Daltonisme: en què consisteix?

Publicat:
 •
Share

Salut pràctica
Oftalmologia

Daltonisme: en què consisteix? - Adeslas Salud y Bienestar

En aquest post explicarem en què consisteix i per què es produeix el daltonisme. També n’indagarem les possibles solucions o tractaments i la seva prevenció.


El daltonisme pren el nom del físic i matemàtic anglès John Dalton, que va patir discromatòpsia o dificultat per distingir els colors dels objectes i va ser el primer a publicar un estudi sobre aquesta afecció.1,2

Què és el daltonisme?1,3-5

El daltonisme té lloc quan es presenta una deficiència en la visió dels colors i no es poden diferenciar entre ells de manera normal. Habitualment ocorre entre el color verd i el vermell i, ocasionalment, amb el blau.

El grau de deficiència en la visió pot ser molt variable, des de la incapacitat per distingir qualsevol color fins a una lleugera dificultat de distinció dels colors verd i vermell.

Patir algun grau de deficiència en la visió del color pot suposar una limitació a la vida diària, acadèmica i laboral. Conèixer la caracterització i la profunditat del defecte visual resulta crucial per a la persona afectada, perquè així pot adaptar l’entorn al seu dèficit visual, especialment a l’edat escolar.

De manera simplificada, el procés de la visió té lloc amb l’arribada al cervell dels impulsos nerviosos originats pels fotoreceptors que formen part de la retina, que és on estan presents dos tipus de receptors: els cons i els bastons. Són aquests primers, els cons, els encarregats de processar els colors, entre altres funcions.

Hi ha tres tipus diferents de cons: per al color blau, verd i vermell. A partir de la combinació d’aquests tres colors bàsics, l’ull humà pot percebre prop de 8.000 colors i matisos diferents. Per això, el daltonisme té lloc quan els cons d’un color són defectuosos o estan absents i no poden detectar el color de manera normal.

Causes del daltonisme1,2,6

La majoria dels casos de daltonisme presenten un origen congènit, amb transmissió lligada al cromosoma X. Per aquest motiu el pateixen més els homes que les dones, ja que un gen funcional en un dels dos cromosomes X femenins és suficient per evitar la malaltia. Aproximadament el 8 % dels homes i el 0,5 % de les dones pateixen daltonisme.

A més, a l’origen del daltonisme també hi pot haver una malaltia ocular, incloent-hi cataractes, neuritis, glaucoma o degeneració macular i malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer i el Parkinson. També pot estar causat per l’exposició a tòxics o pel consum d’alguns medicaments, drogues o alcohol. Al contrari del que ocorre en el daltonisme congènit, en què sempre es produeix una afectació de tots dos ulls, el daltonisme secundari en pot afectar només un.

Tipus de daltonisme1,5,7

La classificació dels tipus de daltonisme es pot establir segons els colors implicats i el grau d’afectació. D’aquesta manera, es distingeix entre:

  • Daltonisme monocromàtic o acromatòpsia: fa referència a la visió en blanc i negre per la falta total de percepció dels colors.
  • Daltonisme dicromàtic o discromatòpsia: només es perceben dos colors dels tres bàsics i, per tant, es divideix en:
    • Protanopia: no s’identifica el color vermell.
    • Deuteranopia: no s’identifica el color verd.
    • Tritanopia: no s’identifica el color blau.
  • Daltonisme tricromàtic anòmal: es confonen diversos colors entre si. És el tipus de daltonisme més habitual.

Símptomes i diagnòstic del daltonisme3,4,8

Els símptomes del daltonisme poden variar substancialment d’una persona a l’altra. Poden ser tan lleus que alguns pacients no són conscients de patir la patologia. Els més comuns inclouen:

  • Dificultat per veure els colors i la seva brillantor de manera normal.
  • Incapacitat per establir la diferència entre ombres del mateix color o de colors semblants.
  • En casos de daltonisme molt acusat es poden presentar moviments ràpids dels ulls d’un costat a l’altre.

Excepte en les formes més greus, el daltonisme no afecta l’agudesa de la visió.

Hi ha diverses proves per avaluar la visió del color. Entre les més utilitzades en la pràctica clínica hi ha el test d’Ishihara, el test de Farnsworth-Munsell i l’anomaloscopi de Nagel. És recomanable fer almenys dues proves per poder disposar d’una informació completa sobre la percepció visual del pacient per poder establir el diagnòstic de manera segura.

Tractament i prevenció del daltonisme1,9-11

No hi ha cap tractament que pugui revertir o guarir el daltonisme. Així i tot, hi ha ulleres i lents de contacte especials que poden ajudar a distingir determinats colors.

Aquestes ulleres són capaces de realçar els colors que l’afectat té alterats, tot i que els resultats són discrets. També hi ha lents de contacte amb tints especials que poden contribuir a distingir millor els colors, a més de ser compatibles amb altres mètodes de correcció de la visió.

Les formes congènites del daltonisme, que són les majoritàries, no es poden prevenir. Només es pot fer amb les formes adquirides de la malaltia, tot evitant l’exposició als tòxics i les drogues que en poden causar l’aparició i tractant precoçment les malalties oculars que hi pot haver en l’origen.

 

A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Servei d’Orientació Mèdica General, en el qual en pots obtenir més informació.

 

Referències:

1Daltonismo. En Familia. Associació Espanyola de Pediatria (AEP). Octubre 2020.

2Ser daltónico para ver más. Hipótesis para explicar las ventajas evolutivas de ser daltónico. Consell Superior d’Investigacions Científiques. Abril 2014.

3What Is Color Blindness? American Academy of Ophthalmology. Setembre, 2022.

4Revisión de los principales test clínicos para evaluar la visión del color. Arxius de la Societat Espanyola d’Oftalmologia. Gener 2019.

5Daltonismo. Societat Espanyola de Pediatria Extrahospitalària i Atenció Primària (SEPEAP). Febrer 2014.

6Daltonismo: Qué es, síntomas, tipos, causas y tratamiento. Causas del daltonismo. Associació Espanyola d’Optometristes Units. Consultat el febrer del 2024.

7Daltonismo: Qué es, síntomas, tipos, causas y tratamiento. Tipos de daltonismo. Associació Espanyola d’Optometristes Units. Consultat el febrer del 2024.

8Daltonismo: Qué es, síntomas, tipos, causas y tratamiento. Síntomas del daltonismo. Associació Espanyola d’Optometristes Units. Consultat el febrer del 2024.

9Daltonismo: Qué es, síntomas, tipos, causas y tratamiento. Tratamiento del daltonismo. Associació Espanyola d’Optometristes Units. Consultat el febrer del 2024.

10Spectral Filter Selection for Increasing Chromatic Diversity in CVD Subjects. Sensors. Abril 2020.

11Contact Lenses for Color Blindness. Advanced Healthcare Materials. Juny 2018.