Carotenèmia: el color taronja que ens produeixen algunes fruites i vegetals a la pell

Publish:
 •
Share

Salut pràctica
Alimentació

Descobreix què és la carotenemia i per què es produeix – Adeslas Salud y Bienestar

En aquest post explicarem què és la carotenèmia, quins efectes té al cos, per què es produeix i com es tracta.


Els carotens són pigments vegetals responsables del color groc i taronja de la fruita i verdura. Els carotens es transformen en vitamina A quan es consumeixen, i milloren la visió, ajuden a mantenir les genives sanes i mineralitzen l’esmalt dels dents, les mucoses o la pell, entre d’altres. A més, tenen una rellevància especial durant l’embaràs i la lactància gràcies a la seva funció antioxidant, ja que intervenen en el creixement cel·lular i regulen la resposta immune1,2.

La carotenèmia és un trastorn clínic produït per un augment dels nivells dels betacarotens a la sang, que normalment es produeix per un alt consum d’aliments que en contenen. De vegades, es pot confondre amb altres afeccions com la icterícia, una malaltia que fa que la pell i les parts blanques (escleròtica) dels ulls es posin grogues a causa de l’excés de bilirubina3.

Què la produeix?

Els carotens són un compostos antioxidants que es produeixen a les plantes i alguns fongs i bacteris i que proporcionen almenys el 50% de la vitamina A que necessita el nostre organisme2,3. La cocció i el triturat dels aliments facilita l’absorció dels carotens, ja que en aquesta forma l’absorció dels greixos durant la digestió augmenta; cal no oblidar que són pigments liposolubles naturals, sintetitzats per les plantes. Però un excés de consum d’aquest tipus d’aliments pot fer que hi hagi massa betacarotens al torrent sanguini i es produeixi carotenèmia3. Alguns dels aliments que tenen nivells elevats d’aquesta substància són4:

  • Albercocs.
  • Pastanagues.
  • Mangos.
  • Taronges.
  • Carabassa.
  • Moniatos.

Però els carotens no tan sols estan presents en les verdures i fruites de color ataronjat, grogós o vermell, també hi ha altres aliments que en tenen, com pomes, cols, verdures de fulla verda, kiwis, espàrrecs, ous i formatge1,4.

Tot i que la forma més comuna per la qual es produeix la carotenèmia és per un consum excessiu d’aquest tipus de productes, també es pot deure a altres causes1:

  • Hiperlipèmies: és un excés de greix a la sang. És causada per una dieta rica en aliments que contenen massa colesterol i triglicèrids, quan el cos sintetitza massa colesterol o greix o per totes dues raons5.
  • Diabetes mellitus: és causada per la secreció anormal d’insulina o per graus variables de resistència perifèrica a la insulina, fet que pot produir l’aparició d’hiperglucèmia6.
  • Hipotiroïdisme: també conegut com a tiroide hipoactiva, apareix quan la glàndula tiroide no produeix prou hormones tiroidals i alenteix les funcions més importants del cos. Això es deu al fet que l’organisme deixa de tenir un bon control de com utilitzar l’energia7.
  • Anorèxia nerviosa: és un trastorn alimentari que provoca una distorsió del cos en què crea la necessitat d’aprimar-se. Això fa que les persones que en pateixen tinguin un pes corporal molt baix8.
  • Malaltia hepàtica: són malalties que afecten el funcionament del fetge i produeixen dolor abdominal, color groguenc de la pell o els ulls (icterícia) i problemes en les seves funcions9.
  • Malaltia renal: afecta el funcionament dels ronyons, cosa que dificulta l’eliminació de rebuigs i l’excés d’aigua del cos10. Això fa que els nivells de betacarotens siguin més elevats a causa de la disminució d’excrecions.
  • Errors congènits del metabolisme: el pacient no fa correctament la conversió de betacarotens a vitamina A.
  • Ingesta o absorció cutània de substàncies químiques com ara quinacrina, dinitrofenol, safrà i licopens (pigment dels tomàquets).

Com es manifesta en les persones

La carotenèmia es presenta en les persones amb una pigmentació groguenca de la pell. La concentració més gran d’aquests pigments es produeix al voltant de la pell fina i on hi ha les glàndules més grans de sudoració, com3,4:

  • Palmells de les mans.
  • Plantes dels peus.
  • Genolls.
  • Colzes.
  • Plecs al voltant del nas i la boca.

Aquesta pigmentació es potencia amb la llum artificial i afecta més la canalla i els joves. Tot i que es troba en els aliments, no sempre es pigmenta la pell amb la mateixa intensitat encara que se segueixi la mateixa dieta3.

Quins remeis hi ha?

La carotenèmia produïda pel consum excessiu de carotens sol diagnosticar-se revisant la dieta i analitzant els nivells de vitamina A a la sang. La conversió de betacarotens a vitamina A es produeix molt lentament, i per això la intoxicació per vitamina A és molt difícil1,4.

El tractament és senzill: si es disminueix el consum d’aliments rics en betacarotens, la decoloració de la pell començarà a desaparèixer i tornarà a la normalitat al cap d’uns mesos. Per això no cal tractament farmacològic1,4. En cas que el canvi de color a la pell es produeixi per alguna malaltia, ho ha de revisar un metge per tal que, en controlar la malaltia que la produeix, el símptoma vagi disminuint.

La carotenèmia demostra la importància de tenir una dieta variada i equilibrada. Consumir en excés qualsevol tipus d’aliments pot comportar conseqüències, com ara la pigmentació de la pell en aquest cas. Si amb una variació de la dieta el color groguenc no s’elimina, cal consultar-ho amb un metge4.

 

 

Referències:

1 Carotinemia. FEPAP. 2008.

2 Los beneficios de los carotenoides en la salud. IATA. Novembre 2020.

3 Carotenemia. Universitat de Chicago. Consultat el febrer del 2022.

4 Can Eating Too Many Carrots Turn Your Skin Orange? Cleveland Clinic. Juny 2019.

5 Hiperlipidemia. JCEM. Març 2005.

6 Diabetes mellitus. Manual MSD. Setembre 2020.

7 Hipotiroidismo. Medline Plus. Consultat el març del 2022.

8 Anorexia nerviosa. Manual MSD. Juny 2020.

9 Enfermedad hepática. Medline Plus. Maig 2020.

10 Enfermedad renal crónica. Medline Plus. Juliol 2019.