Alimentació per a la prediabetis: prevenció mitjançant una dieta equilibrada

Publicat:
 •
Share

Alimentació
Alimentació complementària
Diabetis

Descobreix què és la prediabetis i com es pot prevenir mitjançant la dieta – Adeslas Salut i Benestar

En aquest post explicarem què és la prediabetis i quins patrons d’alimentació ha de seguir una persona que en pateixi per controlar els nivells de sucre en sang.


Un diagnòstic de prediabetis no ha de ser necessàriament una molt mala notícia. Vol dir que encara tens una mica de temps per controlar els nivells de glucèmia (sucre en sang) i prevenir que desenvolupis diabetis. Si és el teu cas, seguir una dieta adequada és clau en matèria de prevenció1,2,3.

Què és la prediabetis?

Tenir prediabetis significa que els nivells de glucèmia (sucre en sang) són alts, però que encara no han arribat als rangs suficients perquè el metge et diagnostiqui diabetis1. Avui dia, és una patologia que augmenta a la societat i que constitueix un problema de salut pública.

La prediabetis comporta un risc cardiovascular elevat, i per això cal fer-hi un tractament precoç i seguir algunes mesures preventives al més aviat possible, entre les quals hi ha una dieta adequada3.

Dieta per a la prevenció de la diabetis

Per controlar la prediabetis, cal seguir un patró d’alimentació saludable i millorar la qualitat nutricional. L’estil de vida i, en especial, una dieta adequada i saludable són la base del tractament per combatre factors de risc. La dieta mediterrània n’és un bon punt de partida1,3.

L’ideal és que segueixis patrons alimentaris de base vegetal, baixos en colesterol, sodi i àcids grassos saturats3:

  • Consumeix llegums: almenys una ració 4 vegades a la setmana.
  • Consumeix cereals integrals: se’n recomanen fins a 4 racions al dia. Inclou pa cada dia i pasta o arròs de 2 a 4 vegades a la setmana.
  • Menja fruita seca: fes-ho de manera habitual i en quantitats moderades, però evita la fregida i la salada.
  • Segueix una dieta rica en verdura i fruita: tingues en compte que és preferible prendre la fruita sencera que beure’n en sucs naturals. I, entre les verdures, el bròcoli pot ser un gran aliat, ja que ajuda a controlar els nivells de sucre en sang dels pacients amb diabetis de tipus 2.
  • Introdueix a la dieta l’oli d’oliva i l’alvocat: són fonts d’àcid oleic, beneficiós per a molts paràmetres clínics i metabòlics, com la reducció de la incidència de diabetis mellitus 2, d’esdeveniments cardiovasculars o ictus.
  • Limita el consum de carn processada: s’associa a un risc més gran de diabetis mellitus de tipus 2. És preferible menjar carn blanca (pollastre, gall dindi) que vermella (vedella, porc, xai) i, en el cas de les peces magres, cal retirar-ne el greix visible abans de cuinar-les.
  • No t’oblidis d’incloure a la dieta peix o marisc: fes-ho almenys 3 vegades a la setmana. Dues haurien de ser de peix blau, sobretot les espècies més petites (com les anxoves o els seitons).
  • Consumeix lactis: pren, almenys, dues racions diàries de lactis sencers o desnatats, però evita els que porten sucres afegits.

Què no has d’incloure a la dieta

Si tens prediabetis, has d’evitar els sucres i els greixos afegits3,4:

  • Elimina o limita el consum d’alcohol.
  • Evita menjar aliments ultraprocessats.
  • Evita els olis de coco o de palma, i també els producte lactis rics en greix (nata, mantega, formatge, llet condensada, etc).
  • Limita el consum de sal: no en prenguis més de 5 grams diaris.
  • Limita el consum de precuinats, salaons, enllaunats, begudes carbonatades i embotits.

Recomanacions

A l’hora de cuinar, pots tenir en compte les recomanacions següents perquè et sigui més fàcil seguir una dieta adequada2:

  • Cuina a la planxa, al forn o al vapor, i evita els fregits.
  • Condimenta amb herbes i espècies els plats per potenciar-ne el sabor.
  • Introdueix amanides a la dieta. En pots fer de tota mena.

Si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el Pla de prevenció de diabetis, on en podràs obtenir més informació.

 

Referències:

1Prediabetes. Mayo Clinic.

2Prediabetes y alimentación más saludable. CDS. Consultat al maig, 2022.

3Actualización en el tratamiento dietético de la prediabetes y la diabetes tipo 2. SEA, SED y SEMI. Consultat al maig, 2022.

4Reducir el consumo de sal. OMS. Abril, 2020.