Has d’actuar així si t’has cremat amb el sol
Qui no s’ha cremat mai per estar al sol sense protecció solar a la platja, la piscina, la muntanya o simplement anant a passejar? La resposta segurament és que ens ha passat a gairebé tots.
Les cremades solars es produeixen per una sobreexposició a la radiació ultraviolada que prové del sol i també per l’ús de cabines broncejadores1.
La melanina, que és el pigment que dona color a la pell, també serveix per protegir-nos de l’acció negativa del sol. Depenent de la quantitat de melanina que cadascú genera de manera natural, així serà el temps que puguem estar al sol sense cremar-nos. Tot i que molta gent no ho sap, el factor solar d’una crema indica el temps que podem estar sota el sol sense cremar-nos, és a dir, si fem servir un factor de protecció solar 30 (SPF30), podríem estar 30 vegades més temps exposats als rajos ultraviolats sense cremar-nos. El problema és que en molts casos no utilitzem la crema solar adequadament, ja que hem d’aplicar una quantitat suficient de crema solar, que cal reaplicar cada 2 hores, independentment del factor que fem servir, i també quan sortim de l’aigua o si hem suat molt.
Senyals que ens indiquen que tenim una cremada cutània provocada pel sol
- La pell canvia de color (fins i tot poques hores després de l’exposició), i pot anar del rosat al vermell.
- Desprenem calor i es nota calenta en tocar-la.
- El simple fet de tocar la zona afectada ens fa mal i la tenim sensible.
- La pell també pot aparèixer inflamada.
- Presentem butllofes amb líquid a diferents parts de la cremada.
- Tenim mal de cap, febre i, fins i tot, nàusees
Una cremada solar pot aparèixer en qualsevol part del cos que hagi estat exposada i que no s’hagi protegit. A més de fer-ho a l’esquena, cara, escot, braços i cames (zones en què se sol utilitzar el fotoprotector), pot aparèixer en zones que se’ns oblida protegir i que estan igual d’exposades que la resta del cos, com ara les orelles, els llavis, el cap (tant si es té cabell com si es pateix alopècia) i l’empenya3.
M’he cremat. Què faig ara?
Si ja ens hem cremat pel sol, l’únic que es pot fer és tractar el dany a la pell de manera simptomàtica, és a dir, tractar-ne els símptomes.
- Dutxar-nos amb aigua tèbia o freda per eliminar restes de clor o sal, però sempre amb l’aigua a poca pressió, ja que la zona cremada és especialment sensible.
- Aplicar compreses d’aigua freda i anar-les canviant quan es vagin escalfant. Serveixen per abaixar la temperatura corporal.
- Beure aigua per evitar que ens deshidratem.
- Si el dolor és molt fort, podem prendre un antiinflamatori, ja que no tan sols ens alleujarà el mal, sinó que també reduirà la inflamació.
- Aplicar-nos una crema o gel que ajudi a regenerar la pell i hidratar-la, com les que contenen àloe vera o calèndula, que també tenen un efecte calmant.
- Si també tenim butllofes no hem d’intentar trencar-les, ja que s’incrementarà tant el mal com les possibilitats de contraure una infecció.
- Hem d’evitar l’exposició solar els dies posteriors a la cremada, per aconseguir que el procés de guariment sigui més ràpid.
- Hem d’hidratar la pell cada dia amb cremes que continguin principis actius humectants (que aconsegueixin retenir l’aigua a la pell). En cap cas hem d’utilitzar productes amb vaselina ni amb base d’oli, ja que si taponem els porus poden impedir que suem i ens pot provocar una infecció3.
En cas que tinguem nàusees, marejos, febre, dolor intens que no cedeix amb la presa d’antiinflamatoris o multitud de butllofes, hem d’acudir a un dermatòleg perquè la cremada pot ser greu i, per tant, és possible que ens prescrigui fàrmacs específics per a la cremades.
Per últim, és molt important recordar que el dany produït en l’ADN de les cèl·lules de la pell no es pot “reparar”. De fet, aquest dany és acumulatiu i si ens cremem repetidament a les mateixes zones cal tenir en compte que tenim més risc de patir un càncer de pell en un futur (tant melanoma com no melanoma).
Referències:
1 Quemadura solar. Medline Plus. Biblioteca Nacional de Medicina de EE.UU. Abril, 2019.
2 Julia Benedetti. Quemadura solar. MDS Manuals. Desembre, 2019.
3 Quemaduras solares. Clínica Mayo. Juliol, 2020.