Dia Mundial de la Veu. Saps com tenir-ne cura?
En aquest post t’expliquem com cuidar-te la veu i per quins símptomes és important anar al metge.
Com cada 16 d’abril, commemorem el Dia Mundial de la Veu. Un dia que té com a objectiu conscienciar la població sobre la importància de cuidar la veu i de consultar amb l’otorrinolaringòleg en cas que apareguin problemes com la disfonia1 (pèrdua del timbre normal de la veu per trastorn funcional o orgànic de la laringe)2.
I és que aproximadament entre el 5 i el 7 % dels espanyols té algun problema o trastorn a les cordes vocals per al qual necessita atenció mèdica, segons dades del 2016 de la Societat Espanyola d’Otorrinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll (SEORL-CCC)3.
Quins són els problemes principals associats a la veu?
Els problemes i els trastorns de la veu es produeixen quan les cordes vocals (dues bandes de teixit muscular situades a l’entrada de la tràquea) s’inflamen, presenten un tumor, es paralitzen o, per algun motiu, no poden funcionar de manera correcta4.
Els problemes de la veu més freqüents són4:
- Laringitis.
- Disfonia causada per tensió muscular.
- Trastorns de la veu que tenen una causa neurològica.
- Lesions no canceroses de les cordes vocals com nòduls, quists o pòlips .
- Lesions precanceroses i canceroses.
- Les cordes vocals es debiliten o es paralitzen.
- Taques blanques que apareixen a les cordes vocals (leucoplàsia).
El grau màxim de la disfonia és l’afonia o la pèrdua total de la veu3.
Els signes i símptomes de la disfonia són múltiples i poden aparèixer per separat o diversos alhora. Els més freqüents són3:
- Ronquera.
- Tos.
- Veu monòtona.
- Veu tremolosa.
- Afonia o pèrdua de veu.
- Mal de gola en parlar.
- Picor de gola.
- Variacions en la intensitat de la veu.
- Sensació de falta d’aire en parlar.
Consells per tenir cura de la veu i la gola
Cuidar la veu i la gola és fonamental. Per fer-ho, hi ha algunes pautes que convé seguir1,3:
- No fumis, ja que el tabac irrita la laringe, predisposa que apareguin lesions benignes, com els pòlips, i, a més, és la causa més important de càncer de laringe.
- No parlis en ambients sorollosos, ja que es tendeix a parlar més fort i a caure en un comportament d’abús bucal. Si les circumstàncies obliguen a parlar en aquell moment, cal parlar de cara a l’interlocutor, parlar clar i lent i articular més de l’habitual.
- No cridis ni parlis cridant, ja que suposa un esforç vocal important.
- No parlis en excés i mira de fer períodes de descans d’entre 15 i 20 minuts de silenci dues o tres vegades al dia. En línies generals, no s’aconsella parlar més de quatre hores seguides ni cantar més de dues.
- Les persones que utilitzen molt la veu, com ara professors o teleoperadors, és convenient que vagin al logopeda per aprendre a acomodar la veu al màxim possible en la mesura de les seves possibilitats.
- La hidratació és molt important. Cal beure uns dos litres d’aigua al dia, això farà que la mucosa que recobreix les cordes vocals estigui hidratada correctament.
- Descansa adequadament, ja que la fatiga es reflecteix en la veu, que necessita el descans per aconseguir el màxim rendiment.
- A l’hora de parlar, evita utilitzar l’aire pulmonar residual i sentir sensació d’ofec, ja que es tracta d’un comportament d’esforç.
- Evita els irritants de la laringe, com la pols o el fum, i també els ambients molt secs (en què és convenient utilitzar un humidificador).
- No posis la calefacció o l’aire condicionat a molta potència.
- Ventila les habitacions per renovar l’aire.
- No t’escuris el coll, ja que per a les cordes vocals es tracta d’un esforç traumàtic.
Quan cal acudir a un otorrinolaringòleg
En el cas de persones que utilitzen molt la veu, quan apareix una ronquera i es manté durant més d’una setmana sense que estigui associada a un refredat, o en qualsevol altra persona si dura més de 15 dies, és fonamental consultar-ho amb l’otorrinolaringòleg1.
A més, aquest tipus de professionals, com ara professors, monitors o teleoperadors, és convenient també que se sotmetin a controls periòdics de la veu1.
Així que, ja ho saps, segueix aquests consells, cuida’t la veu i no dubtis a consultar amb un professional sanitari si notes molèsties o canvis en la veu.
Referències:
1 Las ronqueras que duran más de siete días se deben consultar con el otorrinolaringólogo lo antes posible. SEORL. Abril 2016.
2 Disfonía. Clínica Universitat de Navarra. Consultat el febrer del 2022.
3 Otorrinolaringólogos elaboran un Decálogo de Cuidados de la Voz. OMC. Abril 2016.
4 Trastornos de la voz. Mayo Clinic. Octubre 2020.