Saps la diferència entre la malaltia celíaca i la sensibilitat al gluten no celíaca?

Publish:
 •
Share

Salut pràctica
Al·lèrgies
Malalties cròniques

celíacs i sensibilitat al gluten

Tot i que moltes vegades es confonen, la malaltia celíaca i la sensibilitat al gluten no celíaca són patologies diferents. De fet, l’última és una malaltia relativament nova i hi ha molta incertesa sobre el tema.


Mentre que l’1 % de la població és celíaca1, encara no és clara la prevalença de la sensibilitat al gluten no celíaca2, tot i que s’estima que és superior. Segons algunes estimacions, afectaria entre el 0,6 % i el 10 % de la població.

La malaltia celíaca és clara: és una patologia multisistèmica (no tan sols afecta l’aparell digestiu, sinó que pot involucrar qualsevol altre sistema del cos), amb base autoimmune (el sistema immunitari obliga les defenses de la persona celíaca a reaccionar davant la ingesta de gluten, això danya la mucosa de l’intestí i destrueix les vellositats intestinals encarregades d’absorbir els nutrients necessaris per mantenir-nos sans) i es presenta en persones genèticament susceptibles (sol ser hereditària). L’ocasionen el gluten i les prolamines (fragments proteics de gluten que el sistema immunitari pot detectar i fer desencadenar una reacció adversa de tipus inflamatori i autoimmune, i que es troben en el gra del blat, l’ordi i el sègol).

Segons la definició que va establir el 2012 la Societat Europea de Gastroenterologia Pediàtrica, Hepatologia i Nutrició1, la celiaquia es caracteritza per la presència d’una combinació variable de manifestacions clíniques dependents del gluten, anticossos específics de la malaltia celíaca, haplotips HLA DQ2 o DQ8 (marcadors que indiquen l’existència de la predisposició genètica) i enteropatia (qualsevol alteració que es produeixi al tracte digestiu).

Símptomes de la malaltia celíaca1

  • Pèrdua de pes i de fam.
  • Fatiga.
  • Nàusees i vòmits.
  • Diarrea.
  • Anèmia.
  • Distensió abdominal.
  • Dolors abdominals.
  • Endarreriment en el creixement.
  • Meteorisme.
  • Alteracions del caràcter.

Això sí, cal tenir en compte que els símptomes no són sempre els mateixos i que, fins i tot, poden no aparèixer, fet que complica el diagnòstic.

Les últimes dècades també s’ha començat a parlar de la sensibilitat al gluten no celíaca, que afecta fonamentalment dones (el doble que homes) que tenen entre 20 i 59 anys3. Moltes d’aquestes persones estan diagnosticades de síndrome de l’intestí irritable i en tots els casos els han descartat tant malaltia celíaca com al·lèrgia al blat.

El que se sap de la sensibilitat al gluten2

Sobre la sensibilitat al gluten no celíaca hi ha moltes incògnites, però sí que se saben algunes coses: encara que la persona té els símptomes digestius i extradigestius propis de la malaltia celíaca, ni és celíaca, ni té al·lèrgia al gluten o al blat. Aquests pacients empitjoren quan consumeixen aliments amb gluten i milloren quan fan dieta sense gluten.

Pel que fa al diagnòstic, en el cas de la malaltia celíaca, se sospita després d’un examen clínic exhaustiu i una analítica de sang (que mira els marcadors serològics de la malaltia celíaca). Posteriorment, es fa una biòpsia intestinal, que consisteix en l’extracció d’una mostra de teixit de l’intestí prim per veure si està danyat o no. Per fer aquesta prova cal que no s’hagi eliminat el gluten de la dieta. És l’única manera de diagnosticar amb certesa aquesta malaltia.

L’infradiagnòstic de la malaltia celíaca és molt elevat: es calcula que al voltant del 75 % de les persones celíaques no saben que ho són.

Així i tot, per detectar la sensibilitat al gluten no celíaca no hi ha cap prova específica que determini si la persona la té o no, per la qual cosa es fa descartant altres malalties.

Respecte del tractament, és sempre el mateix: una dieta lliure de gluten.

En definitiva, si tens aquest tipus de molèsties, ves al metge, que és qui decidirà les proves que necessites i l’únic que pot diagnosticar. I recorda que el gluten només perjudica les persones amb malaltia celíaca, al·lèrgiques o amb sensibilitat al gluten, si no és el teu cas, no l’has d’eliminar de la dieta.

 

Si vols saber més coses sobre la celiaquia i estàs registrat a Adeslas Salut i Benestar, clica aquí.

 

 

Referències:

1 Qué es la enfermedad celiaca. Federació d’Associacions de Celíacs d’Espanya (FACE). Juny 2021 .

2 Sensibilidad al gluten no celiaca. Associació de Celíacs i Sensibles al Gluten. Juny 2021.

3 Javier Molina-Infantea, Santos Santolaria, Miguel Montoro, María Esteve, Fernando Fernández-Bañares. Sensibilidad al gluten no celiaca: una revisión crítica de la evidencia actual. Elsevier. Juny-juliol 2014.