Consells per navegar per internet
Publicat:
13-06-2024 •
5 min
En un món cada vegada més digitalitzat, a SegurCaixa Adeslas ens preocupem no tan sols pels riscos tradicionals, sinó també de mantenir-te segur en línia.
Per això, et volem ajudar a conèixer els perills als quals pots estar exposat quan navegues per internet i ensenyar-te com et pots protegir seguint aquests 6 consells essencials:
- Mantén els teus dispositius sempre actualitzats: Assegura’t d’actualitzar els teus dispositius amb el software més recent, mantenir un antivirus actiu i descarregar aplicacions només de llocs legítims i de confiança. Aquests passos són essencials per garantir la seguretat dels dispositius.
- Fes servir contrasenyes robustes: Crea contrasenyes segures que inclouen una combinació de majúscules, minúscules, nombres i caràcters especials, amb una longitud mínima de 8 caràcters. Canvia-les regularment i evita reutilitzar-les. Sempre que sigui possible, activa el doble factor d’autenticació (2FA). Amb 2FA, necessitaràs tant la contrasenya com un codi que rebràs al teu telèfon o altre dispositius per accedir al teu compte. Aquests hàbits augmenten significativament la seguretat.
- Protegeix la teva xarxa: El rúter és la porta d’accés a la teva xarxa i a tots els dispositius que hi estan connectats. Canvia les contrasenyes predeterminades del rúter i, si pots, amaga el nom de la xarxa (SSID). Evita connectar-te a xarxes públiques o desconegudes i, sobretot, no introdueixis mai contrasenyes o informació sensible mentre hi estiguis connectat.
- Navega per llocs web de confiança: Procura navegar només per llocs o pagines que coneguis i en les quals confiïs. Verifica sempre que la URL sigui correcta i no et refiïs només de les aparences. Evita descarregar-te arxius o compartir informació sensible en llocs desconeguts. Recorda que la informació que publiques a les xarxes socials també la poden fer servir els ciberdelinqüents en contra teu.
- Vigila les comunicacions: Els ciberdelinqüents fan servir SMS, correus electrònics, trucades i missatges de WhatsApp combinats amb tàctiques d’enginyeria social per estafar. Si desconfies d’un missatge, trucada, correu electrònic o WhatsApp, verifica que el remitent és qui diu ser abans de respondre o proporcionar informació. Si creus que has rebut un missatge o trucada fraudulents, reporta-ho, i si has estat víctima d’aquesta mena d’atacs, contacta amb les autoritats.
- Ajuda els qui més ho necessiten: La seguretat és responsabilitat de tothom, i junts podem contribuir a crear un món més segur. Hi ha col·lectius especialment vulnerables, com els infants i la gent gran, que són més susceptibles de caure en els paranys dels ciberdelinqüents. Si ja coneixes aquests consells o estàs familiaritzat amb la seguretat en línia, comparteix aquests coneixements amb el teu entorn i ajuda’ls a estar més protegits.
Seguint aquests consells, estaràs més ben preparat per navegar per internet de manera segura. A SegurCaixa Adeslas, et volem ajudar a protegir-te tant en el món físic com en el digital i recordar-te que la seguretat en línia és una responsabilitat compartida, junts podem crear un entorn més segur per a tothom!