Com es prevé l’osteoporosi

Publicat:
 •
Share

Salut pràctica
Fractura
Prevenció

Consells per a prevenir la osteoporosis – Adeslas Salud y Bienestar

Al post d’avui t’expliquem com es prevé l’osteoporosi, una malaltia molt freqüent en les dones.


L’osteoporosi és una malaltia que implica una reducció de la densitat dels ossos, en què es tornen fràgils i es poden trencar amb més facilitat2.

Aquesta patologia és un dels principals problemes de salut als països desenvolupats. Una de cada dues dones de més de 50 anys té risc de patir algun tipus de fractura durant la resta de la seva vida. Segons dades de l’estudi europeu Global Burden of Diseases, l’impacte en la salut de les fractures ocasionades per l’osteoporosi pel que fa a la mortalitat prematura i a la disminució de la qualitat de vida és superior a l’impacte que tenen en la salut tots els tipus de càncer, tret del de pulmó3. És més freqüent en les dones després de la menopausa, especialment si ha estat menopausa precoç (és a dir, entre els 40 anys i els 45 anys) i en la gent gran3. Es tracta de la malaltia òssia metabòlica més freqüent, tot i que no hi ha xifres exactes de la incidència que té perquè és asimptomàtica fins que n’apareixen les complicacions associades. Segons l’Organització Mundial de la Salut, l’osteoporosi afecta a Espanya 3,5 milions de persones4.

I és que el problema real de l’osteoporosi és patir una fractura, ja que només produeix símptomes aleshores. Els ossos més propensos a patir fractures a causa de la falta de calci són els del maluc, les vèrtebres i els canells. I, entre aquests, el que ocasiona més problemes en els pacients és el del maluc.

Quins factors eleven el risc de patir osteoporosi

Entre els 20 i els 39 anys són les edats en què l’os és més dur i resistent. A partir d’aquesta etapa, comença a disminuir la quantitat de calci a l’os de manera natural, per això és important seguir uns hàbits de vida saludables des de la infància per evitar problemes futurs.

Hi ha múltiples motius que poden augmentar el risc que té una persona de patir osteoporosi, tot i que en la majoria dels casos no se’n coneix un motiu concret1:

  • Un dels factors de risc principals és haver seguit durant molts anys una dieta pobre en calci2.
  • Tenir familiars amb osteoporosi2.
  • Fumar és un altre factor important que pot fomentar l’aparició d’osteoporosi2.
  • Consumir alcohol en excés2. Es considera excés més de 14 begudes a la setmana en els homes i 7 en les dones. Una copa de vi de taula o un got de cervesa compten com una beguda5.
  • La primesa2.
  • No fer exercici físic també n’incrementa el risc.
  • L’osteoporosi també pot estar relacionada amb altres patologies com ara malalties endocrinològiques, malalties reumàtiques o malalties hematològiques1.
  • Prendre alguns medicaments com corticoides o anticoagulants durant molt de temps pot propiciar l’aparició d’osteoporosi1,6.

Consells per prevenir l’osteoporosi

La prevenció de l’osteoporosi s’ha de basar fonamentalment en tres pilars. El primer és l’adquisició de més i millor massa òssia durant la infància i la joventut; el segon, evitar els factors de risc en la mesura del possible durant tota la vida, i, finalment, detectar les persones que tenen un risc més alt de patir fractures i tractar-les, és a dir, dones després de la menopausa que pateixen pèrdues ràpides d’os7.

Algunes de les pautes que és convenient seguir per evitar l’osteoporosi són2:

  • Prendre la quantitat de calci recomanada en funció de l’edat; entre els 1 i 10 anys, cal prendre’n entre 600 i 1.000 mg diaris; dels 11 als 24 anys, durant l’embaràs, la lactància i la postmenopausa, de 1.200 a 1.500 mg. Els adults i la gent gran, d’altra banda, entre 1.200 i 1.600 mg al dia. Pel que fa als productes dels quals es pot obtenir aquest calci, els lactis en són la millor font (formatge, iogurt i altres derivats, i es poden considerar aliments per prevenir l’osteoporosi). També són rics en calci els cereals, la verdura, la fruita seca o el peix.
  • Prendre el sol uns 15 minuts diaris.
  • Les persones que no prenen prou calci i les que no prenen el sol ho han de comentar amb el metge, que els parlarà de la possibilitat de prendre suplements de calci.
  • Per conservar un ossos sans és important l’activitat física, per exemple, nedar o caminar. En el cas de prevenir fractures, es recomana evitar els exercicis que incloguin salts i moviments bruscos.
  • Les persones de més de 60 anys que hagin tingut alguna fractura o que prenguin de manera regular corticoides poden consultar amb el metge la possibilitat de començar amb un tractament amb bifosfonats.
  • També és important no fumar i evitar el consum d’alcohol.

Diagnòstic de l’osteoporosi: la densitometria

En les anàlisis bàsiques no apareixen paràmetres clínics que facin pensar en osteoporosi i que, en conseqüència, facilitin un diagnòstic. La manera de saber-ho amb certesa és amb l’estudi de la densitat de l’os, és a dir, la densitometria, però en la pràctica habitual s’utilitzen diverses tècniques radiològiques per al diagnòstic que, a més, també són útils per valorar l’evolució de la malaltia i la resposta al tractament. Les radiografies simples dels ossos afectats també mostren l’osteoporosi quan està força avançada1.

La densitometria òssia permet diagnosticar si hi ha osteoporosi, o no, o osteopènia, és a dir, que s’ha començat a perdre densitat mineral òssia i així predir el risc de fractura i instaurar un tractament a temps1. Segons el criteri del metge, les dones poden començar a sotmetre’s a proves regulars, especialment si tenen factors de risc o apareixen paràmetres alterats en proves específiques previstes8.

Segueix aquests consells per prevenir l’osteoporosi, però, sobretot, consulta-ho amb els professionals sanitaris, que són els que et poden donar informació personalitzada segons el teu cas.

 

 

Referències:

1 Cuidados para prevenir la osteoporosis. Clínica Universidad de Navarra. Consultat l'agosto del 2021.

2 Prevención de la osteoporosis. Societat Espanyola de Medicina de Familia i comunitària. 2013.

3 Se estima que 1 de cada 4 mujeres postmenopáusicas tienen osteoporosis. Societat Espanyola de Reumatologia. Febrer 2017.

4 En España la osteoporosis afecta a 3,5 millones de personas. Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia. Febrer 2017.

5 El alcohol en exceso. National Institutes of Health. Setembre 2014.

6 Osteoporosis. Prevención y tratamiento. Elsevier. Juny 2003.

7 E. Oria. Factores preventivos y nutricionales de la osteoporosis. Anales del Sistema Preventivo de Navarra. 2003.

8 Densitometría. Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia. Consultat l'agosto del 2021.