Skip to main content
Share

Ull gandul o ambliopia: què és i com es tracta en canalla

Share
  • Pódcast
  • Niños

Ull gandul o ambliopia en canalla - Adeslas Salut i Benestar

Sabies que l’ull gandul és la causa més freqüent de disminució de la capacitat visual? En aquest episodi de Sin Cita Previa t’expliquem tot el que n’has de saber: des de les causes que poden provocar aquest trastorn visual fins als signes i els símptomes més freqüents que ens ajuden a detectar-lo a temps.


Què és l’ull gandul o ambliopia?

L’ambliopia, coneguda com a ull gandul, és la disminució de la capacitat visual a causa d’un desenvolupament visual anormal els primers anys de vida. Quan ocorre, el cervell prioritza la imatge de l’ull que hi veu millor i “anul·la” la de l’ull amb una visió deficient. L’ambliopia sol desenvolupar-se des del naixement fins als 7 anys d’edat, afecta el 3-4 % dels infants en edat escolar i, si no es corregeix a temps, persisteix en la vida adulta.

Causes de l’ull gandul

L’ambliopia es pot desenvolupar per diferents factors que afecten la visió d’un ull més que la de l’altre durant el creixement:

  • Estrabisme: afecció en què els ulls no estan alineats correctament i apunten en diferents direccions, cap a dins, cap a fora, cap a dalt o cap a baix. La conseqüència és que es formen dues imatges diferents al cervell i, per evitar la visió doble, el cervell anul·la la imatge de l’ull desviat.
  • Defectes de refracció: com miopia, hipermetropia o astigmatisme. Una visió borrosa deguda a un mal enfocament de la llum, no corregida a temps, endarrereix el desenvolupament visual.
  • Anisometropia: quan el defecte de la refracció d’un ull difereix de l’altre de manera significativa. Quan aquesta diferència entre un ull i l’altre supera les 3 o 4 diòptries es pot comprometre la visió conjunta de tots dos ulls anul·lant el més borrós.
  • Causes orgàniques: patologies concretes a l’ull, com cataractes congènites, parpella caiguda o lesions a la còrnia.

Com s’identifica si un nen té ull gandul?

Detectar l’ambliopia pot ser complicat, ja que es produeix en infants petits que no són conscients que hi veuen malament i, a més, no saben com expressar-ho. Però n’hi ha certs senyals, com ara:

  • Inclinar el cap per enfocar objectes.
  • Parpelleig o picades d’ull freqüents, fregar-se els ulls sovint.
  • Acostar-se massa als objectes per veure’ls.
  • Dificultat en les tasques de precisió.
  • Falta d’interès per l’aprenentatge.
  • Manca d’atenció o malaptesa jugant.
  • Cefalees freqüents.

El diagnòstic precís i el seguiment els ha de fer un oftalmòleg pediàtric. Es recomana una avaluació oftalmològica des dels 0-3 anys com a norma general. Però si es detecten alteracions a la consulta del pediatre, el nadó és prematur o si hi ha antecedents familiars de problemes visuals en pares o germans, la visita a l’oftalmòleg pediàtric s’ha de fer tan aviat com sigui possible.

Un tractament precoç dona millors resultats a causa de la plasticitat cerebral dels nadons.

Tractament de l’ull gandul

El tractament de l’ull gandul busca estimular l’ull afectat per recuperar-ne la funció. La mesura més eficaç és l’ús d’un pegat ocular que cobreix l’ull sa i obliga l’ull gandul a treballar.

És molt important conèixer la causa que ha provocat l’ambliopia i tractar-la adequadament. Segons les causes, es poden posar ulleres o lents de contacte per corregir problemes de refracció, dilatar l’ull sa amb gotes com a alternativa al pegat quan no el toleren o cirurgia en casos d’estrabisme sever o cataractes congènites.

Intervenir a temps pot canviar completament el pronòstic visual de les criatures afectades. No et perdis l’episodi complet al nostre pòdcast Sin Cita Previa!

Referències:

1Ull gandul o ambliopia, de Sin Cita Previa, amb Dos Pediatras en Casa. Gener 2025.