Contaminació domèstica: descobreix què és i com escapar-ne
En aquest post t’expliquem què és la contaminació domèstica, quins són els problemes principals de contaminació a casa i la importància de mantenir la llar neta i ventilada.
Es tendeix a pensar que la contaminació únicament es produeix en exteriors. Però l’aire de les cases i altres espais interiors també poden estar contaminats1. Cal prestar una atenció especial a aquest tipus de contaminació, perquè l’exposició a les partícules en suspensió que conté l’aire pot ser perjudicial per a la salut2.
Què és la contaminació domèstica
El terme “contaminació domèstica” fa referència a la qualitat de l’aire interior. La concentració de la contaminació de l’aire interior depèn de la font contaminant, la intensitat i les característiques de l’emissió, com també dels processos d’eliminació que es produeixen a l’ambient interior, com la ventilació o el dipòsit de partícules a les superfícies3.
Quins són els contaminants domèstics principals
Les fonts de contaminació de l’aire domèstic són diverses. La contaminació es genera amb l’ús de combustibles i de tecnologies ineficients, i contaminants dins i al voltant dels habitatges.
Altres fonts de contaminació en interiors són1:
- Floridura.
- Pol·len.
- Fum del tabac.
- Productes de la llar.
- Pesticides.
- Gasos, com el radó i el monòxid de carboni.
- Materials utilitzats en la construcció, com amiant o plom.
Aquests contaminants són nocius per a la salut, en especial les partícules petites que penetren profundament als pulmons i passen al torrent sanguini4.
Segons l’OMS, als habitatges mal ventilats, els nivells de partícules fines del fum interior poden ser cent vegades superiors al que és acceptable4.
A més, un estudi dut a terme a Finlàndia ha demostrat que l’ús d’estufes i altres calefactors de llenya s’associa a concentracions elevades de contaminació domèstica i és un factor determinant del nivell d’ozó en interiors, que és nociu per a la salut2. Tot i que les concentracions són molt més elevades en exteriors, en entorns interiors també s’està exposat a l’ozó a causa de la filtració de partícules petites.
La crema d’espelmes i de llenya també augmenta l’exposició diària a partícules de carboni potencialment perilloses derivades de la combustió2.
Com ens afecta la contaminació domèstica
Generalment, els problemes de qualitat de l’aire interior només causen molèsties, i la majoria de les persones se senten millor en eliminar la font de contaminació. Malgrat això, alguns contaminants poden causar malalties que apareixen molt més tard1.
De fet, segons alguns estudis, la contaminació de l’aire s’associa a més mortalitat i morbiditat cardiovascular i respiratòria2.
Les dones, els infants i les persones d’edat avançada solen passar la major part del temps dins de les cases, i per això aquesta població és la que resulta més afectada per l’exposició a la contaminació domèstica2,4.
D’altra banda, arreu del món, milions de persones, majoritàriament en situació de pobresa, encara cuinen i escalfen la llar amb combustibles sòlids (llenya, rebuigs agrícoles, carbó vegetal i mineral o excrements d’animals) o querosè, en focs oberts i cuines amb fuites4.
Cada any, prop de 4 milions de persones moren prematurament per malalties atribuïbles a la contaminació de l’aire domèstic, a conseqüència de l’ús de combustibles sòlids per cuinar4.
Consells i recomanacions
Aquestes són algunes de les recomanacions per evitar la contaminació domèstica a la llar1,5:
- Assegura’t que l’edifici està ben ventilat. Eliminar els contaminants pot millorar la qualitat de l’aire en interiors.
- Tots els espais de l’habitatge han de tenir prou ventilació.
- Els residus sòlids s’han de manejar de manera higiènica i adequada a l’interior de l’habitatge i als voltants, com també quan es treuen de l’habitatge per llençar-los, per no ocasionar problemes ambientals o riscos per a la salut.
Si has de comprar o construir un habitatge5:
- Tria’n un que sigui lluny d’abocadors d’escombraries, de dipòsits de residus químics o de llocs contaminats amb aigües brutes.
- Escull sostres alts per facilitar la circulació de l’aire.
- Distribueix els espais de l’habitatge per a cada activitat. Per exemple, separa la cuina i el menjador de les habitacions.
- Tria materials que proporcionin protecció climàtica i ambiental: utilitza materials que impedeixin l’entrada de l’aigua de la pluja a l’habitatge; materials que en facilitin el manteniment i la neteja; pintures naturals, acríliques i de base aquosa, i adhesius naturals.
En definitiva, la llar és el lloc on passem la major part del temps, i per això hem de procurar mantenir-ne tots els espais nets, il·luminats i ventilats per garantir el nostre benestar, seguretat i comoditat5.
A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible la nostra Orientació mèdica general en la qual en pots obtenir més informació.
Referències:
1 Contaminación de interiores. MedlinePlus. Consultat el juliol del 2022
2 Wood stove use and other determinants of personal and indoor exposures to particulate air pollution and ozone among elderly persons in a Northern Suburb. Indoor Air. Siponen, T., Yli-Tuomi, T., Tiittanen, P., Taimisto, P., Pekkanen, J., Salonen, R., & Lanki, T. (2019).
3 Indoor Air Pollution. Handbook Of Environmental Engineering, 519-563. Miller, S. (2018).
4 Contaminación del aire doméstico y salud. Organització Mundial de la Salut (OMS). Setembre 2021.
5 Hogar saludable. PAHO. Organització Panamericana de la Salut. Consultat el juliol del 2022.