Què són i per a què serveixen els segelladors dentals?
En aquest post explicarem què són els segelladors dentals i com i quan s’han d’aplicar. A més, comentarem alguns consells per mantenir una boca saludable.
Els segelladors dentals són capes fines líquides de resina que s’apliquen sobre les superfícies de masticació de les dents posteriors, premolars i molars. Una vegada aplicat, el dentista polimeritza i endureix el material segellador per protegir les dents dels bacteris danyosos que causen l’aparició de càries.
Els segelladors poden estar formats tant per resines com per ionòmers de vidre.
Aplicació dels segelladors dentals per l’odontòleg
Els segelladors es col·loquen en dents posteriors, ja que no tenen superfícies llises, sinó que clots profunds i solcs, els quals les ajuden a triturar els aliments durant la masticació. Els aliments i els bacteris poden quedar atrapats en aquests solcs, i això, amb el temps, si no es netegen de manera adequada, pot provocar l’aparició de càries. Els segelladors cobreixen aquestes zones de difícil accés per al raspall de dents, perquè els bacteris no s’hi puguin acumular.
Col·locar un segellador és un procés senzill i indolor. L’odontòleg o l’higienista dental només tarda uns pocs minuts a aplicar el material i segellar cada dent.
Abans de col·locar el segellador, cal netejar a fons les dents que s’han de segellar. Una vegada netes, s’eixuguen i es col·loca una solució àcida sobre les superfícies que cal segellar per fer-les més aspres, ja que això ajuda a fer que el segellador s’adhereixi i es retingui millor.
Posteriorment s’elimina l’àcid, es renta i es torna a eixugar, i, a continuació, es col·loca el segellador i s’endureix amb un llum de polimerització.
Qui pot utilitzar segelladors dentals?
Els candidats més populars per portar segelladors dentals són la canalla i els adolescents. Els adults sense càries ni empastaments dentals als molars també es poden beneficiar d’aquest tractament. En general, qualsevol persona que sigui propensa a patir càries a les dents posteriors hauria de considerar els segelladors.
En general, els infants haurien de portar segelladors als molars i premolars permanents tan aviat com els surtin les dents. Així, els segelladors dentals els poden protegir les dents durant els anys més propensos a les càries, dels 6 als 14 anys.
En alguns casos, els segelladors dentals també poden ser apropiats per a les dents primàries o dents de llet. Si el nen té dents de llet amb depressions i solcs profunds, els segelladors poden protegir aquestes àrees. Com que les dents de llet tenen un paper molt important a l’hora de mantenir l’espai per a les dents adultes o permanents, és important mantenir-les sanes perquè no es perdin abans de temps.
Segons diferents estudis, els segelladors redueixen el risc de desenvolupar càries en aproximadament 8 de cada 10 criatures, d’aquí la importància d’acudir amb els més menuts a revisions amb el dentista.
Consells per mantenir la salut bucodental
Els segelladors poden oferir protecció durant anys, però també es poden desgastar. És important visitar el dentista regularment perquè pugui revisar-los i examinar l’estat bucodental general, i així prevenir possibles problemes de manera anticipada.
A més, la salut oral tambés’ha de cuidar a casa. Alguns consells per mantenir una boca saludable són:
- Rentar-se les dents tres vegades al dia amb pasta de dents que tingui fluor.
- Netejar entre les dents una o dues vegades al dia amb fil dental, raspalls interdentals o irrigador d’aigua.
- Limitar el consum d’aliments que produeixin càries, com dolços o begudes ensucrades.
En definitiva, si bé una bona i correcta higiene bucodental elimina la placa, les restes d’aliments i els residus de les superfícies llises de les dents, el raspallat i l’ús de complements com el fil dental no sempre permeten que s’arribin a netejar tots els racons. Per això, els segelladors són un aspecte clau dins de la prevenció de la càries dental, ja que protegeixen aquestes àrees vulnerables.
A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Servei d’Orientació Mèdica General, en el qual en pots obtenir més informació.