Nadal i salut mental: aspectes clau i recomanacions
En aquest article abordarem la salut mental durant l’època de les festes de Nadal, que, per a algunes persones, pot suposar un moment d’estrès i sobrecàrrega psicològica, i explicarem algunes recomanacions i cures que poden resultar útils.
Nadal és un dels esdeveniments més destacables del calendari, en què s’uneixen les celebracions religioses de tradició cristiana amb el final i el començament d’any. Es tracta d’un moment de festeig que, malgrat tot, pot constituir una època difícil per a moltes persones en termes de salut mental i benestar psicològic. Aquesta situació és especialment compromesa quan s’acumulen factors d’estrès relacionats amb els compromisos familiars, les expectatives socials i les qüestions econòmiques, entre d’altres.1, 2
Nadal i l’impacte que té per a la salut física i mental1-9
Nadal, i les festivitats properes, suposen un esdeveniment vital anual en què es pot experimentar un augment significatiu de l’estrès emocional, el qual pot contribuir a una disminució del benestar subjectiu i problemes de salut.
Algunes investigacions assenyalen que l’estrès i l’ansietat durant les festes poden arribar a afectar fins al 65 % de la població. Aquesta situació es pot manifestar a través de símptomes com ara trastorns del son, mals de cap, pèrdua de gana, falta de concentració, molèsties digestives, tensions musculars i contractures o dolors, entre d’altres.
A més, en aquest moment de l’any s’ha observat i documentat un augment dels problemes de salut, que inclou, entre d’altres, un increment en les malalties respiratòries i els problemes cardiovasculars, com també en la taxa de mortalitat. Aquest augment es pot atribuir a diversos factors, com ara el fred hivernal, els excessos alimentaris típics de la temporada, la disminució de l’activitat física durant aquestes dates i un sistema immunològic debilitat a conseqüència de l’estrès, que suposa més vulnerabilitat pel que fa a refredats i infeccions.
En aquesta línia, problemes o trastorns de salut mental previs també podrien empitjorar durant aquesta temporada.
Factors principals relacionats amb el malestar psicològic durant Nadal1, 2, 4, 6-9
Entre els factors i situacions principals que poden ocasionar un impacte negatiu en les persones durant les festes nadalenques hi ha:
- Reunions i compromisos familiars: poden suposar un focus important d’estrès per a moltes persones, que senten que s’han d’enfrontar amb problemes i conflictes familiars que es manifesten amb més intensitat en aquesta època.
- Despeses i preocupació econòmica: l’increment de despesa de diners i temps en la compra de regals es pot convertir, per a moltes persones, en una situació estressant i difícil de gestionar. Així i tot, les investigacions també indiquen que les persones se senten més felices quan es gasten els diners en els altres.
- Canvi de rutines: aquesta època de l’any pot resultar atrafegada per les reunions familiars i socials, de manera que suposi un canvi en les rutines i que comporti més nivells de preocupació i pressió.
- Circumstàncies personals: determinades situacions particulars de cada persona poden suposar més afectació en aquestes dates, com ara trobar-se en un moment de dol per la pèrdua d’algú a qui s’estima o lidiar amb la soledat no desitjada. Aquestes circumstàncies poden resultar més complexes d’abordar en aquest moment de l’any, en què el sentiment de nostàlgia pot estar més present.
- Celebració i tradició nadalenques: diversos estudis han demostrat que les persones que celebren Nadal dotant-lo de sentit religiós i espiritualitat experimenten més satisfacció amb aquestes festes i tenen un sentiment de pertinença grupal. Per contra, una associació neutral d’aquestes dates, l’absència de tradicions nadalenques i posar el focus en els aspectes materialistes i les obligacions socials d’aquestes celebracions poden comportar menys satisfacció, més estrès i un impacte negatiu sobre el benestar.
Recomanacions i cures per a un Nadal emocionalment saludable1, 10-14
Ja s’ha vist quins són els problemes principals que poden tenir lloc durant les celebracions de Nadal, especialment relacionats amb el benestar psicològic i la salut mental. Identificar-los correctament ens permet poder actuar per millorar-ne l’abordatge i pal·liar-ne l’efecte negatiu. Entre les recomanacions i les cures que poden contribuir a un Nadal emocionalment saludable hi ha:
- Mantenir i potenciar rutines saludables: la higiene del son, l’alimentació equilibrada i l’activitat física regular poden contribuir a un millor estat de salut física i mental, com també controlar els excessos en els àpats i el consum d’alcohol.
- Establir límits: sobrecarregar l’agenda amb moltes activitats nadalenques pot augmentar l’estrès i l’esgotament. Prioritzar les activitats, repartir les tasques dels preparatius i establir límits ajuda a prevenir la saturació i la sobrecàrrega.
- Crear espais de desconnexió: permetre’s temps de desconnexió dels dispositius digitals, tant els de l’àmbit laboral com personal, i limitar el consum de notícies pot alleujar l’estrès i ajudar a reduir la sobrecàrrega mental i emocional.
- Practicar l’autocompassió i la flexibilitat: les expectatives sobre l’alegria nadalenca poden crear pressió i estrès; per tant, acceptar la possibilitat de sentir emocions negatives i donar-los espai, acceptant els diferents estats d’ànim, és molt recomanable i ajudarà el nostre benestar psicològic. També pot ser útil reavaluar les tradicions i adaptar-les segons les circumstàncies de cadascú.
- Potenciar l’assertivitat: comunicar-nos de manera assertiva en les trobades familiars i socials, on hi pot haver conflictes sense resoldre, millorarà el nostre benestar i nivell d’estrès.
- Ser realista i ajustar les expectatives: malgrat els esforços destinats a fer que tot surti perfecte en aquestes dates, els imprevistos poden ocórrer. L’humor en aquests casos pot ser un gran aliat.
- Calcular el pressupost per a despeses: conèixer per endavant els diners que podem destinar per a les celebracions de Nadal ajuda a controlar la despesa i evitar preocupacions econòmiques posteriors.
- Reduir les conductes consumistes i materialistes: tot i que regalar als altres sol fer-nos sentir bé, no implica que només hi tinguin cabuda les compres, sinó que també podem optar per detalls fets per nosaltres mateixos, cosa que pot ajudar a pal·liar la pressió i l’estrès per comprar regals, minimitzar els desplaçaments a llocs concorreguts i amb aglomeracions i ens manté ocupats en una activitat creativa.
- Demanar ajuda: si és possible, parlar amb amics o familiars sobre el nostre estat d’ànim i demanar ajuda i suport pot alleujar la càrrega emocional. Quan no es pot trobar consol a l’entorn proper, sentim que les nostres emocions són massa intenses, duradores o que afecten de manera significativa el nostre dia a dia, és recomanable recórrer a un professional sanitari.
En definitiva, cuidar i parar atenció a la nostra salut mental per Nadal ajudarà a pal·liar els efectes i l’impacte negatiu que pot suposar aquesta època de l’any, i ens permetrà abordar-la amb més serenitat. I no t’oblidis de gaudir de tot el que t’agrada, també per aquestes dates!
A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Servei d’Assessorament Psicoemocional, en el qual en pots trobar més informació.
Referències:
1 How Christmas festivities and pressures can damage health and well-being. Nursing Times. Desembre, 2008.
2 What makes for a Merry Christmas? Journal of Happiness Studies. Desembre, 2002.
3 Excess mortality at Christmas due to cardiovascular disease in the HUNT study prospective population-based cohort in Norway. BMC Public Health. Març, 2021.
4 Christmas and Subjective Well-Being: a Research Note. Applied Research Quality Life. Novembre, 2015.
5 Estrés y ansiedad: habituales en Navidad, pero agravados en pandemia. Universidad Complutense de Madrid. Consultat el desembre del 2024.
6 Deconstructing Family Time: From Ideology to Lived Experience. Journal of Marriage and Family. Març, 2004.
7 Spending Money on Others Promotes Happiness. Science. Març, 2008.
8 Merry Christmas and Happy New Year! The impact of Christmas rituals on subjective well-being and family's emotional climate. International Journal of Social Psychology. Gener, 2011.
9 Evidence of a Christmas spirit network in the brain: functional MRI study. British Medical Journal (BMJ). Desembre, 2015.
10 Hábitos saludables también en Navidad. Comunidad de Madrid. Consultat el desembre del 2024.
11 Cómo disfrutar de una Navidad cardiosaludable. Fundació Espanyola del Cor. Desembre 2021.
12 Desconexión digital y PRL. Instituto Nacional de Seguridad y Salud en el Trabajo (INSST). Consultat el desembre del 2024.
13 The Relationships Between Psychological Flexibility, Self-Compassion, and Emotional Well-Being. Journal of Cognitive Psychotherapy. 2016.
14 Por una Navidad más verde. Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Consultat el desembre del 2024.