És el mateix la data de consum preferent que la data de caducitat?
En aquest post explicarem la diferència entre data de consum preferent i data de caducitat en els aliments i en quina situació de risc ens trobem si consumim el producte quan aquestes dates han passat.
L’etiqueta dels aliments compleix una funció informativa essencial per al consumidor per mitjà de la inclusió de mencions que són obligatòries segons la legislació alimentària. Aquesta informació s’ha de presentar a l’etiqueta de manera clara, comprensible i llegible.1, 2
Informació de l’etiquetatge1, 2
El tipus d’informació que s’ofereix en els aliments pot variar en funció del producte, especialment si es tracta d’aliments envasats o sense envasar.
Les mencions obligatòries de les etiquetes es componen de:
- Informació bàsica: inclou la identitat de l’aliment i la composició, juntament amb les seves propietats i altres característiques.
- Informació nutricional: especifica les característiques i la composició nutricional de l’aliment.
- Protecció i ús segur: inclou informació sobre els efectes per a la salut de l’aliment, la presència d’al·lèrgens, el mode d’emmagatzematge i d’ús segur i la durada. Aquí s’enquadra la indicació de les dates de consum preferent i caducitat.
Data de consum preferent i caducitat1-4
Consum preferent
La data de durada d’un aliment és la data que en condiciona el consum preferent i fa referència al moment fins al qual es pot assegurar que conservarà les propietats i la qualitat prevista.
Encara que hagi passat la data de consum preferent, l’aliment continuarà sent segur per al consumidor durant un període variable, sempre que se’n respectin les instruccions de conservació i l’envàs no estigui danyat. Així i tot, es poden veure afectades certes característiques organolèptiques del producte, com el sabor i la textura, entre d’altres.
La data de consum preferent apareix en multitud d’aliments refrigerats, congelats, dessecats, enllaunats i altres aliments com olis i dolços.
La data de consum preferent es pot indicar a l’etiqueta de diverses maneres:
- “Consumir preferentment abans del...”, seguit del dia/mes/any.
- “Consumir preferentment abans del final de...”, seguit del mes/any o només l’any.
Caducitat
La data de caducitat apareix en productes molt peribles i que es poden fer malbé amb facilitat, com el peix fresc o la carn picada.
Aquesta data indica el moment fins al qual l’aliment es pot consumir de manera segura. Es tracta, doncs, d’una qüestió de seguretat: els aliments es poden consumir fins a aquella data, però no després, encara que tinguin bon aspecte.
La manera en què s’ha de fer constar la data de caducitat a l’envàs de l’aliment és: “data de caducitat...”, seguit del dia/mes i eventualment l’any.
Quins aliments porten data de caducitat i quins de consum preferent?2, 4
El fabricant o comercialitzador de l’aliment és el responsable de decidir quina data de totes dues, consum preferent o caducitat, li correspon al seu producte.
Per als aliments sotmesos a processos que eliminen microorganismes patògens i eviten la recontaminació, o els que no n’afavoreixin el creixement, es considera que el risc per a la salut del consumidor no augmenta durant la seva vida útil. En aquest cas és apropiat indicar la data de consum preferent.
En cas que no hi hagi un pas d’eliminació de patògens o si hi ha la possibilitat de recontaminació després del tractament de l’aliment, i si aquest afavoreix el creixement de patògens contaminants, es considera que el risc per al consumidor augmenta durant la vida útil de l’aliment i cal fer-hi constar la data de caducitat.
D’altra banda, hi ha un seguit d’aliments que estan exempts de portar les dues dates límit de consum i que queden recollits al Reglament europeu 1169/2011, sobre la informació alimentària que s’ofereix al consumidor. Aquesta llista inclou aliments que, per la seva composició i característiques, no necessiten una data de consum preferent o caducitat, entre els quals hi ha:
- Fruites i hortalisses fresques
- Vins
- Begudes amb una graduació alcohòlica igual o superior al 10 %
- Productes de forn de pa i brioixeria el consum dels quals està previst en les 24 hores següents a la seva fabricació
- Vinagre
- Sal i sucres en estat sòlid
- Xiclets
Què hem de fer amb un aliment que ha superat la data de caducitat o consum preferent?3-6
En primer lloc, cal tenir present que NO es pot consumir cap aliment després que n’hagi passat la data de caducitat. Com s’ha esmentat abans, fa referència a qüestions de seguretat i apareix en aliments molt peribles, amb un alt risc de proliferació microbiològica.
Sempre cal seguir les instruccions de conservació indicades a l’envàs, com ara “conservar a la nevera” o “conservar entre 2 i 4 ºC”; si no, l’aliment es deteriorarà abans i augmentarà el risc de patir una intoxicació alimentària.
Una vegada obert l’envàs d’un aliment amb data de caducitat cal seguir les instruccions de conservació i consum i atendre les indicacions que facin referència a la durabilitat, com “una vegada obert l’envàs, s’ha de consumir abans de tres dies”, i sense deixar de tenir en compte que s’ha de consumir abans que passi la data indicada de caducitat.
En aquesta línia, si no s’ha de consumir el producte abans de la data de caducitat, el millor és congelar-lo per allargar-ne la conservació més enllà d’aquesta data.
D’altra banda, pel que fa als aliments amb data de consum preferent, és fonamental comprovar-ne l’estat per saber si es poden consumir o no quan la data ha passat.
Abans de desfer-se d’aquests aliments cal comprovar si s’han emmagatzemat i conservat correctament, i si l’envàs està intacte, per valorar-ne després l’aspecte, l’olor i el sabor.
D’aquesta manera, no hauria de ser problemàtic consumir els aliments següents després d’haver superat la data de consum preferent, sempre que no estiguin oberts ni presentin signes de deteriorament acusat, en els períodes de temps següents:
Al cap d’1 any:
- Cafè, te, espècies
- Llegums secs i en conserva, pasta seca, sèmola, arròs i farina
- Llet condensada, evaporada o en pols (NO infantil)
- Conserves en llauna i en pots de vidre
- Conserves de carn i de peix
- Confitura de codony i mel
- Xocolata en rajola
- Aigua mineral
Al cap de 3 mesos:
- Pa torrat, galetes seques, cereals de l’esmorzar i pasta seca farcida
- Begudes UHT: llet, sucs de fruita, begudes de soja, refrescos, etc.
- Formatge curat
- Xocolata farcida, bombons o torrons
- Pernil curat i embotit curat en peces
- Oli, margarina i mantega
- Congelats
- Salses envasades sense obrir
- Patates fregides (snacks de bossa), fruita seca i semblants
Al cap d’1 mes:
- Brioixeria sense farcit (magdalenes, pans de pessic, etc.)
- Pernil curat i embotit curat en llenques
Al cap de 15 dies:
- Iogurt
- Pa de motlle
Finalment, cal destacar que les dones embarassades, els infants petits, la gent gran i les persones amb alteracions del sistema immune han d’extremar les precaucions a l’hora de consumir aliments que han ultrapassat la data de consum preferent o caducitat, a causa del risc que té per a la salut i la probabilitat de malaltia greu.
A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Pla d’alimentació, en el qual en pots obtenir més informació.
Referències:
1El etiquetado cuenta mucho. Información obligatoria. Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN). Consultat l’abril del 2024.
2Reglamento (UE) N 1169/2011 del Parlamento Europeo y del Consejo de 25 de octubre de 2011 sobre la información alimentaria facilitada al consumidor. Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Novembre 2011.
3Las fechas de consumo «preferente» y de «caducidad» en los envases de alimentos. Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN). Consultat l’abril del 2024.
4Guidance on date marking and related food information: part 1 (date marking). European Food Safety Authority (EFSA) Journal. Desembre 2020.
5Distingeix entre data de consum preferent i data de caducitat. Agència Catalana de Seguretat Alimentària. Setembre 2022.
6¿Podemos consumir alimentos caducados sin riesgo para la salud? Societat Espanyola de Seguretat i Qualitat Alimentàries (SESAL). Octubre 2019.