Quinoa: propietats i beneficis de la llavor més popular

Publicat:
 •
Share

Alimentació
Dieta Saludable

Descobreix els beneficis de la quinoa - Adeslas Salud y Bienestar

En aquest post t’expliquem què és la quinoa i quins beneficis té per a la salut.


La quinoa és una llavor o pseudocereal que es conrea des de fa 5.000 a 7.000 anys als Andes1,2. S’adapta a diferents indrets i, per això, actualment es conrea en llocs molt distants: des dels Estats Units o el Canadà fins a Europa2.

Al llarg dels últims anys ha augmentat molt significativament l’interès de la població per aquesta llavor, fonamentalment quan se n’ha conegut l’alta qualitat nutricional1, ja que conté proteïnes d’alta qualitat2 i fitoquímics. A més, també ha crescut gradualment la demanda al mercat de productes alimentaris elaborats a base de quinoa1.

Quines propietats té la quinoa

Un dels seus avantatges principals és que té fitoquímics, que són unes substàncies no nutricionals que contenen els aliments d’origen vegetal i que poden tenir un impacte positiu en la salut de les persones, ja que tenen propietats antioxidants1.

Tot i que hi ha cereals com el blat o el blat de moro que estan més inclosos a la nostra dieta, la quinoa té un contingut en proteïnes superior, en concret, el 16,5 % de la seva composició1.

Aquestes proteïnes són d’alt valor biològic (indica com n’és, de completa i útil, per a l’organisme). El valor biològic de les proteïnes de la quinoa és del 83 % i, si el comparem amb altres aliments, el valor biològic de l’ou de gallina és del 93,7 %, el de la llet és del 84,5 %, el del peix del 76 %, el de la soja del 72,8 %, els del blat i l’arròs del 64 % i el del blat de moro del 60 %2.

A més, també té aminoàcids essencials (com ara la lisina, que el cos per si mateix no pot produir), a més de petites quantitats de prolamines, que són glucoproteïnes1,3.

També conté oli ric en omega-3, el 10 % de la seva composició és fibra dietètica, té minerals, vitamines (especialment vitamina E) i compostos bioactius1,3. En la quinoa també hi ha sucres del tipus d-xilosa (120 mil·ligrams per cada 100 grams de quinoa) i maltosa (101 mil·ligrams en cada 100 grams), que són beneficiosos per a la salut perquè ajuden a fer que el colesterol es converteixi en àcids biliars i, per tant, s’absorbeixi menys1.

La quantitat de lípids (és a dir, greixos) de la quinoa és més gran que la d’altres cereals, però són sobretot àcids grassos poliinsaturats, com el linoleic i el linolènic, a més de l’àcid oleic, per la qual cosa es podria dir que es tracta de greixos “saludables”2.

Què aporta la quinoa a la salut

Consumir aliments rics en aminoàcids, omega-3, fibra, minerals i vitamines està relacionat amb múltiples beneficis per a la salut, gràcies a una incidència més baixa de la síndrome metabòlica i, en conseqüència, menys risc de patir una malaltia cardiovascular ateroescleròtica (plaques de colesterol que es dipositen a les artèries) i diabetis de tipus 2, entre d’altres1.

A més, els antioxidants, com els presents a la quinoa, també protegeixen les persones contra malalties que poden estar relacionades amb l’estrès oxidatiu, com ara l’ateroesclerosi, el càncer i el deteriorament cognitiu, com també contra l’envelliment en general1.

Per tots aquests avantatges, s’impulsa el consum de quinoa en les dietes com a possible substituta d’altres cereals com l’arròs, el blat de moro o el blat3.

Ara que en coneixes tots aquests avantatges..., què esperes per afegir la quinoa a la dieta?

Si ets assegurat d'Adeslas, recorda que tens disponibles els nostres Plans d'Alimentació on podràs obtenir mes informació.

 

 

Referències:

1 La quinoa (Chenopodium quinoa Willd) y su rol en la prevención de ECNT. Revista de la Facultad de Ciencias de la Salud. 2016.

2 Quinua. Ciencia y tecnología de los tejidos industriales. 2013.

3 Fraccionamiento de quinoa por molienda seca y húmeda para la formulación de alimentos con alto valor añadido: Estudio nutricional y evaluación de propiedades saludables. Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública. 2020.