Beneficis de portar el nadó
En aquest post t’expliquem què és el portament del bebè, per què és bo per als infants i els pares i com fer-lo bé.
El portament del nadó és un sistema de transport que afavoreix un contacte constant entre pares i nens, i que té nombrosos efectes positius en el seu benestar1,2,3.
Què vol dir portar un bebè?
Els humans portem els nadons des de temps ancestrals i a molts pobles indígenes encara ara es fa. Mares (i germans grans) en tribus africanes, de tot el continent americà i de molts països orientals, fa segles que emboliquen els nounats i nens petits per sostenir-los a la falda o l’esquena: els porten en braços o “a cavallet”, però assegurats amb un fulard de portament per deixar més llibertat de moviment.
Últimament, el portament del bebè s’ha propagat a occident com una moda exòtica però, segons els experts, val la pena adoptar-la. L’Associació Espanyola de Pediatria (AEP) avala els múltiples beneficis de fer-lo de la manera correcta2.
Quins beneficis té el portament?
Els efectes positius del portament del nadó es basen en la teoria de l’aferrament, que defensa que els bebès desenvolupen una vinculació intensa cap a una única persona i que, una vegada establerta, es manté constant. L’estret vincle té conseqüències positives en la salut física, emocional i psicològica durant tota la vida. Contràriament, la seva ruptura activa una reacció afectiva negativa que intervé en el desenvolupament1. Perquè hi hagi un aferrament segur, cal la disponibilitat constant de l’adult, condició que s’afavoreix, entre altres coses, amb el llit familiar i el portament del bebè.
A més, com qualsevol altre contacte afectiu com les carícies, els massatges o el contacte pell amb pell (anomenat també cures de la mare cangur, kangaroo mother care en anglès, recomanat especialment en naixement prematurs), proporciona aspectes positius en la formació de la personalitat i les relacions socials del nadó1.
Així, el portament té els beneficis següents per al bebè1,3:
- Sensació de seguretat. Manté l’infant a prop del seu hàbitat natural, que és el cos de la mare.
- Tranquil·litat. Derivada de la seguretat, afavoreix el creixement.
- Millora de la qualitat del descans. Ajuda el nadó a agafar el son, i això fa que sumi hores de més qualitat.
- Més benestar físic per la posició natural vertical sobre la mare (com quan és al ventre). El massatge pel moviment i l’augment de la temperatura faciliten part de la digestió i alleugen el reflux; la sincronització de la respiració ajuda a la maduresa del seu patró respiratori, i el contacte genera una millora en la resposta davant l’estrès que els fa més tolerants al dolor.
- Enfortiment de l’aferrament segur. Ajuda a l’aprenentatge del repertori de riures, sorollets i plors i, en contra de la creença popular de la negativitat de “tenir massa en braços” els infants, permet donar una resposta ràpida a les seves necessitats, cosa que optimitza el desenvolupament físic, intel·lectual i emocional que el convertiran en un adult més independent i segur.
- Desenvolupament òptim del sistema nerviós. Estimula els sentits de la vista, l’olfacte, l’oïda, el tacte i el sentit vestibular (equilibri i control espacial).
- Coneixement i adaptació a l’entorn. Permet el reconeixement del lloc on viu i l’aprenentatge de les interaccions socials.
- Menys plors. És un fet que els nadons que passen més temps en braços o en un portabebès ploren menys.
- Millora de certes patologies, com la plagiocefàlia postural, el còlic del lactant i la displàsia de maluc, i del desenvolupament del to muscular de l’esquena.
També hi ha avantatges per a l’adult que el porta, com ara facilitar les relacions socials, afavorir la producció de llet per a la lactància materna ((a més de simplificar l’acte d’alletar, que fa que es mantingui més temps), augmentar la sensació de competència, l’autonomia i la mobilitat, reduir la probabilitat de patir depressió postpart...
Com es porta un nadó?
Malgrat el que es pugui creure, la càrrega no té necessàriament un impacte negatiu a l’esquena2 o la postura de l’adult, sempre que es porti de la manera correcta. Això s’aconsegueix amb un portabebès ergonòmic que tingui en compte la fisonomia i fisiologia de tots dos, sigui una motxilla o un fulard amb disseny ergonòmic.
El portament ergonòmic és el que permet1:
- Una tensió i un ajust correctes.
- Col·locar el nadó en posició vertical (no estirat), de cara a qui el porta amb i el cap subjecte.
- Situar el bebè per sobre del melic de la mare o pare i a una distància que no el toqui amb la barbeta però que arribi per fer-li un petó al cap.
- Ajustar el suport d’esquena perquè el subjecti quan dorm i es pugui adequar a la mobilitat del nen quan està despert.
És important que els infants estiguin recolzats sobre les seves cuixes.
Quant de temps es pot portar un bebè?
Si es comença des del naixement, no hi ha límit de temps. Si es comença al cap d’uns mesos, cal una petita adaptació, començant de mica en mica, a estones curtes.
Pel que fa als límits d’edat d’un bebè per ser portat, no estan definits. Cal tenir en compte que no arribin a un pes excessiu que la mare o el pare no puguin assumir.
Comunica-ho al pediatre, assegura’t que el portabebès és ergonòmic, segur, que estigui homologat i que sigui adequat al pes, l’etapa i el creixement del nadó.
Referències:
1 El porteo ergonómico. Pediatría Integral. 2014.
2 ¿Es beneficioso el porteo? Blog Lucía mi pediatra. Consultat l’octubre del 2021.
3 19 razones para portear a tu bebé. Traumatología Infantil Canarias. Setembre 2019.