Tornada a la feina: l’exercici, un bon aliat per gestionar-la
En aquest post parlarem de com l’exercici et pot ajudar amb el maneig de l’estrès degut a la tornada a la feina i dels beneficis d’incorporar l’exercici a la rutina laboral.
La tornada a la vida quotidiana després d’un període de vacances requereix un procés d’adaptació per tornar a acostumar-nos a les rutines i els horaris habituals. L’exercici pot resultar molt útil per ajudar-nos a gestionar l’estrès i l’ansietat que ens pot causar la tornada a la feina i a les obligacions diàries.1-3
Quins desafiaments suposa la tornada a la feina?1
Durant les vacances els horaris es relaxen i les rutines canvien. Quan acaben, ens hem de readaptar progressivament a les obligacions i les activitats habituals. Els primers dies de tornada a la feina pot ser que experimentem cert malestar, tant físic com emocional. És el que es coneix com a «síndrome postvacacional», que acostuma a manifestar-se amb els símptomes següents:
- Cansament i sensació de desgana i fatiga.
- Dificultats per concentrar-se i fer les tasques necessàries.
- Insomni i somnolència diürna.
- Sensació d’angoixa, bloqueig i incapacitat per decidir.
- Canvis en el caràcter, amb agressivitat o símptomes depressius.
Importància de l’exercici en la gestió de la tornada a la feina1,2,4
Com hem vist, la tornada a la feina comporta un risc de patir estrès, que podria desembocar en problemes de salut com ara hipertensió, problemes digestius, mal de cap o ansietat.
L’efecte de l’exercici físic per atenuar l’estrès és ben conegut, per la qual cosa aquesta època de l’any és el moment perfecte per reprendre la pràctica esportiva o començar una nova activitat física o esport. A més de millorar la salut física, la pràctica regular d’exercici físic té efectes positius sobre la salut mental i és beneficiosa per millorar l’estrès laboral:
- Millora l’estat d’ànim: l’exercici augmenta la producció d’endorfines, uns neurotransmissors que afavoreixen la sensació de benestar. A més, augmenta la confiança en un mateix i la sensació de control de la pròpia vida i, per tant, també de la feina que fem.
- Redueix els efectes negatius de l’estrès: l’exercici enforteix l’aparell cardiovascular i té efectes positius sobre l’aparell digestiu i el sistema immunitari.
- Millora el son: un bon descans ajuda a gestionar millor l’estrès i a afrontar les rutines amb més bona actitud.
- Ens ajuda a evadir-nos dels problemes: mentre fem esport, fixem la concentració en el cos i en l’activitat física, per la qual cosa deixem de pensar en els problemes i les qüestions que ens causen estrès.
Com pots incorporar l’exercici a la rutina laboral?2,5
Per incorporar l’exercici físic a la rutina laboral hem de tenir en compte alguns punts:
- Busca un esport que t’agradi i que sigui adequat per a la teva condició física i habilitats. Sempre val més començar amb un exercici suau i anar augmentant-ne la intensitat de mica en mica que forçar el cos i lesionar-nos.
- Pràcticament qualsevol tipus d’exercici ens ajudarà a gestionar millor l’estrès. A més, algunes activitats que atorguen molta importància a la concentració i la respiració són especialment efectives per relaxar-se i combatre l’estrès:
- La meditació i les tècniques de relaxació ajuden a reduir la freqüència cardíaca i la pressió arterial.
- El ioga ajuda a millorar la força i la flexibilitat mitjançant la combinació de postures, moviments i respiració.
- El taitxí és un esport de baix impacte basat en moviments lents, respiració i postures específiques.
- Per fer exercici no és imprescindible apuntar-se a un gimnàs o anar a classes. Es pot sortir a córrer o a caminar, passejar en bicicleta o fer exercicis a casa.
- És recomanable reservar-se alguns espais a l’agenda setmanal per a la pràctica d’una activitat física.
- Marca’t objectius que et motivin a anar millorant a poc a poc.
- Fes esports d’equip o queda amb amics per practicar exercici en grup. Fer exercici amb altres persones millora la motivació.
També pots combatre l’estrès des del lloc de feina incorporant estiraments o exercicis de relaxació a la rutina laboral.
A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponibles els nostres Plans d’activitat física, en els quals en pots obtenir més informació.
Referències:
1Síndrome postvacacional. Clínica Universitat de Navarra. Consultat el juny del 2023.
2El ejercicio y el estrés: ponte en movimiento para controlar el estrés. Mayo Clinic. Agost 2022.
3Relación entre ansiedad y ejercicio físico. Scielo. Juny 2017.
4Ejercicio y estrés. Fundación Española del Corazón. Consultat el juny del 2023.
5Técnicas de relajación para el estrés. Medline Plus. Agost 2022.