Fasciïtis plantar: què és, quins en són els símptomes i com es pot prevenir

Publish:
 •
Share

Salut pràctica
Sobrepès
Sedentarisme

Què és i com es pot prevenir la fasciïtis plantar - Adeslas Salud y Bienestar

En aquest post et parlem de la fasciïtis plantar, els seus símptomes, el tractament més adequat i què fer per prevenir-la.


La fasciïtis plantar és la inflamació de la fàscia plantar (teixit connectiu que travessa la planta del peu, connecta el taló amb els dits i crea una tensió que manté l’arc del peu)1,2. Es tracta d’una patologia que causa dolor al taló i és un dels motius més habituals de dolor a la planta del peu en adults2,3.

Símptomes de la fasciïtis plantar

El símptoma principal de la fasciïtis plantar és el dolor a la planta del peu, a la zona del taló. A més, també hi ha persones que poden presentar rigidesa1,2.

Hi ha moments en què el dolor pot ser més agut que en altres, per exemple1,2:

  • Els primers passos després de llevar-se solen ser més dolorosos.
  • En aixecar-se després d’haver estat assegut.
  • Després d’una caminada, de saltar o de fer exercici intens.
  • En pujar escales.

Per què es produeix

Quan la fàscia plantar s’estira en excés o se sobrecarrega massa, es poden produir petits esquinços i, si passa repetidament, apareix la inflamació, que pot fer difícil caminar1,2. Però en molts casos de fasciïtis plantar no hi ha una causa evident2.

Factors de risc

Hi ha alguns factors de risc que fan que sigui més probable presentar fasciïtis plantar, com el sedentarisme, tenir sobrepès, l’edat (a partir dels 40 se n’incrementen els casos i sol deure’s a la reducció del coixinet de greix del taló, que protegeix menys dels impactes)3, problemes a l’arc del peu (peu pla o peu buit), tenir el tendó d’Aquil·les tens, utilitzar sabates amb soles toves o un suport deficient de l’arc del peu, córrer distàncies llargues per superfícies irregulars o pendent avall, canviar el nivell d’activitat física1, o treballar en feines en què cal estar molta estona de peu2.

Tractament i prevenció de la fasciïtis plantar

Davant la sospita de fasciïtis plantar, el primer que cal fer és consultar el metge. Hi ha múltiples tractaments que poden ajudar-hi, però és fonamental que estiguin prescrits i supervisats per un professional sanitari1,3:

  • Utilitzar una fèrula nocturna o, si cal, una fèrula cada dia.
  • Fer exercicis d'estirament del peu i del taló cada dia.
  • Canviar de calçat i usar només els que tenen un bon suport i un bon amortiment.
  • Fer servir plantilles ortopèdiques juntament amb el calçat habitual.
  • Aplicar un embenatge funcional.
  • Repòs.
  • Aplicar fred a la zona del dolor com a mínim dues vegades al dia entre 10 i 15 minuts, especialment els primers dies de dolor.
  • Prendre medicaments per alleujar el dolor (com paracetamol) i per reduir la inflamació (com ibuprofèn) si el metge ho considera necessari i segons la pauta prescrita.
  • Injeccions d’esteroides o de corticoides en cas que el metge vegi que els medicaments habituals per al dolor i la inflamació no funcionen.

En general aquests tractaments milloren el dolor i es poden prescriure des d’uns mesos fins a dos anys. Però de vegades, si no en funciona cap, pot ser necessària una cirurgia del peu per corregir el problema1.

Pel que fa a la prevenció, es recomana fer activitat física moderada regular, fer exercicis específics per enfortir la zona i estirar la fàscia plantar cada dia abans de llevar-se1,3.

Si notes alguns d’aquests símptomes, no ho deixis passar i demana hora amb el metge. Si no es tracta a temps, la fasciïtis plantar et pot ocasionar dolor crònic i dificultar les activitats del dia a dia2.

 

 

Referències:

1 Fascitis Plantar. MedlinePlus. Agost 2020.

2 Plantar fascitis. Mayo Clinic. Desembre 2019.

3 Estrategias de prevención y tratamiento de la fascitis plantar en adultos. Cecar. Desembre 2015.