Escala de Bristol: per què és important observar les deposicions dels fills

Publicat:
 •
Share

Família
Alimentació
Estreñimiento

Escala de Bristol: per què és important observar les deposicions dels fills – Adeslas Salud y Bienestar

En aquest post explicarem com es classifiquen les femtes mitjançant l’escala de Bristol, per què és important que la consistència sigui l’adequada i les causes per les quals es poden produir variacions. 


Les femtes, deposicions o matèria fecal són la matèria composta pels residus dels aliments digerits que l’organisme evacua juntament amb moc, bacteris i cèl·lules intestinals durant la defecació.1

Què és l’escala de Bristol

Les femtes es poden classificar segons el color, la forma o la textura. L’escala de Bristol és un instrument útil per determinar la forma i la consistència de les femtes, i les classifica en 7 tipus:2,3

Escala de Bristol: gráfico de los tipos de heces – Adeslas Salud y Bienestar

  • Tipus 1. Femtes en forma de boles dures difícils d’evacuar: són característiques de l’estrenyiment. Són boles d’1-2 cm de diàmetre que, a causa d’un escàs contingut en aigua, causen dolor i de vegades sagnat anorectal durant la defecació. Aquestes femtes han romàs durant molt de temps al recte, i això es pot deure a un tractament antibiòtic o a una dieta baixa en fibra. 
  • Tipus 2. Femtes en forma de salsitxa i voluminoses: són femtes d’estructura molt consistent, de forma allargada i formades per boles que poden arribar a un diàmetre de 3-4 cm, per la qual cosa l’evacuació també és dificultosa. Estan molt deshidratades perquè han estat al recte massa temps, l’evacuació és dolorosa i pot generar laceracions del canal anal, fissures anals, prolapse rectal i hemorroides. 
  • Tipus 3. Femtes en forma de salsitxa amb esquerdes a la superfície: contenen més aigua que les anteriors, i això indica un trànsit intestinal més freqüent. El diàmetre és més petit, entre 2 i 3,5 cm, però també poden requerir esforç d’expulsió i provocar danys al recte. 
  • Tipus 4. Femtes en forma de salsitxa o serp, llisa i suau: tenen un diàmetre d’1-2 cm. Són les femtes que generalment tenen les persones que estan ben hidratades, que segueixen una dieta equilibrada i defequen cada dia. 
  • Tipus 5. Boles toves i amb vores definides: són femtes pastoses d’1-1,5 cm i fàcils d’evacuar, característiques de les persones amb un trànsit intestinal ràpid que van al bany dues o tres vegades al dia, normalment després dels àpats. 
  • Tipus 6. Trossos tous i esponjosos amb vores irregulars: són femtes pastoses que amb freqüència s’han d’expulsar urgentment. Són pròpies de les persones amb motilitat intestinal accelerada, amb excés de potassi a la dieta o amb estrès. Les dietes hiperespeciades, el consum d’aigua amb alt contingut en minerals i l’ús de laxants també propicien aquest tipus de femtes.
  • Tipus 7. Diarrea, completament líquida, sense trossos sòlids: són deposicions aquoses que apareixen quan, per diferents motius, l’intestí no pot absorbir l’aigua dels aliments i els líquids ingerits. 

Per què és important observar les deposicions dels infants?

Generalment, la canalla té un ritme intestinal més ràpid que els grans. De mitjana, els nens d’un a tres anys van de ventre 1,4 vegades al dia (entre 4 i 21 vegades a la setmana es considera normal), i els de més de tres anys hi solen anar una vegada al dia (entre 3 i 14 vegades a la setmana es considera normal).2 

Si les deposicions del teu fill no segueixen aquests paràmetres o són irregulars es pot deure a:4,5,6 

  • Estrenyiment: anar al bany menys de tres vegades a la setmana o tenir deposicions dures i doloroses es considera estrenyiment, i sovint ocorre quan les rutines de l’infant s’alteren, per exemple, en la incorporació a l’escola, la retirada del bolquer o les sortides fora de casa, perquè es distreu o perquè li fa mal quan va al lavabo. 
  • Al·lèrgies o intoleràncies: si el teu fill té diarrea, femtes alterades o distensió abdominal es pot deure a una al·lèrgia o malabsorció d’algun nutrient.
  • Malaltia celíaca: és una malaltia autoimmune en què el consum de gluten, una proteïna del blat, causa danys a la mucosa intestinal, diarrea, distensió abdominal i incapacitat per absorbir els nutrients dels aliments, fet que pot provocar endarreriments de creixement del nen.
  • Infeccions: provocades per bacteris o virus que afecten el tub digestiu.
  • Dolor abdominal crònic: dolor abdominal intens sense motiu aparent, que pot estar desencadenat per l’estrès o el bullying. Sembla estar relacionat amb l’eix cervell, microbiota i intestí i el diagnòstic es confirma quan no es troba cap altra causa que justifiqui aquests episodis de dolor.
  • Pèrdues de sang: la presència de sang a les femtes es pot deure a una fissura anal o una infecció bacteriana. En els nounats, la presència de sang es pot deure a una colitis provocada per una al·lèrgia a les proteïnes de la llet de vaca. 

Consells per a una bona digestió en els infants

Per aconseguir que les criatures tinguin una bona digestió i vagin bé al lavabo, han de:7,8 

  • Prendre fibra: han de consumir entre 14 i 31 grams diaris de fibra, en funció de l’edat i el sexe. Es pot obtenir dels cereals integrals, els llegums, la fruita, la verdura i la fruita seca. 
  • Beure aigua: mantenir una bona hidratació millora l’estrenyiment, però la quantitat d’aigua necessària varia segona la mida, el nivell d’activitat i l’estat de salut del nen. 
  • Evitar els aliments ultraprocessats i les begudes ensucrades: és a dir, els aliments d’alt contingut en greixos trans i amb poca fibra (patates fregides, menjar ràpid o carn processada).
  • Consumir porcions petites: la canalla ha de menjar porcions proporcionals a la seva edat i més petites que les que consumeixen els adults. 

En cas que el teu fill tingui problemes digestius, el metge et pot demanar que recullis una mostra de les seves femtes, ja que pot aportar informació molt valuosa per determinar les causes d’aquests problemes.5 

A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Pla del lactant i primera infància, en què en pots obtenir més informació.

 

Referències:

1Heces. Cancer.gov. Consultat el febrer del 2023. 

2Estreñimiento funcional en el niño. Hospital Sant Joan de Déu Barcelona. Consultat el febrer del 2022. 

3¿Qué es la escala de Bristol? MediRed. Consultat el febrer del 2022. 

4Cuáles son las patologías digestivas más habituales en la infancia. Societat Valenciana de Pediatria. Gener 2019. 

5Análisis de heces. KidsHealth. Consultat el desembre del 2022. 

6Excremento-con sangre. Healthy Children. Consultat el febrer del 2023. 

7Alimentación, dieta y nutrición para el estreñimiento en los niños. NIH. Maig 2018. 

8Alimentación y nutrición: su niño de 4-5 años de edad. Healthy Children. Novembre 2016.