Salmonel·losi: què és i per què es produeix

Publicat:
 •
Share

Alimentació
Intoxicació allimentaria

Descobreix què és i per què es produeix la salmonel·losi – Adeslas Salut i Benestar

En aquest post explicarem què és la salmonel·losi, per què es produeix, quins en són els símptomes i com es pot prevenir. 


Hi ha més de 2.500 espècies de Salmonella, algunes de les quals resideixen a l’aparell digestiu humà i altres al de molts animals, tant salvatges com domèstics. Aquests bacteris poden provocar infeccions gastrointestinals i diarrea, i de vegades, una infecció més greu, la febre tifoide. Les salmonel·losis afecten principalment infants petits, gent gran i persones amb un sistema immunitari debilitat.1,2 

Què és la salmonel·losi i quins en són els símptomes?

La salmonel·losi és una intoxicació alimentària causada per la Salmonella, un bacteri que resideix a l’intestí de persones i animals i que s’expulsa a través de les femtes.3,4

Tot i que no sempre provoca símptomes, en general, després de contraure una infecció per Salmonella, apareixen signes de malestar durant les 8 a 72 hores posteriors, i la majoria de les persones sanes infectades es recuperen en un termini de quatre a set dies sense necessitat de tractament.2,3 Els símptomes més comuns de la salmonel·losi són:3,5 

  • Diarrea, que es pot prolongar fins a deu dies
  • Sang a les femtes
  • Deshidratació
  • Còlics abdominals
  • Febre i calfreds
  • Nàusees i vòmits
  • Pèrdua de gana
  • Cefalea

Ocasionalment, els bacteris poden entrar al torrent circulatori, propagar-se i causar una infecció o un abscés als ossos i les articulacions, a l’aparell urinari o als pulmons.1 

Tot i que és poc comú, entre el 10 i el 30 % dels adults infectats per la Salmonella poden desenvolupar artritis reactiva temps després que la diarrea hagi cessat. L’artritis reactiva causa inflamació i dolor als malucs, els genolls o el tendó d’Aquil·les.

Tractament de la salmonel·losi: quan cal anar al metge?2,3

Com s’ha comentat, la infecció per Salmonella no sol ser greu i es cura sense necessitat de tractament. Si la persona infectada és un nen petit, una persona gran o una persona amb el sistema immunitari debilitat, és important acudir a la consulta d’un metge en cas que: 

  • Els símptomes s’allarguin més d’una setmana. 
  • Presenti febre molt alta. 
  • S’observi sang a les femtes. 
  • Presenti signes de deshidratació: micció escassa, orina fosca, sequedat a la boca i la llengua o mareig en posar-se dempeus. 
  • Tingui vòmits prolongats que no li permetin retenir els líquids que ingereix. 
  • La diarrea no millori al cap d’uns tres dies. 

Per alleujar i pal·liar els símptomes comentats anteriorment, es recomana beure líquid abundant per prevenir la deshidratació, optar per ingestes poc copioses i evitant els greixos, i descansar i reposar tant com es pugui.4

Com es produeix la infecció per Salmonella i quins són els aliments de risc2,4

La Salmonella es pot propagar a través d’aliments o aigua contaminats, o per contacte directe amb persones o animals infectats. Les formes més comunes per les quals el bacteri entra a l’organisme i causa una infecció són:

  • Ingesta d’aliments o aigua contaminats:
    • Carn vermella i aus: els animals es poden contaminar durant el procés de matança. 
    • Marisc: recollits en aigües contaminades. 
    • Ous crus o poc cuinats: els ous que ponen les gallines infectades contenen salmonel·la. Si es cuinen poc, el bacteri no es mor. 
    • Productes lactis no pasteuritzats: en no sotmetre’ls al procés de pasteurització, els bacteris perjudicials no s’eliminen. 
    • Fruita i verdura: es poden contaminar quan entren en contacte amb carn infectada, o en cuinar-les o rentar-les amb aigua contaminada. 
  • Contaminació encreuada: un aliment es contamina quan entra en contacte amb un altre que ja està contaminat. 
  • Rentat deficient de mans: les femtes de les persones poden estar contaminades. Si aquestes persones no es renten correctament les mans després d’anar al bany o canviar bolquers, en poden infectar altres. 
  • Superfícies infectades: tocar una superfície contaminada i després tocar-se la boca és una font d’infecció. 
  • Animals: especialment les aus i els rèptils. La Salmonella pot estar present a les plomes, el pèl, la pell o les femtes dels animals.  

Com es prevé la salmonel·losi i se n’evita la propagació

Per prevenir la transmissió d’aquesta infecció és recomanable:1,3,4 

  • Rentat de mans: després d’anar al bany, canviar un bolquer o netejar un excrement, i també després de tocar un animal o de manipular carn crua.
  • Evitar la contaminació encreuada: col·loca la carn i el peix crus en zones diferents de la nevera. No col·loquis aliments cuinats en plans on abans hi havia carn crua i neteja bé les superfícies de preparació dels aliments.
  • No consumir ous crus o llet sense pasteuritzar.
  • Cuinar els aliments fins que arribin a una temperatura interna adequada: han d’arribar de 63 °C a 74 °C, depenent del tipus d’aliment. 
  • Refrigerar els aliments: la nevera ha d’estar a menys de 5 °C i els aliments peribles no han d’estar fora del frigorífic durant més de 2 hores.
  • Precaució amb els animals: els infants petits no han d’estar en contacte amb ous, tortugues i altres rèptils. Tampoc no és recomanable tenir rèptils si a casa hi ha un lactant.

 

A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Servei d’Orientació Mèdica General, en el qual en pots obtenir més informació.    

 

 

Referències:

Infecciones por Salmonella. Manual MSD. Consultat el març del 2023. 

2La Salmonella y los alimentos. CDC. Maig 2022. 

3Infección por salmonela. Mayo Clinic. Juny 2022. 

Salmonelosis. SEMI. Consultat el març del 2023. 

5Infecciones por salmonela. Medline Plus. Abril 2021.