Càncer de mama: importància de la prevenció i la detecció precoç

Publicat:
 •
4 min
Share

Actualitat
Salut de la dona
Prevenció

Càncer de mama: importància de la prevenció i la detecció precoç - Adeslas Salud y Bienestar

En aquest article parlarem de la importància d’accions com la prevenció i la detecció precoç en el càncer de mama.


Aquest mes d’octubre, i en concret el dia 19, se celebra el Dia Mundial Contra el Càncer de Mama. Malgrat que el seu pronòstic cada vegada és més favorable, gràcies al foment de la detecció precoç i al desenvolupament de nous tractaments, encara és el tumor més freqüent en la dona i la primera causa de mort per càncer en dones a Espanya.1

Els símptomes del càncer de mama no solen ser evidents en les primeres etapes, per la qual cosa la manera més eficaç de prevenció és la detecció precoç mitjançant els programes de cribratge en la població femenina.1, 2

Què és el càncer de mama?1, 3, 4

El càncer de mama és la reproducció descontrolada de les cèl·lules de l’epiteli de la glàndula mamària. Aquestes cèl·lules malignes es poden disseminar a través de la sang i als vasos limfàtics cap a altres parts del cos, on es poden adherir als teixits i créixer formant metàstasi.

La Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM) estima que al llarg de l’any 2024 es diagnosticaran aproximadament 36.400 casos de càncer de mama a Espanya; només l’1% és en homes.

Factors de risc del càncer de mama1, 5-7

Les causes del càncer de mama no estan del tot identificades, però se sap que hi ha una predisposició familiar i s’estima que el 5-10% dels casos són hereditaris.

S’han indicat altres factors de risc del càncer de mama que inclouen:

  • Edat: la probabilitat de patir càncer de mama augmenta amb el pas dels anys; aproximadament el 75% dels casos es diagnostiquen en dones de més de 50 anys.
  • Antecedents personals: el risc de càncer de mama és més gran si ja s’ha tingut un càncer o lesió precancerosa de mama anteriorment.
  • Densitat mamària: les mames molt denses poden presentar més probabilitat de patir la malaltia.
  • Factors reproductius que augmenten l’exposició als estrògens, com ara primera regla molt precoç (menarquia precoç), menopausa tardana, no donar lactància materna o no haver estat embarassada (nul·liparitat).
  • Teràpia hormonal: l’ús de la teràpia hormonal substitutiva a la menopausa incrementa el risc de patir la malaltia.
  • Exposició a radiacions ionitzants durant la pubertat.
  • Obesitat, consum d’alcohol i de tabac.
  • Anticonceptius orals i DIU alliberadors d’hormones: el risc associat a aquests tractaments és molt baix i es redueix una vegada que se suspèn l’anticonceptiu.

El càncer de mama es pot prevenir?3, 5, 7-9

Com hem vist, alguns factors de risc del càncer de mama no depenen de nosaltres ni es poden modificar, com la predisposició genètica. En canvi, hi ha altres factors sobre els quals podem actuar per reduir el risc de patir càncer de mama. Algunes recomanacions són:

  • Limitar o evitar el consum d’alcohol.
  • Deixar de fumar.
  • Mantenir un pes adequat i una alimentació saludable, rica en fruita, verdura, fibra, àcids omega-3 i greixos saludables. Els aliments com els vegetals de fulla verda, les fruites vermelles i els productes integrals han demostrat ser efectius perquè contenen antioxidants que ajuden a protegir les cèl·lules del cos.
  • Tenir un estil de vida actiu i fer exercici físic regularment: s’estima que l’activitat física podria reduir fins a un 30 % el risc de càncer de mama.
  • Donar el pit als fills tant de temps com sigui possible.
  • Limitar la teràpia hormonal després de la menopausa.
  • Parar atenció a possibles canvis en l’aspecte, la textura o el contorn dels pits.
  • Acudir a revisions sanitàries periòdiques i programes de cribratge.

La detecció precoç: guanyant vida1, 7, 10, 11

Malgrat els avenços en el diagnòstic i el tractament, el càncer de mama encara afecta una part important de la població femenina. El diagnòstic precoç és una mesura clau per millorar el pronòstic de la malaltia i minimitzar-ne les conseqüències.

En l’actualitat, l’autoexploració mamària com a mètode de detecció precoç de càncer de mama és un assumpte a debat en la comunitat científica. Si bé és una pràctica recomanada des de fa molts anys, estudis recents en qüestionen la capacitat per detectar lesions potencialment malignes a les mames.

En aquest sentit i com a mesura indicada per a la detecció precoç de la malaltia, es recomana que la dona s’observi de manera periòdica l’aparença o textura de les mames (forma, contorn, arrugues, aparició de pell de taronja, bonys, forats i si el mugró canvia a invertit o “ficat cap a dins”), per poder detectar-hi canvis al més aviat possible. A més, és convenient que també participi en programes organitzats de cribratge del càncer de mama.

En cas de percebre qualsevol canvi o anomalia a les mames, és important consultar-ho amb l’equip sanitari responsable per fer-ne una valoració amb més profunditat.

Les proves d’imatge també són una mesura que ajuda a la detecció del càncer de mama. Una de les proves d’imatge més utilitzada és la mamografia, ja que gràcies als raigs X permet detectar anomalies a la mama i, tot i que no és infal·lible, actualment es considera com la prova més eficaç. Per això, totes les comunitats autònomes fan programes de cribratge massius en dones mitjançant mamografies, amb l’objectiu de reduir la mortalitat per càncer de mama.

A més, també es fan servir altres proves per avaluar l’estat de les mames, com l’ecografia, que genera una imatge a partir d’ultrasons. En altres casos, s’empra la ressonància magnètica nuclear (RMN), en què les imatges s’obtenen mitjançant un camp electromagnètic.

En cas de sospita, els estudis d’imatge es poden complementar amb una biòpsia per analitzar el teixit i obtenir-ne més informació sobre les característiques cel·lulars i la possible malignitat.

Cal destacar que l’abordatge de cada cas depèn de la situació de salut actual de cada persona i és individualitzat.

En resum, el càncer de mama és el tumor més freqüent en la dona, i per això actuar des de la prevenció amb estils de vida saludables, participar en programes de cribratge i promoure la detecció precoç són aspectes clau per ajudar a reduir el risc de patir la malaltia i millorar el pronòstic davant d’un diagnòstic.

 

A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Servei d’Orientació Mèdica, en el qual en pots obtenir més informació.

 

 

Referències:

1 Cáncer de mama. Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM). Gener 2023.

2 Cáncer de Mama. Ministeri de Sanitat. Institut Nacional de Gestió Sanitària (INGESA). Consultat l’octubre del 2024.

3Las cifras del cáncer en España 2024. Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM). Consultat l’octubre del 2024.

4Male breast cancer: A multicenter study in Aragon over 27 years. Cirugía Española (English Edition). Setembre 2024.

5Lactancia materna y su rol preventivo en el cáncer de mama. Nutrición Hospitalaria. Octubre 2022.

6Factores de riesgo del cáncer de mama en mujeres con antecedentes familiares. Revisión integrativa. Revista Salud Uninorte. Agost 2024.

7 Prevención del cáncer de mama: cómo reducir el riesgo. Mayo Clinic. Març 2024.

8¿Cómo influyen los determinantes sociales de la salud en el cáncer de mama? Revista de Senología y Patología Mamaria. Juliol-setembre 2023.

9La dieta recomendada por los expertos para reducir el riesgo de cáncer de mama. Societat Espanyola de Sinologia i Patologia Mamària (SESPM). Setembre 2024.

10Autoexploración periódica o examen clínico para la detección precoz del cáncer de mama. Cochrane Database of Systematic Reviews. Abril 2003.

11¿Es la autoexploración mamaria necesaria para la prevención del cáncer de mama?. Estudiantes X La Mejor Evidencia (ExME)-Cochrane. Juny 2021.