Hi ha cap relació entre la salut oral i les malalties cardiovasculars?

Publicat:
 •
Share

Salut Bucodental
Salut pràctica
Malalties cardiobasculars

Descobreix la relació entre la salut oral i les malalties cardiovasculars – Adeslas Salut i Benestar

En aquest post parlarem sobre les malalties cardiovasculars i la relació que tenen amb la salut bucodental.


A priori, pot semblar que no hi ha cap relació entre dues parts tan diferents del cos com ara la boca i el cor. Però cada vegada són més els estudis que confirmen l’estreta relació que hi ha entre la salut bucodental, en especial la salut periodontal, i la salut cardiovascular.1,2

S’ha comprovat que, a més d’estar estretament relacionades i compartir factors de risc, la malaltia periodontal i la malaltia cardiovascular actuen com a agreujants mutus.3

Què és una malaltia cardiovascular?3,4 

El terme malaltia cardiovascular engloba diferents patologies del cor i els vasos sanguinis que acostumen a estar relacionades amb l’aterosclerosi, és a dir, l’acumulació de colesterol, greix i altres substàncies que constitueixen la placa d’ateroma a les parets de les artèries. Amb el temps, els vasos sanguinis es van estrenyent i poden arribar a obstruir-se, fet que pot causar un atac cardíac o un accident cerebrovascular.

Les malalties cardiovasculars més destacades són les següents:

  • Cardiopatia o arteriopatia coronària: és la més comuna i es deu a l’acumulació de placa a les artèries que irriguen el cor. Aquestes artèries s’estrenyen i el cor no rep prou oxigen, la qual cosa provoca el dolor de l’angina de pit, o un atac de cor si una artèria queda completament bloquejada.
  • Insuficiència cardíaca: el múscul cardíac, el miocardi, es debilita i no és capaç de bombar prou sang oxigenada a la resta de l’organisme.
  • Arrítmies: són alteracions del ritme cardíac degudes a un funcionament inadequat del sistema elèctric del cor.
  • Malalties de les vàlvules cardíaques: consisteixen en un mal funcionament d’alguna de les quatre vàlvules que té el cor, bé perquè la vàlvula no es tanca del tot (insuficiència valvular), o bé perquè només s’obre parcialment i hi deixa fluir menys sang (estenosi valvular).
  • Arteriopatia perifèrica: consisteix en un estrenyiment de les artèries de les cames i els peus per acumulació de placa, fet que dificulta la circulació de la sang a les extremitats inferiors.
  • Hipertensió arterial: és l’elevació excessiva i crònica de la pressió arterial, que pot contribuir al desenvolupament d’altres problemes de salut, com ara un atac de cor o un accident cerebrovascular.
  • Cardiopaties congènites: aquest terme engloba diverses patologies relacionades amb l’estructura o el funcionament del cor que estan presents des del naixement.

La incidència de les malalties cardiovasculars cada vegada és més gran, i la major part dels seus factors de risc estan relacionats amb un estil de vida i uns hàbits poc saludables, com ara el consum de tabac i d’alcohol, el sedentarisme, l’obesitat, la hipertensió, la diabetis o l’excés de colesterol a la sang.

Per què la periodontitis afecta el cor?1-3 

La periodontitis és una infecció causada per bacteris que provoca una inflamació de les genives que, si es cronifica, amb el temps pot arribar a afectar altres parts de l’organisme. 

A mesura que la infecció es prolonga, els bacteris i les seves toxines poden passar a la sang i l’organisme respon a la infecció amb una reacció inflamatòria que genera substàncies protrombòtiques i proinflamatòries. Aquestes substàncies passen a la circulació i poden arribar a les lesions ateroscleròtiques, fet que genera una resposta inflamatòria sistèmica més gran, que contribueix a empitjorar l’aterosclerosi i té un paper essencial en el desenvolupament de malalties cardiovasculars.

Per tant, mantenir uns bons hàbits d’higiene oral, evitar l’acumulació de placa bacteriana i tractar la malaltia periodontal si cal no tan sols ajuda a tenir una boca i unes genives sanes, sinó que també contribueix a controlar la inflamació sistèmica i a protegir la salut cardiovascular.

Paper del dentista en la salut cardiovascular2,3 

L’odontòleg pot resultar de gran ajuda en la prevenció de les malalties cardiovasculars, ja que aquestes tenen diversos factors de risc en comú amb les malalties periodontals, com el tabaquisme o la síndrome metabòlica.

El consum de tabac és un factor de risc important tant periodontal com cardiovascular, per la qual cosa els odontòlegs han d’animar els pacients a deixar de fumar.

D’altra banda, l’odontòleg també pot detectar el risc de síndrome metabòlica del pacient, un factor de risc cardiovascular i de diabetis determinat pels components següents:

  • Hipertensió
  • Elevació de triglicèrids en sang
  • Disminució del colesterol HDL (“el bo”) en sang
  • Obesitat abdominal
  • Glucèmia basal elevada

El risc de síndrome metabòlica es pot controlar fonamentalment amb canvis en l’estil de vida, l’alimentació i l’activitat física. Per tant, l’odontòleg també pot tenir un paper important en la detecció d’aquests factors de risc i en el foment d’hàbits saludables que beneficiaran la salut oral i la salut cardiovascular dels pacients.

 

A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Pla de prevenció de les malalties cardiovasculars, en el qual en pots obtenir més informació.

 

 

Referències:

1Salud bucodental: así influye en tu corazón. Fundació Espanyola del Cor. Gener 2020.  

2Prevención cardiovascular y periodontal. Trabajando juntos cardiólogos y odontólogos. Societat Espanyola de Cardiologia. Consultat el setembre del 2023.

3La periodontitis y su relación con las enfermedades cardiovasculares. Promoción de la salud cardiovascular desde el consultorio dental. Scielo. Setembre 2021.

4Qué es la enfermedad cardiovascular. MedlinePlus. Febrer 2022.