Skip to main content

Share

Pastilla del dia després: com funciona i quan està indicada

Share
  • Salud Práctica
  • Salud de la Mujer

Pastilla del dia després: com funciona i quan està indicada - Adeslas Salut i Benestar

En aquest article parlarem sobre la pastilla o píndola del dia després. Aprofundirem en les seves indicacions, eficàcia i efectes adversos, com també en les recomanacions i les cures per a l’ús dels mètodes anticonceptius d’urgència.


La coneguda com a “pastilla o píndola del dia després” forma part dels mètodes d’anticoncepció d’urgència/emergència, és a dir, mètodes anticonceptius que es poden fer servir per prevenir un embaràs després d’una relació sexual coital sense protecció o en què hagi fallat el mètode anticonceptiu utilitzat.1, 2

Què és la pastilla del dia després?1-3

La pastilla del dia després es pot considerar com una segona oportunitat per evitar un embaràs no desitjat. No obstant això, no es pot considerar un mètode anticonceptiu d’ús habitual, ni el substitueix.

Les píndoles anticonceptives d’urgència poden impedir l’embaràs en evitar o endarrerir l’ovulació. No es poden considerar abortives, ja que no interrompen un embaràs ja establert ni danyen l’embrió en desenvolupament.

Se’n recomana l’ús dins dels 5 dies (120 hores) posteriors a la relació sexual, però l’eficàcia és més gran com abans s’utilitzi després de la relació.

Mètodes anticonceptius d’urgència i la seva eficàcia1-3

Si bé hi ha altres opcions, al nostre país es poden utilitzar, a més de la col·locació d’un dispositiu intrauterí (DIU) de coure, els mètodes anticonceptius d’urgència següents:

  • Píndola amb levonorgestrel (LNG): és un derivat hormonal de la família de la progesterona, que és l’hormona que es produeix naturalment durant la segona fase del cicle menstrual i en l’embaràs. El seu efecte depèn del moment del cicle en què s’administri, i el seu mecanisme d’acció és la inhibició o l’endarreriment de l’ovulació. S’ha de prendre al més aviat possible després de la sexual, abans de les 72 hores (3 dies). Es pot adquirir en farmàcies, sense recepta mèdica, si bé es pot consultar amb el metge, ginecòleg o infermera per si hi ha dubtes sobre el seu ús i els efectes que té.
  • Píndola amb acetat d’ulipristral (AUP): el seu mecanisme d’acció principal és la inhibició de l’ovulació. Pot evitar l’embaràs fins a 120 hores (5 dies) després de la relació sexual. A diferència del LNG, també té efecte si ja s’ha produït l’elevació de l’hormona luteïnitzant (LH) preovulatòria. D’aquesta manera, les píndoles d’AUP són més eficaces des del tercer fins al cinquè dia posterior a la relació sexual sense protecció. Per obtenir-la es requereix prescripció mèdica.

Qualsevol de les opcions té més possibilitats de fallar com més a prop està la dona de l’ovulació. Probablement, en aquests dies propers a l’ovulació serien de primera elecció l’AUP o el DIU en lloc de l’LNG. També s’ha observat més eficàcia d’aquestes dues opcions en lloc de l’LNG en dones amb obesitat o sobrepès.

Quan es pot utilitzar l’anticoncepció d’urgència?1, 2, 4

L’anticoncepció d’urgència està indicada en diferents situacions, entre les quals hi ha:

  • Coit sense protecció.
  • Accident o ús inadequat d’un mètode anticonceptiu.
  • Exposició a substàncies teratògenes (que poden provocar malformacions en l’embrió o fetus) en cas de relacions sexuals coitals sense protecció o accidents durant l’ús d’un mètode anticonceptiu.
  • En cas d’agressió sexual quan la dona no està protegida per un mètode anticonceptiu eficaç. L’anticoncepció d’urgència ha de formar part dels protocols d’actuació en dones que pateixen abusos sexuals.

A Espanya, les estimacions dutes a terme a partir d’enquestes indiquen que el 39,7 % de les dones en edat fèrtil ha hagut de recórrer a la presa de la pastilla del dia després alguna vegada.

Efectes adversos1, 3, 5, 6

Els efectes secundaris de les pastilles anticonceptives d’urgència són semblants als de les píndoles anticonceptives orals, i poden incloure:

  • Molèsties abdominals, com dolor o rampes
  • Nàusees o vòmits
  • Marejos
  • Lleuger sagnat vaginal irregular entre períodes menstruals
  • Sagnat menstrual més abundant
  • Fatiga
  • Mal de cap
  • Sensibilitat als pits

Aquests efectes adversos són poc freqüents, lleus i acostumen a desaparèixer sense necessitat de cap medicació.

Els fàrmacs utilitzats per a l’anticoncepció d’urgència no ocasionen danys en la fertilitat futura i després del seu ús es recupera la fertilitat amb normalitat.

L’ús repetit de l’anticoncepció d’urgència pot donar lloc a una intensificació dels efectes secundaris, com ara les irregularitats menstruals, si bé no suposa riscos coneguts per a la salut.

Precaucions2, 3

Determinades situacions s’han de consultar i valorar amb els professionals sanitaris abans de prendre la pastilla del dia després, com ara:

  • Embaràs sospitat o confirmat. No per la seva acció teratogènica, sinó per no ser efectiva.
  • Hipersensibilitat a algun dels components de la pastilla.
  • Insuficiència hepàtica o renal greu.
  • Malaltia de Crohn i altres síndromes de malabsorció.
  • Asma greu.

A més, la presa de determinats medicaments podria interactuar amb la píndola del dia després i disminuir-ne l’eficàcia. En aquests casos s’ha de consultar amb l’equip sanitari responsable.

En cas d’estar amb lactància materna també cal consultar amb els professionals sanitaris, no perquè no sigui possible, sinó per conèixer les recomanacions al respecte, ja que el fàrmac que compon la pastilla del dia després es podria excretar a la llet materna.

Per a què NO serveixen les píndoles anticonceptives d’urgència?1, 2, 5, 6

Com hem comentat anteriorment, les píndoles anticonceptives d’urgència es fan servir per evitar un embaràs després d’una relació sexual sense protecció. Per això:

  • NO serveixen per avortar: el seu mecanisme d’acció es basa a evitar o endarrerir l’ovulació per impedir l’embaràs, però NO tenen capacitat abortiva.
  • NO serveixen per protegir en el futur: protegeixen davant de coits de risc que ja han tingut lloc, però no per als futurs.
  • NO són un mètode anticonceptiu habitual: no estan indicades per evitar l’embaràs de manera continuada; com n’indica el nom, són un mètode d’anticoncepció d’urgència que es pot utilitzar de manera ocasional.
  • NO serveixen per protegir enfront de les infeccions de transmissió sexual: el preservatiu, tant femení com masculí, és l’únic mètode que pot evitar alhora l’embaràs i les infeccions de transmissió sexual, incloent-hi el VIH.
  • Poden no resultar efectives: la píndola del dia després pot no funcionar, fins i tot després d’un ús correcte.

Recomanacions i cures2, 3, 5, 6

Un dels drets bàsics de les dones en matèria de salut reproductiva és el dret a la informació. Hi contribueix que les dones disposin d’alternatives actuals i eficaces basades en l’evidència científica per fonamentar la seva presa de decisions. D’aquesta manera, la informació essencial i les recomanacions i les cures que haurien d’estar a disposició de les dones sobre les píndoles del dia després haurien d’incloure:

  • S’han d’utilitzar dins dels cinc dies (120 hores), al més aviat possible, després del coit sense protecció perquè resultin efectives.
  • Es poden prendre en qualsevol moment del cicle menstrual.
  • Si es vomita abans de tres hores d’haver-se-la pres, cal consultar amb els professionals sanitaris per saber si és necessari prendre’n una altra dosi.
  • No ofereixen protecció enfront de l’embaràs en el futur. Si es tenen relacions sexuals sense protecció els dies i les setmanes posteriors a la presa de la píndola del dia després, hi ha risc d’embaràs, i, per tant, cal utilitzar mètodes anticonceptius.
  • Si apareixen signes i símptomes com sagnat intens amb dolor abdominal o sagnat irregular continu, cal consultar amb l’equip sanitari responsable sense demorar el moment. Es podria tractar d’un avortament espontani o d’un embaràs ectòpic (el que es desenvolupa fora de l’úter).
  • Si s’estan prenent anticonceptius orals, cal continuar amb l’administració habitual, encara que s’hagi pres la píndola del dia després.
  • En general, després de prendre-se-la, la regla apareix en la data esperada, però de vegades es pot avançar o endarrerir. Si l’endarreriment és de més de 7 dies es recomana fer una prova d’embaràs.
  • La píndola de levonorgestrel es pot adquirir en farmàcies sense recepta mèdica.

Cal destacar que, en cas de qualsevol dubte o inquietud, s’ha de consultar amb els professionals sanitaris.

En resum, la pastilla del dia després és un mètode d’anticoncepció d’urgència que es fa servir per impedir l’embaràs després d’una relació sexual sense protecció o en la qual el mètode anticonceptiu ha fallat. Per obtenir informació i orientació tant sobre anticoncepció d’urgència com d’altres mètodes anticonceptius, cal acudir als professionals sanitaris, tant si és en centres sanitaris com en farmàcies o centres de planificació familiar.



 

A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Servei d’Orientació Mèdica General, en el qual en pots obtenir més informació.




 

Referències:

1 Anticoncepción de urgencia. Organització Mundial de la Salut (OMS). Novembre 2021.

2 Anticoncepción de urgencia. Protocols de la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (SEGO) i la Societat Espanyola de Contracepció (SEC). Febrer 2013.

3 Anticoncepción de urgencia: plan B. En Familia. Associació Española de Pediatria (AEP). Novembre 2014.

4 Hábitos de la población femenina en relación al uso de métodos anticonceptivos. Encuesta de Anticoncepción en España 2024. Societat Espanyola de Contracepció (SEC). Juny-juliol 2024.

5 Píldora del día después. Mayo Clinic. Novembre 2024.

6 Píldora de urgencia. Píldora del día después. Ministeri de Sanitat i Política Social. Consultat el març del 2025.