Es poden consumir aliments que tenen floridura?
En aquest post abordarem què és la floridura i què cal fer quan en trobem en un aliment, per què hem d’evitar ingerir aliments amb floridura i com se’n pot prevenir l’aparició.
Actualment estem molt conscienciats sobre la importància de no malbaratar aliments, i és possible que pensem que llençar un aliment que només té floridura en una petita porció és desaprofitament. Aquest error és molt comú. És molt més eficient calcular bé la quantitat d’aliment que necessitem i conservar-lo de la manera adequada, ja que no és recomanable consumir un aliment amb floridura. A continuació, t’expliquem per què1-4.
Què és i per què creix la floridura?
La floridura són fongs microscòpics que viuen en plantes i animals. Són organismes filamentosos que produeixen espores que es disseminen a través de l’aire, l’aigua o els insectes1,2.
El que podem veure a simple vista, un pelatge grisós o punts verds i peluts, només és la superfície del fong. El color de la floridura ve determinat per les espores que conté i a sota de la part visible hi ha les tiges i les arrels del fong, que envaeixen els aliments. Aquestes arrels no són visibles, per la qual cosa podem pensar que estem eliminant la part de l’aliment envaïda per la floridura quan en realitat no és així1,2.
Què són les micotoxines i com ens afecten?
Les micotoxines són substàncies verinoses que produeixen alguns fongs i que poden causar reaccions al·lèrgiques i problemes respiratoris. Solen trobar-se en els grans, que es consideren la font principal de micotoxines per a l’ésser humà, però també en altres tipus d’aliments vegetals1,3. La ingesta continuada de micotoxines també pot causar alteracions immunològiques, renals, neurològiques o, fins i tot, provocar càncer o malformacions fetals2.
La normativa alimentària és clara i garanteix el control de la presència d’aquest tipus de floridura per evitar-ne el consum humà o animal. Tant la indústria com les autoritats sanitàries fan inspeccions per controlar-ho1,2. Per això l’OMS no recomana comprar aliments en llocs que no ens generin confiança3.
Quan ens trobem amb un producte en el qual s’ha generat floridura, no és convenient treure’n la part afectada per consumir la resta de l’aliment. Les micotoxines es poden trobar per tot l’aliment i ser indetectables a simple vista3.
La ingestió de micotoxines no genera efectes immediats, no produeix els típics símptomes gastrointestinals d’intoxicació. El seu risc es troba en l’acumulació a l’organisme i la possible aparició d’efectes crònics, incloent-hi la generació de tumors. L’aflatoxina B1, per exemple, és una micotoxina cancerígena i s’associa amb el càncer de fetge3.
Un risc addicional de consumir aliments amb floridura és la presència de bacteris patògens oportunistes que poden créixer amb la floridura i són indetectables4.
Què s’ha de fer amb els aliments que tenen floridura?
Cal assenyalar que alguns fongs s’utilitzen en la fabricació d’aliments i es poden consumir sense perill, per exemple, els que es fan servir per produir formatges. S’ha de distingir aquest tipus de fongs de la floridura.
Com més gran és la quantitat d’aigua que conté l’aliment, més gran n’és la part afectada i la rapidesa de propagació; per això, un formatge fresc en males condicions cal descartar-lo sempre1.
No obstant això, alguns aliments es poden consumir malgrat haver generat floridura. Són2,4:
- Embotits curats: Se’n pot rascar la floridura i consumir la resta de l’aliment.
- Formatges durs: Són formatges amb poca humitat. Se’n pot retirar la floridura, més 2,5 centímetres al voltant per seguretat, i consumir-ne la resta.
- Fruita i vegetals durs, com la pastanaga, el pebrot o la col. Igual que amb el formatge, cal treure’n la part en males condicions i un marge de seguretat d’uns 2,5 centímetres.
Quins aliments no hem de consumir? Tots els altres: carn freda, formatges tous, iogurts, mantega, fruites i vegetals de carn tova o farinosa, com ara tomàquets, taronges o préssecs, aliments a base de cereals com la pasta o el pa, melmelades, rostits, etc2,4.
Recomanacions per evitar la floridura
Sabem que les espores es poden disseminar, i per això la primera recomanació per evitar la floridura té a veure amb la neteja1.
- És important netejar regularment la nevera, i també les altres superfícies i espais d’emmagatzematge d’aliments frescos.
- S’han de canviar i netejar amb freqüència els draps i les tovalles que s’utilitzen a la cuina.
Una altra recomanació bàsica és evitar portar la floridura a casa. Cal revisar bé els aliments abans de comprar-los1,4.
- La carn fresca normalment no té floridura, però la curada o la cuita en poden tenir.
- La fruita i els vegetals poden estar masegats o en procés de descomposició. Si en un carràs de raïm, per exemple, n’hi ha uns quants de fets malbé, l’hem de descartar.
- No hauríem d’introduir mai a la nevera aliments en males condicions al costat de la resta d’aliments.
També és important tenir en compte com conservem els aliments1,3:
- Els aliments frescos s’han de conservar en un espai fresc i sec.
- Cobrint els aliments facilitem que mantinguin la seva humitat.
- Quan obrim una llauna, les sobres cal desar-les en un envàs net, no a la llauna.
- Els aliments peribles no han de passar gaire temps fora de la nevera.
- Les sobres no s’han de consumir passats tres o quatre diesc.
En cas de trobar un aliment amb floridura1,4:
- No l’oloris per evitar inspirar micotoxines.
- Llença l’aliment que té floridura, preferiblement embolicat per evitar que se’n disseminin les espores.
- Neteja les superfícies sobre les quals estava l’aliment en males condicions.
- Revisa altres aliments amb què hagi estat en contacte.
Com comentàvem anteriorment, és molt més saludable i sostenible comprar productes frescos en les quantitats adequades que hem de consumir, per no tenir-los emmagatzemats molt de temps4.
A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Pla d’alimentació, en el qual en pots obtenir més informació.
Referencias:
1 Hongos en los Alimentos: ¿Son Peligrosos? Food Safety and Inspection Service. Febrer 2021.
2 Mohos en los Alimentos. Junta de Andalucía. Maig 2022.
3 ¡Alerta micotoxinas! Se acabó lo de quitar solo el moho. Universitat Complutense de Madrid. Consultat el novembre del 2022.
4 Se quita el moho y se come el resto. #NoCuela. OCU. Desembre 2019.