Hi ha relació entre els aliments que consumim i el son?
En aquest post parlarem de la importància de tenir un son de qualitat, explicarem quins aliments poden perjudicar-lo i quins el poden afavorir, i farem algunes recomanacions per millorar-lo.
El son està implicat en multitud de processos corporals, i per això dormir les hores suficients i tenir un son reparador és essencial per mantenir una bona salut física i mental. En els últims anys, els canvis que s’han produït en els nostres hàbits, com l’ús excessiu de pantalles, el consum habitual de begudes energètiques o un nivell més alt d’estrès contribueixen a fer que cada vegada dormim menys i pitjor.1,2
Els aliments que consumim i el moment del dia en què ens els mengem també influeixen en la quantitat i la qualitat del son, per la qual cosa podem millorar el descans introduint alguns canvis en l’alimentació.1,2
Importància de tenir un son de qualitat2-4
El son és un estat fisiològic essencial per l’efecte reparador i regenerador que té en l’organisme. Mentre dormim, el cos regula els processos hormonals i metabòlics, restaura el sistema immunitari, regenera els músculs i emmagatzema energia. A més, durant el son, el cervell consolida i organitza els records, per la qual cosa és essencial per a l’aprenentatge de noves habilitats i coneixements i per a la memòria.
Dormir poques hores o masses i tenir un son de mala qualitat té conseqüències negatives sobre la salut, que s’agreugen a mesura que el problema s’allarga en el temps. A curt termini, la falta de son pot provocar cansament, irritabilitat i manca de concentració, però, a llarg termini, pot comportar problemes greus de salut i tenir múltiples conseqüències, com ara:
- Alteracions del sistema immunitari, amb pitjor resposta a les vacunes i més vulnerabilitat a les infeccions.
- Alteracions del metabolisme energètic i més predisposició a patir trastorns hormonals i metabòlics, obesitat, diabetis, hipertensió i malalties cardiovasculars.
- Acceleració de l’envelliment i descens de l’esperança de vida.
- Dificultats d’aprenentatge i problemes de memòria.
- Deteriorament del rendiment laboral o acadèmic.
- Propensió a patir ansietat o depressió.
Aliments que perjudiquen el son1,3,4
Alguns aliments i begudes poden resultar perjudicials per a un descans correcte. En destaquen els següents:
- Begudes estimulants, com ara cafè, te, cacau, refrescos de cola, mate i begudes energètiques, ja que les substàncies que les fan estimulants (anomenades metilxantines, com, per exemple, la cafeïna) dificulten el son i en redueixen la durada i la qualitat.
- Begudes alcohòliques, que, tot i que en petites quantitats poden facilitar el son, en general el perjudiquen i causen despertar precoç, apnees i insomni.
- Aliments que produeixen flatulència, com els llegums.
- Aliments que produeixen acidesa o reflux, com la xocolata o els menjars molt grassos.
- Aliments i begudes amb propietats diürètiques, com l’api, les endívies o la ceba, ja que poden ocasionar la necessitat de despertar-se a la nit per orinar.
- Aliments picants o molt especiats, que augmenten la secreció gàstrica i la temperatura corporal, fet que pot perjudicar el son.
- Aliments rics en aminoàcids tirosina i fenilalanina, com la carn vermella i els embotits, formatges curats, vi, alguns peixos i fruites riques en vitamina C.
Cal evitar el consum d’aquests aliments a la nit per millorar la qualitat del son.
D’altra banda, certes intoleràncies alimentàries, com la intolerància a la lactosa, la fructosa o la celiaquia poden influir negativament en el son, que millorarà si s’exclouen el consum dels aliments que causen la intolerància. Igualment, una restricció excessiva d’hidrats de carboni o la carència d’algunes vitamines i minerals, com el ferro o el magnesi, també tenen efectes nocius sobre el son.
Aliments que afavoreixen un son de qualitat1-4
Igual que hi ha aliments que perjudiquen el son, també n’hi ha que ens ajuden a descansar millor i a aconseguir un son reparador. En destaquen:
- Aliments rics en triptòfan, com plàtan, alvocat, productes lactis, carn, ous, peix blau o fruita seca.
- El triptòfan és un aminoàcid precursor de la serotonina i la melatonina, unes hormones que intervenen en el procés del son.
- La combinació amb carbohidrats d’absorció lenta, com la civada o les patates, facilita l’ús del triptòfan en el sistema nerviós.
- Es recomana prendre aquests aliments a la tarda-nit.
- Aliments que contenen polifenols i carotens, com la fruita i la verdura.
- Aliments rics en fibra: el consum de fibra s’ha relacionat amb una reducció dels períodes de son lleuger.
- Peix blau: pel seu contingut en àcids grassos poliinsaturats.
- Aliments que contenen vitamines del grup B, com verdura, fruita, cereals integrals i fruita seca.
En qualsevol cas, és recomanable que els sopars siguin lleugers, tot i que han d’aportar prou nutrients perquè l’organisme pugui fer les seves funcions nocturnes.
Recomanacions per millorar el son1-4
A més dels aliments i les begudes que ingerim, hi ha altres hàbits relacionats amb l’estil de vida que ens poden ajudar a millorar la qualitat del son i aconseguir un bon descans, com, per exemple:
- Evitar el consum d’alcohol i tabac abans d’anar a dormir.
- Mantenir un horari regular per despertar-se i anar-se’n al llit.
- No fer migdiades de més de 30-45 minuts.
- Fer activitat física de manera regular, però no poc abans d’anar-se’n a dormir.
- Establir uns horaris saludables per als àpats.
- Esperar unes dues hores abans d’anar al llit després de sopar.
- Dormir les hores necessàries en funció de l’edat:
- Preescolars: entre 11 i 13 hores
- Escolars: entre 10 i 11 hores
- Adolescents: entre 8 i 10 hores
- Adults: entre 7 i 9 hores
- Gent gran: entre 7 i 8 hores
- Dormir en una habitació acollidora, sense soroll, amb foscor, a una temperatura confortable i ben ventilada.
- Mantenir el matalàs en bon estat.
- Eliminar les distraccions a l’habitació, com llum, sorolls o pantalles.
- Evitar fer servir el llit per treballar, mirar la televisió, utilitzar el mòbil, etc.
- Mantenir un pes adequat. Tant l’excés de pes com el baix pes poden perjudicar la qualitat del son.
A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Pla de son, en el qual en pots obtenir més informació.
Referències:
1Sueño saludable: evidencias y guías de actuación. Documento oficial de la Sociedad Española de Sueño. Revista de Neurología. Vol. 63. S17. Octubre 2016.
2Com influeix la nostra alimentació amb l'hàbit del son. Hospital Sant Joan de Déu. Maig 2016.
3Nutrición en la lucha contra el insomnio y en la mejora de la calidad del sueño. Experto Universitario en Nutrición Clínica y Salud Nutricional, 2a edició. Editorial Médica Panamericana. Consultat el setembre del 2023.
4Impacte de l’alimentació a la lluita contra l’insomni. Scielo. Nutrició Hospitalària. Desembre 2020.