Tot sobre la nictúria
Si et despertes més d’una vegada cada nit per orinar, pot ser que tinguis nictúria. Descobreix al nostre post què la pot causar i com s’ha de combatre.
D’acord amb la doctora Blanca Madurga Patuel1, de l’Associació Espanyola d’Urologia (AEU), “la nictúria es defineix com el fet de fer més d’una micció a la nit, precedida i seguida de son. Això significa que, en els casos de nictúria, la sensació de ganes d’orinar és la que desperta la persona més d’una vegada a la nit. És a dir, quan els passejos nocturns al bany estan causats per l’insomni, aleshores no podem dir que es pateix nictúria”. Està demostrat que les persones que tenen aquest problema poden patir alteracions psicològiques, hipertensió arterial i fins i tot diabetis. Tot això, indica Madurga Patuel, “pot comportar a falta de productivitat a la feina i absentisme laboral”. La nictúria apareix amb més freqüència a partir dels cinquanta anys i és més freqüent en homes. Segons dades de la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia (SEGG)2, el 83 % de les persones que pateixen nictúria tenen un mitjana d’edat de 68 anys.
Què pot produir nictúria?
Els passejos nocturns al bany poden tenir diverses causes. Les més comunes són les següents:
- Beure massa líquid, especialment cafeïna o alcohol, poc temps abans d’anar-se’n al llit.
- Haver adquirit el patró de comportament involuntari de despertar-se enmig de la nit.
- Patir trastorns del son, com insomni o apnea del son.
- Consumir medicaments determinats, com els diürètics, alguns dels quals s’administren en cas de malalties cardíaques o medicaments per al trastorn bipolar.
D’altra banda, la nictúria també pot indicar la presència de certes malalties. Pot ser símptoma d’una infecció de les vies urinàries, de bufeta hiperactiva o d’hiperplàsia prostàtica benigna. Altres vegades, la nictúria indica problemes greus de salut com diabetis, insuficiència cardíaca congestiva, càncer de pròstata o insuficiència renal. Segons assenyala l’experta consultada, “la nictúria també es pot donar en pacients amb bufeta neurògena (disfunció de la bufeta, flàccida o espàstica, causada per un dany neurològic), com els pacients lesionats medul·lars, que van en cadira de rodes i retenen líquid als membres inferiors, per problema postural, i a la nit, quan estan en decúbit supí, generen més quantitat de líquids que durant el dia”. Aquest problema també pot aparèixer en èpoques especials de la vida. Com recorda Madurga Patuel: “Les embarassades poden patir nictúria transitòria a causa del pes del fetus i la retenció líquida en membres inferiors durant el dia.”
Com puc combatre la nictúria?
Tal com ens explica l’especialista, per poder reduir els viatges nocturns al bany sense cap tractament farmacològic cal fer alguns canvis senzills en l’estil de vida que ens ajudin a “educar bé la bufeta”:
- Anar a orinar abans d’anar a dormir, encara que no se’n tinguin ganes.
- Evitar el consum de líquids amb cafeïna (cafè, te i refrescos) i alcohol de dues a quatre hores abans d’anar-se’n a dormir.
- Reduir el consum de sal, ja que afavoreix la retenció de líquids.
- No prendre medicaments diürètics, almenys, sis hores abans d’anar-se’n a dormir (consulta amb el metge el millor horari per consumir-ne).
- Asseure’s amb les cames elevades o fer servir mitjons de compressió per evitar la retenció de líquids.
Referències:
1 Entrevista a la Dra. Blanca Madurga Patuel. Coordinadora Nacional del Grupo de Urología Funcional, Femenina y Urodinámica (GUFFU) de la Asociación Española de Urología (AEU). Profesora Asociada de la Universidad de Cádiz. Unitat d’Urologia Funcional, Femenina i Urodinàmica del H. U. Puerta del Mar. Cadis.
2 Nicturia. El problema de levantarse por las noches. Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia. Octubre 2013.