Holter electrocardiogràfic (ECG): el que has de saber sobre aquesta prova

Publicat:
 •
3 min
Share

Salut pràctica
Cardiologia

Holter electrocardiogràfic (ECG): el que has de saber sobre aquesta prova - Adeslas Salut i Benestar

En aquest article parlarem de la prova diagnòstica per valorar el ritme i el funcionament cardíac: el Holter electrocardiogràfic (ECG).


L’electrocardiograma (ECG) és una prova que registra l’activitat elèctrica del cor durant un període reduït. Aquesta activitat es registra en un paper mitjançant una representació gràfica, on s’observen diferents ones que representen els estímuls elèctrics de les aurícules i els ventricles.1

De vegades, cal registrar l’activitat cardíaca durant un període més extens (24-48 hores o més) per identificar arrítmies cardíaques o situacions que no es poden observar per mitjà d’un electrocardiograma convencional. Per fer-ho, s’utilitza l’electrocardiograma de Holter, conegut també com a Holter electrocardiogràfic (ECG) o monitorització electrocardiogràfica ambulatòria.1-3

Què és un Holter ECG?2-4

El Holter és un dispositiu electrònic portàtil i de mida petita que registra contínuament l’electrocardiograma de la persona durant almenys 24 hores, de manera ambulatòria, mentre duu a terme activitats quotidianes, sense necessitat de fer la prova a l’hospital o el centre sanitari. Després del període de registre, s’extreu i s’analitza la informació enregistrada.

Es tracta d’una tècnica indolora i no invasiva.

Quan s’acostuma a indicar fer un Holter ECG?3-7

El Holter ECG és una exploració complementària útil en l’estudi d’arrítmies cardíaques i en alguns casos de malalties coronàries. També es pot indicar en les situacions següents:

  • Ritme cardíac irregular.
  • Marejos, síncopes o esvaniments sense causes conegudes.
  • Dolor al pit (precordial).
  • Patologies cardíaques que augmentin el risc de patir arrítmies.

Com es fa un Holter ECG?2, 4, 7, 8

La prova consisteix a col·locar estratègicament uns elèctrodes adhesius sobre la pell del tòrax, que transmeten la informació de monitorització electrocardiogràfica a través de diferents cables, connectats a un dispositiu de gravació (anomenat col·loquialment petaca) que funciona amb bateries recarregables o piles.

Perquè el registre tingui prou qualitat i es pugui interpretar posteriorment, cal disposar d’elèctrodes adequats, col·locar-los de manera correcta i preparar apropiadament la pell.

Per preparar les zones de la pell on s’han de col·locar els elèctrodes pot ser necessari eliminar el pèl amb una fulla d’afaitar i després l’estrat corni de la pell, que pot entorpir la conducció. Aquest últim pas se sol fer fregant la pell amb una goma d’esborrar. Finalment, es neteja tota la zona amb alcohol.

Seguint aquestes pautes, es col·loquen en determinats punts del tòrax els elèctrodes connectats al dispositiu Holter a través de diferents cables. Per obtenir un traçat electrocardiogràfic de més qualitat, els elèctrodes s’han de col·locar sobre plans ossis.

El dispositiu d’enregistrament Holter, la petaca, és aproximadament de la mida d’un telèfon mòbil i, per tant, es pot col·locar sense dificultat a l’espatlla o a la cintura, a través d’una corretja, banda elàstica o bandolera.

Tot queda ocult sota la roba i la persona pot fer vida normal, tenint en compte un seguit de recomanacions per assegurar que la prova sigui reeixida.

Recomanacions i cures mentre es porta un Holter ECG2-5, 7, 8

Una vegada col·locat el dispositiu Holter, la persona ha de tenir en compte una sèrie de recomanacions i cures, com ara:

  • Mantenir el ritme de vida habitual, fent les activitats diàries quotidianes sense limitacions.
  • L’aigua pot danyar el dispositiu, de manera que mentre es porta el Holter no es pot dutxar-se, banyar-se ni fer exercici/esports a l’aigua.
  • Anotar qualsevol incidència o símptoma que es percebi (palpitacions, batecs irregulars, marejos, dolor al pit o altres esdeveniments significatius) amb l’hora exacta. Això és molt útil per als professionals sanitaris en l’anàlisi i la valoració del registre.
  • El dispositiu ha de romandre proper al cos.
  • No manipular ni retirar el dispositiu durant el període d’enregistrament indicat. S’ha de portar fins i tot mentre es dorm.
  • Pot resultar incòmode per dormir. Durant el son es pot col·locar la petaca sota el coixí per afavorir el descans.
  • Cal evitar els cops sobre el dispositiu i les estirades dels cables i elèctrodes.
  • No es poden col·locar a prop del dispositiu d’enregistrament mòbils, reproductors de música portàtils, imants, mantes elèctriques o detectors de metalls, ja que poden produir alteracions en el registre. També cal evitar les zones d’alt voltatge.
  • Després del temps d’enregistrament, cal acudir a la consulta per enretirar el Holter o bé s’indicarà com treure-se’l a domicili i portar-lo a la consulta.
  • De vegades, la retirada dels elèctrodes, sobretot en pells sensibles, pot produir irritació. Una vegada enretirats tots, es renta la zona suaument, s’eixuga amb tocs per evitar la fricció i s’hi aplica crema o loció hidratant per pal·liar les molèsties.

 

A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Servei d’Orientació Mèdica General, en el qual en pots obtenir més informació.

 

 

Referències:

1Electrocardiograma. Fundació Espanyola del Cor. Consultat el juny del 2024.

2Holter. Fundació Espanyola del Cor. Consultat el juny del 2024.

3Holter electrocardiográfico. Clínica Universitat de Navarra. Consultat el juny del 2024.

4Monitor Holter. Mayo Clinic. Abril 2024.

5Holter: cuándo es necesario y cómo funciona. Fundació Espanyola del Cor. Desembre 2018.

6Monitorización ambulatoria del ritmo cardiaco. Más allá del Holter de 24 horas. Cardiocore. Juliol 2015.

7Monitor Holter (24 horas). Medline Plus. Maig 2022.

8Guías de práctica clínica de la Sociedad Española de Cardiología en la monitorización ambulatoria del electrocardiograma y presión arterial. Revista Española de Cardiología. Gener 2000.