Recomanacions alimentàries després d’un trasplantament d’òrgan

Publicat:
 •
Share

Alimentació
Actualitat

Recomanacions alimentàries després d’un trasplantament d’òrgan – Adeslas Salud y Bienestar

El 29 de març celebrem el Dia Nacional del Trasplantament i aprofitem per compartir algunes recomanacions sobre alimentació per a les persones a qui han trasplantat un òrgan.


Una persona trasplantada és aquella a qui li han substituït un òrgan que no funcionava adequadament per un altre que sí que ho fa. El mal funcionament es pot deure a una malaltia o a una lesió. Per poder fer un trasplantament d’òrgan és imprescindible la donació per part d’una altra persona, i un dels riscos principals és el rebuig de l’òrgan rebut, per la qual cosa la persona trasplantada ha de prendre medicaments la resta de la seva vida.1

L’alimentació és important, i després d’un trasplantament, sempre cal valorar quina dieta és adequada a les necessitats de la persona trasplantada en funció de l’òrgan trasplantat i de les necessitats individuals. És recomanable comptar amb la col·laboració d’un professional mèdic i un nutricionista, ja que hi ha molts factors que s’han de considerar, com ara l’impacte de la medicació que el pacient pren o si té alguna malaltia de base.2,3 

Una alimentació saludable i equilibrada sempre és recomanable, però en el pacient trasplantat es recomana encara més la moderació a causa del risc que el sobrepès pugui convertir-se en obesitat i suposar un problema seriós, ja que en aquest tipus de pacients la medicació pot propiciar l’augment de pes.2,3

També és important controlar el colesterol en sang, que pot augmentar pels immunosupressors, i els nivells de potassi, que també es poden veure alterats per algunes medicacions.3

Consells a l’hora d’establir una dieta2-6

Quins aliments són més saludables: 

  • Les proteïnes: són importants perquè contribueixen a la reparació de teixits, i per això, després d’un trasplantament, pot ser recomanable consumir-ne més de l’habitual. Per exemple:
    • Carn blanca com ara pollastre, gall d’indi o conill
    • Ous, però limitant-ne la quantitat setmanal
    • La llet desnatada o semidesnatada, sempre pasteuritzada
    • Formatge i iogurts desnatats o semidesnatats
    • Llegums
    • Fruits secs
  • Verdura i hortalisses: molt recomanables pel seu contingut en fibra i vitamines. 
  • Peix.
  • Cereals: millor si són integrals. 
  • Fruita: millor amb pell si està en bones condicions. 

Quins aliments cal evitar: 

  • La sal: pot empitjorar la retenció de líquids que provoquen alguns medicaments i incrementar la pressió arterial.
  • El sucre i els aliments rics en hidrats de carboni: perquè els immunosupressors poden propiciar l’elevació de la glucosa sanguínia.
  • Els productes ultraprocessats.
  • L’excés d’aliments fregits.
  • Els guisats, estofats, embotits i els greixos animals en general.
  • La mantega i la margarina no vegetal.
  • L’aranja i la magrana: poden interaccionar amb alguns medicaments.  
  • Els aliments crus: com el tàrtar, el sushi o el ceviche, o els preparats casolans crus com la maionesa. 

A més, és recomanable evitar el consum d’alcohol

Recomanacions per a la neteja, preparació i conservació dels aliments3,4,5

  • Cal rentar-se bé les mans abans de manipular cap aliment, que també s’ha de rentar adequadament abans de consumir-lo o cuinar-lo. En aquest sentit, cal evitar consumir aliments crus fora de casa quan no es pugui tenir la certesa que s’han netejat adequadament. 
  • Cal cuinar bé els aliments rics en proteïnes i evitar el peix o la carn crus, incloent-hi els embotits curats, que són aliments crus. 
  • Els aliments s’han de consumir poc després d’haver estat cuinats i cal evitar el consum d’aliments reescalfats que portin moltes hores sense refrigeració. 
  • Cal descartar els envasos oberts, com ara els brics, si han passat més de 4 hores sense refrigeració, o de 24 hores refrigerats. 
  • Els aliments s’han de refrigerar al llarg de les dues hores següents d’haver-los cuinat a l’hivern i abans d’una hora a l’estiu. 
  • Cal mantenir separats els productes crus i els cuinats, i fer servir diferents estris per manipular-los. 
  • No es pot consumir un aliment envasat l’envàs del qual no estigui en bones condicions. 
  • No es pot tornar a congelar un aliment descongelat. 

Què s’ha de fer si la persona trasplantada:3,4

  • Té poca gana: ha de menjar menys quantitat, però més vegades al dia i aliments més calòrics. Es pot substituir l’aigua per llet o sucs. 
  • Té sensació d’estar atipada: ha d’evitar aliments que puguin generar gasos i no ingerir líquids durant els àpats. 
  • Té nàusees: ha de consumir aliments freds, però amb un alt contingut en proteïnes. S’han d’evitar els aliments amb olors fortes. Els aliments com la pasta, els cereals, el pa o la fruita, amb un contingut alt en carbohidrats, hi poden ajudar. També el suc de llimona i l’aigua amb gingebre. 
  • Té diarrea: cal evitar aliments crus i ingerir més líquids. 
  • S’aprecia retenció de líquids: s’han d’evitar els aliments processats i limitar la sal. 

La delicada situació del pacient trasplantat requereix adoptar mesures adequades de prevenció i cura. L’alimentació és clau per evitar riscos que posin en perill la recuperació i el manteniment de la salut. Comptar amb el suport d’un professional sanitari pot ser clau a l’hora de valorar interaccions entre la medicació i l’alimentació.

A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre servei d’Orientació Mèdica General, en el qual en pots obtenir més informació. 

 

Referències:

1Trasplante de órganos. MedlinePlus. Consultat el febrer del 2023. 

2Dieta y Trasplante. National Kidney Foundation. Consultat el desembre del 2022. 

3La vida después del Trasplante Cardíaco.  Hospital Clínic de Barcelona. Consultat el gener del 2023. 

4Nutrición después del trasplante. The University of Columbia and Cornell. Consultat el desembre del 2022.