Primers signes de l’ictus: què fer. Dia Mundial de l’Ictus
En aquest post et comptem els signes d'alarma davant un ictus i com reaccionar davant un accident cerebrovascular.
Com cada 29 d’octubre, commemorem el Dia Mundial de l’Ictus. L’ictus és una interrupció sobtada de la circulació de la sang que va al cervell. Es pot deure a la ruptura d’una artèria cerebral o al seu taponament1. A causa d’aquesta ruptura o bloqueig, una part del cervell no aconsegueix el flux de sang que necessita2. L’ictus també es coneix com a accident cerebrovascular, o col·loquialment com a infart cerebral, vessament cerebral o apoplexia, entre altres denominacions, i suposa la segona causa de mort al món1.
Com que és una malaltia aguda (amb un començament sobtat i una evolució ràpida) que afecta el cervell i que pot comprometre funcions cognitives, motores o sensitives, el temps de resposta és fonamental. L’ictus és una urgència mèdica que requereix una resposta immediata1.
Les cèl·lules nervioses de l’àrea del cervell afectada no reben oxigen, i per això no poden funcionar i moren al cap d’uns minuts2. En concret, es calcula que cada minut que passa després de l’ictus moren dos milions de neurones, per la qual cosa actuar amb rapidesa davant dels primers símptomes de l’ictus és clau per evitar o reduir la discapacitat després d’un accident cerebrovascular1.
Factors de risc de l’ictus
Una de cada sis persones al món patirà un ictus, però fins al 80 % podrien ser evitables si se’n controlen els factors de risc, que són molt semblants als de les malalties coronàries3. Poden ser de dos tipus:
- Factors de risc demostrats: la hipertensió (tensió alta), hiperlipidèmia (excés de greix, és a dir, lípids, a la sang), diabetis mellitus, consum de tabac, estenosi carotídia (estrenyiment de les artèries grans situades a cada costat del coll que porten la sang al cap, la cara i el cervell), fibril·lació auricular (l’arrítmia més freqüent) i anèmia falciforme (un tipus d’anèmia causada per la mutació en un gen)3.
- Factors de risc potencials: l’obesitat, el sedentarisme, la intolerància a la glucosa, la nutrició deficient, l’alcoholisme, la hiperhomocisteinèmia (grup de malalties metabòliques poc freqüents), la drogoaddicció, la hipercoagulabiltat (malalties que s’associen amb més risc de desenvolupar trombosi), la teràpia hormonal substitutiva, els anticonceptius hormonals, els processos inflamatoris i l’apnea del son3.
Signes d’alarma d’un ictus: com es pot reconèixer
En ser tan important actuar de manera ràpida, és fonamental tenir clar com es pot reconèixer un ictus i saber quins en són els primers símptomes.
- Pèrdua de força a la cara, entumiment, formigueig o paràlisi sobtada2 al braç o la cama d’un costat del cos, que apareix de manera brusca4.
- Confusió sobtada2.
- Pèrdua sobtada de visió, parcial o total, en un ull o en tots dos4.
- Alteració brusca de la parla, dificultat per expressar-se4 i també per entendre la persona o les persones amb qui ens comuniquem2.
- Mal de cap d’una intensitat no habitual, que comença de manera ràpida i no té causa aparent4. A més, pot estar associada a nàusees i vòmits2.
- Dificultat per caminar, pèrdua d’equilibri o coordinació2, caigudes brusques sense explicació, sensació de vertigen intens4.
Com cal reaccionar enfront d’un ictus: què fer
El primer i més important, si creus que estàs patint un ictus o consideres que li està passant a algú del teu entorn, és trucar als serveis d’emergència, avisar del que ocorre i dir que es tracta d’un ictus5 perquè s’activi el codi ictus2 per a la persona.
Mentre arriba l’ambulància, és important que el pacient estigui en una postura còmoda i que no mengi ni begui res (es podria ofegar)5. A més, si ets la persona que acompanya, mantingues la calma, tingues en compte que, gràcies al codi ictus, es dona prioritat als pacients que requereixen un tractament agut; el personal sanitari ha rebut formació específica; es prioritzen aquests pacients també en el trasllat, utilitzant el recurs més ràpid possible, i es remet el pacient a un hospital amb una unitat d’ictus, que compleix els requisits necessaris per oferir-li la millor atenció possible2.
Si tens alguns dels factors de risc associats a l’ictus, és important que coneguis aquests símptomes i que també els sàpiguen reconèixer les persones del teu entorn perquè, enfront d’un accident cerebrovascular, actuar amb rapidesa és clau, no ho oblidis!
Referències:
1 ¿Qué es el ictus? Fundació Ictus. Consultat e setembre del 2021.
2 Código Ictus. Comunitat de Madrid. Consultat e setembre del 2021.
3 Una epidemia que se puede evitar. Federació Espanyola de l'Ictus. Consultat e setembre del 2021.
4 Síntomas de alarma del ictus. 4- Grup d’Estudi de Malalties Cerebrovasculars de la SEN. Consultat e setembre del 2021.