Perills de la muntanya a l’hivern i com es poden prevenir
En aquest post explicarem quins són els riscos principals del muntanyisme a l’hivern, com s’han de prevenir i què cal fer en cas de patir un episodi de congelació.
La neu, el gel, la boira, el risc d’allau o els canvis dràstics de temperatures fan que durant l’època hivernal s’hagi d’estar més preparat i seguir unes normes més estrictes que les generals per fer una ruta de muntanya1.
Quins perills poden comportar els esports de muntanya en els períodes més freds?
Tant a l’estiu com a l’hivern, hi ha perills a la muntanya, per això cal estar preparat sempre. Però durant els mesos més freds s’ha de tenir una consideració especial amb1,2:
- El temps: les condicions meteorològiques poden canviar dràsticament. Per això, en cas que empitjorin i sigui impossible seguir la ruta, és millor acampar i esperar que passi el temporal.
- Les allaus: abans de començar la ruta, cal tenir en compte el vent, l’orientació i la inclinació de la muntanya, i evitar les zones amb més risc d’allaus.
- Els ponts, les cornises o els clots de neu: poden suposar un perill, ja que poden cedir pel teu pes i ocasionar-te ferides greus.
- Refugis: refugiar-te en una cova de neu, una tenda de campanya o un iglú és una bona solució quan les condicions climàtiques són adverses, però és important que el refugi estigui ben ventilat perquè no se’n consumeixi tot l’oxigen i evitar una intoxicació, i marcar el lloc amb un senyal de color o una bandera perquè et puguin localitzar en cas de necessitat.
- Carretera: abans de sortir de casa, comprova que estàs preparat per conduir en condicions adverses i que les carreteres que van cap a la teva destinació estan obertes.
- Hipotèrmia: la combinació de fred, neu mullada i vent poden fer que el cos no pugui generar prou calor per mantenir la temperatura corporal i provocar una hipotèrmia que, si no es tracta a temps, pot causar una pèrdua de coneixement o fins i tot la mort. Per evitar-ho, és essencial portar roba d’abric adequada i botes impermeables, protegir-se del vent i la pluja, menjar sovint i buscar refugi.
Com es pot fer una pràctica esportiva segura?
Per aconseguir que el muntanyisme sigui segur, a més de tenir en compte el que s’ha dit abans, cal3,4:
- Triar una activitat d’acord amb la teva forma física i experiència.
- Tenir en compte les distàncies, els desnivells i el temps que et costarà completar la ruta.
- Consultar la previsió meteorològica i el risc d’allaus.
- Informar on vas i a quina hora tens previst tornar.
- Començar l’activitat aviat per evitar que es faci de nit.
- Fer la marxa en companyia i no separar-te dels companys.
- Portar un equip adequat a més de llanterna, roba impermeable, armilla reflectora, manta tèrmica i piolets i grampons, si cal.
- Obtenir formació de primers auxilis.
- Portar aigua i aliments a sobre.
- Protegir-te del sol i del fred.
Consells per evitar la congelació
Els esports d’hivern poden produir congelacions si no es fan en les condicions adequades. La congelació es produeix per l’exposició a temperatures molt baixes. Els dits de les mans i dels peus, els lòbuls auriculars, les galtes, la barbeta i la punta del nas són les àrees amb més probabilitat de veure’s afectades5.
Tens més risc de congelació si6:
- Estàs mullat.
- Fa vent fort.
- Estàs en contacte amb metalls.
- Utilitzes guants o botes massa ajustats.
- No et protegeixes les mans, la cara i les orelles.
Per evitar-ho2,6,8:
- Busca ajuda mèdica al més aviat possible si apareixen els primers signes d’hipotèrmia: calfreds, somnolència, confusió o dificultat per parlar.
- Estigues atent a senyals precoços de lesions per fred: pell vermella i freda, picor i entumiment, formigueig, coïssor.
- Refugia’t del fred: evita portar roba mullada i utilitza roba d’abric.
- Pren líquids calents: beu te, cafè, xocolata calenta o sopa per escalfar-te, i evita consumir alcohol.
- Cobreix-te amb diferents capes: utilitza una capa interna per eliminar la suor de la pell, una capa intermèdia que aïlli i retingui la calor i una capa externa impermeable que repel·leixi el vent, la neu i la pluja.
En cas que tinguis algun problema a la muntanya, has de seguir el protocol PAS (protegir, avisar i socórrer) i trucar al 1121.
A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Pla d’activitat física, en el qual en pots obtenir més informació.
Referències:
1 Seguridad en la montaña: cómo combatir el riesgo de aludes. FGC Turisme. Desembre 2019.
2 La seguridad en el invierno. National Park Service. Abril 2022.
3 Campaña de prevención de accidentes en el medio natural. Montaña segura. Consultat el novembre del 2022.
4 En la montaña. Guardia Civil. Consultat el novembre del 2022.
5 Lesiones por congelación. MSD Manuals. Gener 2021.
6 Congelación: primeros auxilios. Mayo Clinic. Setembre 2022.
7 Cómo prevenir el congelamiento y la hipotermia. Medline Plus. Agost 2020.