Blue Monday, què hi ha de veritat i de mite en el dia més trist de l’any?
En aquest post t’expliquem què és el Blue Monday, o dilluns blau, i què té de veritat i de mite.
El tercer dilluns de gener de cada any és el conegut com a Blue Monday o dilluns blau, i es considera que és el dia més trist de l’any. L’origen d’aquesta curiosa efemèride data de l’any 2005, i va ser una proposta del psicòleg britànic Cliff Arnall1. A més d’influir en l’estat d’ànim de les persones, es considera que ho fa també en l’economia, ja que es produeixen canvis en les carteres d’inversors pel fet de reduir-se el seu optimisme2.
Quines són les causes del Blue Monday i com en podem contrarestar l’efecte?
Les baixes temperatures i les possibles pluges. Les condicions meteorològiques ocasionen que sortim menys de casa i, especialment, que no estiguem en espais oberts. Això provoca que no prenem els 15 o 20 minuts diaris de sol que necessita el cos per sintetitzar la vitamina D suficient. Aquesta falta d’exposició al sol i de vitamina D ocasiona que tinguem menys ganes de fer coses i que estiguem més tristos. De fet, hi ha un tipus de depressió estacional associat als mesos en què es redueix la llum solar: el trastorn afectivoestacional1.
- Consell per contrarestar-ne l’efecte: passejar cada dia buscant voreres o llocs on toqui el sol1.
La costa de gener. El fet de disposar de menys quantitat de diners a causa del que s’ha gastat durant Nadal ocasiona que es tinguin menys opcions de lleure, com viatjar, anar a un restaurant o al teatre1.
- Consell per contrarestar-ne l’efecte: fer reunions a casa amb amics i familiars o buscar activitats gratuïtes que ofereixen els ajuntaments1.
Tornar a la feina. Després de les vacances i els dies festius de desembre i començament de gener, ja ha desaparegut la sensació de descans que tenim en tornar de vacances i no hi ha perspectiva propera de dies en els quals no s’hagi de treballar1.
- Consells per contrarestar-ne l’efecte: posar-se un objectiu laboral assolible, actualitzar el currículum per veure el que hem aconseguit laboralment l’any anterior o reflexionar sobre l’últim any laboral1.
Objectius per al 2022. Quan arriba el Blue Monday, hi ha moltes persones que ja han desistit en els objectius que s’han proposat per al 2022 i que havien de començar l’1 de gener, com ara baixar de pes, fer esport de manera regular o aprendre alguna cosa nova1.
- Consells per contrarestar-ne l’efecte: reprendre aquests objectius (encara no és tard!) centrant-los en coses concretes, assequibles a l’hora d’aconseguir-les i establint cada objectiu amb fites a curt termini. Per exemple, si volem fer una certa quantitat d’esport, podem preparar un calendari per incrementar-ne la pràctica progressivament, o si volem perdre pes, calcular el que volem anar-nos aprimant a curt termini i no centrar-nos només en l’objectiu final1.
Què té de cert el Blue Monday?
Els estudis científics són escassos, però sembla que la presència de tristesa no és, de mitjana, superior a la de l’endemà, per posar-ne un exemple. En concret, encara que inicialment la persona pugui considerar que el dilluns és el pitjor dia, un estudi va registrar cada dia durant 90 dies l’estat d’ànim i les malalties d’un grup de persones i va concloure que l’estat d’ànim del dilluns no és diferent del dimarts, dimecres i dijous, però sí que millora el cap de setmana3.
En definitiva, el 17 de gener o Blue Monday del 2022 és un dia més en el qual farem les mateixes coses que la majoria dels dilluns: podem estar amb la família, amb els amics, amb els companys de feina, i per això hem d’intentar apreciar les petites coses que tenim per ser feliços i gaudir també del dia més trist de l’any1.
Referències:
1 Blue Monday: ¿Existe de verdad ‘el día más triste del año’?. Universitat CEU San Pablo. Gener 2020.
2 An experimental study of the “blue-monday” hypothesis. Elsevier. 1993.
3 Prospective and cross-sectional mood reports offer no evidence of a "blue Monday" phenomenon. American Psychological Association. 1985.