Gota: una malaltia en augment que hem de prevenir
En aquest post explicaren què és la gota, quines en són les causes i els símptomes principals i com es prevé la seva aparició.
Prop de 800.000 persones a Espanya, és a dir, al voltant del 2,4 % de la població adulta, tenen gota, una malaltia que està en creixement a causa de l’augment de l’esperança de vida i dels hàbits de la població, i que afecta principalment homes a partir dels 35 o 40 anys, tot i que també la poden patir dones de més de 50 anys1,2.
Què és la gota2,3
La gota és un tipus d'artritis produït per l’acumulació de cristalls d’àcid úric a les articulacions, cosa que provoca inflamació i dolor intens a la zona. Aquest tipus d’inflamació, sensibilitat extrema i dolor agut sol aparèixer al dit gros del peu i el dolor pot durar entre una i dues setmanes si no es tracta.
L’àcid úric és un subproducte de la degradació de les purines, unes substàncies que el cos produeix i descompon contínuament, i que també s’obté de l’alimentació, per la qual cosa sempre està sempre present en petites quantitats a la sang. El problema apareix quan la quantitat d’àcid úric a la sang és excessiva, o bé perquè el cos en produeix massa o perquè la quantitat de purines ingerida amb els aliments o l’alcohol és més gran que la que s’elimina en l’orina i les femtes. Quan els nivells d’àcid úric en sang són alts, es formen cristalls d’urat en forma d’agulla punxeguda que es dipositen a les articulacions.
Els factors de risc principals de la gota són:
- Alimentació: alguns aliments com la carn vermella, les vísceres, el marisc i alguns peixos (anxoves, sardines, truita, tonyina…), les begudes ensucrades o l'alcohol augmenten el risc de patir gota.
- Obesitat: l’excés de pes dificulta l’eliminació de l’àcid úric pels ronyons, i això fa que n’augmentin els nivells a l’organisme.
- Problemes mèdics: algunes afeccions com la hipertensió arterial, la diabetis, la síndrome metabòlica o malalties renals i cardíaques poden augmentar el risc de patir gota.
- Alguns fàrmacs: certs fàrmacs com l’aspirina, els diürètics, els inhibidors de l’enzim convertidor d’angiotensina i els betablocadors poden contribuir a fer que els nivells d’àcid úric augmentin.
- Herència familiar: si tens antecedents amb gota, és més probable que tu també en puguis patir.
- Intervencions quirúrgiques o traumatismes: de vegades, les intervencions quirúrgiques, els traumatismes o l’administració de vacunes poden desencadenar un atac de gota.
Quins són els símptomes de la gota
Els atacs de gota acostumen a produir-se al dit gros del peu, però poden afectar qualsevol articulació; les més comunes són els turmells, els genolls, els colzes, els canells i els dits. Els símptomes més comuns són3,4:
- Dolor articular intens: el dolor generalment comença de manera sobtada i de nit. Sol ser més intens al cap de 4 a 12 hores següents a l’inici de l’atac.
- Inflamació de les articulacions: les articulacions afectades s’inflen, es tornen vermelles i més sensibles.
- Limitació del moviment: segons avança la gota, pot ser que es redueixi la capacitat de moviment.
- Molèstia persistent: amb el pas dels dies desapareix el dolor intens, però les molèsties poden persistir durant dies o setmanes.
- Febre.
Entre 6 i 12 mesos després del primer atac, se’n poden produir d’altres, i fins i tot es pot desenvolupar gota crònica, també coneguda com a artritis gotosa. Les persones que pateixen aquesta malaltia tenen dolor articular i altres símptomes que acostumen a deure’s a la formació de tofus gotosos a sota de la pell. Els tofus són protuberàncies que apareixen a les articulacions i que poden supurar una substància blanquinosa formada per cristalls d’àcid úric a conseqüència d’haver patit gota durant diversos anys.
Com es pot prevenir la gota
Tot i que la gota com a tal no es pot prevenir, sí que es poden evitar els factors que la desencadenen2,4:
- Reduir el consum d’aliments rics en purines: evitar consumir vísceres, marisc, carn vermella, espàrrecs i alcohol.
- Prendre medicaments específics, com ara al·lopurinol o febuxostat, per reduir el nivell d’àcid úric, que generalment s’han de prendre de per vida.
Si pateixes aquests símptomes has d’anar al metge perquè et faci una exploració mèdica i pugui determinar, mitjançant una anàlisi de sang, si els valors d’àcid úric són superiors a 7 mg/dl, en què es considera hiperuricèmia. De vegades també s’extreu líquid de l’articulació per observar si hi ha cristalls.
A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Servei d’orientació mèdica general, en el qual en pots obtenir més informació.
Referències:
1 Expertos alertan del incremento de la gota y del aumento de los pacientes hospitalizados. SER. Setembre 2022.
2 Gota. Clínica Universidad de Navarra. Consultat l’octubre del 2022.
3 Gota. Mayo Clinic. Desembre 2021.
4 Gota. Medline Plus. Maig 2021.