Sedentarisme, tecnologia i confinaments

Publish:
 •
Share

Vida Activa
Sedentarisme
Pantalles

fatiga visual

 

L’ús de dispositius electrònics s’ha multiplicat exponencialment l’últim any a causa dels confinaments per la COVID-19. Això vol dir que som més sedentaris?


D’acord amb l’última guia de l’OMS sobre activitat física i hàbits sedentaris (WHO Guidelines on physical activity and sedentary behaviour),1 publicada al final de l’any passat, el 27,5 % dels adults i el 81 % dels adolescents del món no fan el mínim d’activitat física recomanat per l’organització.

L’informe també indica que, per regla general, les nenes i les dones són menys actives que els nens i els homes, i que hi ha diferències significatives en els nivells d’activitat física entre els grups econòmics superiors i inferiors i entre països i regions.

3 hores més de sofà

A aquesta situació de sedentarisme generalitzat, s’hi han sumat els confinaments fets a tot el món per intentar frenar la pandèmia per Sars-CoV2, que han empitjorat encara més les xifres d’inactivitat globals. Segons les dades recollides per una enquesta internacional feta en línia per un grup de 35 institucions d’investigació en diversos continents 2, en què han participat 1.047 persones (54 % dones) d’Àsia (36 %), Àfrica (40 %), Europa (21 %) i altres parts del món (3 %), el confinament domiciliari per la COVID-19 va tenir un efecte negatiu en totes les intensitats d’activitat física (vigorosa, moderada, passejos, etc.). D’acord amb aquest estudi, el temps diari que les persones van passar assegudes va augmentar de 5 a 8 hores al dia.

A més, el consum d’aliments i els patrons d’àpats van ser més insalubres durant el confinament, i només el consum excessiu d’alcohol va disminuir significativament.

La tecnologia és enemiga de l’activitat física?

Les circumstàncies viscudes l’any passat també han impactat de manera evident sobre el consum d’internet. L’últim informe de l’agència We Are Social3 sobre les tendències digitals, xarxes socials i mòbils, afirma que l’usuari mitjà d’internet passa gairebé 7 hores al dia utilitzant internet en tots els dispositius, i això suposa un augment mitjà de 16 minuts, o el 4 %, any rere any. Aquest mateix informe sosté que el gener del 2021 el nombre d’usuaris d’internet ha augmentat en 4.660 milions de persones, fet que suposa un augment de 316 milions (7,3 %) des de l’any passat per aquestes dates. D’altra banda, les aplicacions de salut entre els usuaris, entre les quals hi ha les d’activitat física i, també, les de nutrició, les utilitzen el 29,4 % dels “connectats”.

Pel que fa a Espanya, aquest mateix informe revela que el 91 % de la població (42,54 milions) avui són usuaris d’internet i que el temps mitjà que passen els espanyols davant d’una pantalla és de 6 hores i 11 minuts. Les aplicacions de salut són utilitzades pel 30,3 % de la població connectada.

Som més sedentaris avui?

Segons xifres de l’OMS 4 prèvies a la pandèmia, almenys el 60 % de la població mundial no fa l’activitat física necessària per obtenir beneficis per a la salut. A més, experts de la SEEN (Societat Espanyola d’Endocrinologia i Nutrició) adverteixen que el desenvolupament tecnològic pot tenir efectes negatius sobre la salut, ja que afavoreix la creació d’un ambient obesogènic. Arribats a aquest punt, cal recordar que si la població mundial fos més activa físicament es podrien evitar de quatre a cinc milions de morts cada any. Segons la nova guia de l’OMS1, rfer activitat física de manera habitual constitueix un factor de protecció clau per a la prevenció i el maneig de malalties no transmissibles (MNT), com les malalties cardiovasculars, la diabetis de tipus 2 i diversos tipus de càncer.

 

 

Referències:

1 WHO guidelines on physical activity and sedentary behaviour: at a glance. OMS Novembre 2020. 

2 Ammar, Achraf y col. Effects of COVID-19 home confinement on physical activity and eating behaviour Preliminary results of the ECLB-COVID19 international online-survey. MedRxiv- Colod Spring Harbor Laboratory, BMJ, Yale. Juny 2020. 

3 Digital report 2021: El informe sobre las tendencias digitales, redes sociales y mobile. We Are Social. 

4 Inactividad física: un problema de salud pública mundial. OMS. Pàgina visitada el febrer del 2021.