aquests pacients puguin menjar de manera semblant a la d’abans de tenir la patologia3.

Per menjar hortalisses, verdures, llegums, patates i bolets, s’aconsella3:

  • Pelar-los i tallar-los en trossos petits i deixar-los entre 12 i 24 hores en remull, canviant-ne l’aigua diverses vegades.
  • Posteriorment, posar-los a coure i, quan arrenca el bull, llençar l’aigua i canviar-la a una altra olla amb aigua bullent neta. Quan s’acabin de coure, llençar l’aigua; això és important perquè no es pot consumir, ja que una part del potassi ha passat a l’aigua.
  • És preferible utilitzar verdura congelada que fresca, ja que té una quantitat inferior de potassi.
  • En consumir vegetals en llauna, s’han d’escórrer i posar-los dues o tres hores en remull.

En el cas de la fruita, és convenient bullir-la i menjar-la en conserva, perquè així també perden una part del potassi. En la cocció al microones o al forn no s’elimina el potassi3.

Aliments que has d’evitar

El sodi (la sal) és un mineral que es troba en la majoria dels àpats. Consumir massa sodi pot augmentar la tensió arterial, que està molt vinculada a les malalties renals1.

És convenient per a tothom, però especialment per als pacients nefrològics, limitar el consum de sodi. Alguns trucs per aconseguir-ho són1:

  • No afegir sal als aliments; s’hi pot afegir llimona, espècies o herbes seques per donar-hi sabor.
  • Evitar la carn processada, com les salsitxes o els embotits.
  • No consumir aperitius salats.
  • No comprar sopes en bric ni aliments preparats congelats alts en sodi.
  • Evitar els aliments en escabetx, i també les olives i els cogombrets.
  • Limitar les salses envasades amb alt contingut en sodi, com la salsa de soja, la de barbacoa o el quètxup.

És important anar amb compte amb els aliments baixos en sal perquè, en molts casos, se substitueix el sodi per potassi, un compost que també han de controlar les persones amb malaltia renal1.

Així mateix, cal evitar tant com es pugui el consum de fòsfor, i per a això és important comprovar les etiquetes dels aliments envasats. A més, els embotits i algunes carns fresques també contenen fòsfor3. La carn processada, el porc i el pollastre contenen més fòsfor que altres, com la carn de bou magra i el xai4. La malaltia renal pot ocasionar un augment de fòsfor a la sang i, en excés, pot perjudicar l’absorció de calci i perjudicar la salut dels ossos3.

També cal evitar l’alcohol o limitar-ne el consum. Mai no s’ha de prendre més d’una beguda diària en el cas de les dones i dues en el dels homes3.

 

Si tens una patologia renal, segueix aquests consells, cuida l’alimentació i, sobretot, consulta amb el nefròleg tots els dubtes que et sorgeixin pel que fa al que pots menjar i el que no.

 

 

Referències:

1 La dieta nefrosaludable y los alimentos para la insuficiencia renal crónica (IRC). American Kidney Fund. Setembre 2021.

2 Guía de alimentación para pacientes renales. ADAER (Associació d’Ajuda al Malalt Renal). Consultat el gener del 2022.

3 Comer correctamente en la enfermedad de los riñones. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Abril 2017.

4 Dieta baja en fósforo: ¿es útil para la enfermedad renal?. Mayo Clinic. Juliol 2021.