Conservació de la llet materna: clau per al manteniment de la lactància
En aquest episodi de Sin Cita Previa, abordarem un tema molt rellevant per a les mares lactants que es plantegen tornar a la feina o volen tenir més flexibilitat horària i deixar llet materna emmagatzemada per al nadó. Avui parlarem sobre com conservar adequadament la llet materna per mantenir-ne les propietats nutricionals i garantir la seguretat del seu consum.
Per què extreure i emmagatzemar la llet materna?
Extreure i emmagatzemar llet materna s’ha convertit en una pràctica comuna per a moltes mares que volen prolongar el període de lactància després d’incorporar-se a l’activitat laboral o simplement tenir la flexibilitat de compartir les cures del nadó amb altres cuidadors.
Alguns beneficis clau d’aquesta pràctica inclouen:
- Continuar proporcionant llet materna amb totes les seves propietats nutricionals i immunològiques al nadó, encara que la mare no hi sigui físicament present.
- Flexibilitat per a la mare en termes d’horaris i compromisos personals o professionals.
- Reducció de l’estrès d’haver d’alletar exclusivament en persona, fet que pot ser desafiador especialment després de reincorporar-se a la feina.
Consells per extreure i emmagatzemar la llet materna
L’efectivitat de la lactància materna diferida depèn en gran manera de com s’extreu, es manipula i s’emmagatzema la llet. En aquest capítol et proporcionem alguns consells fonamentals per manejar adequadament la llet materna:
- Extracció de la llet: utilitza el tirallets que s’adapti més a les teves necessitats; hi ha extractors manuals i elèctrics. Per a moltes mares, els tirallets elèctrics són més ràpids i eficients, n’hi ha models fins i tot sense fils que permeten més mobilitat i comoditat durant l’ús.
- Emmagatzematge de la llet: la llet materna es pot emmagatzemar a la nevera durant 4 dies i al congelador fins a 6 mesos, si es mantenen les condicions de temperatura adequades durant aquests períodes de temps. Fes servir recipients hermètics, preferiblement de vidre o plàstic lliure de BPA, dissenyats específicament per a l’emmagatzematge de la llet materna.
- Transport de la llet: si has de transportar la llet, per exemple, de la feina a casa, utilitza una nevera portàtil amb acumuladors de fred per mantenir la llet a una temperatura segura.
- Escalfament de la llet: no facis servir mai un microones per escalfar la llet materna, ja que pot crear punts calents que podrien cremar la boca del nadó, a més de degradar-ne els nutrients. Escalfa-la al bany Maria o amb un escalfador de biberons especialitzat.
És crucial iniciar l’ús del tirallets quan la lactància materna ja estigui ben establerta, és a dir, habitualment entre 4 i 6 setmanes després del naixement, per evitar problemes com la sobreestimulació i assegurar que el pit s’hagi adaptat a la producció de llet.
Mantenir la producció de llet efectiva
Per mantenir-ne una producció adequada, és important que l’extracció sigui regular i s’acomodi tant a les necessitats del nadó com a l’horari de la mare, idealment extraient llet a les hores que coincidirien amb les preses del nadó.
Les mares poden optar per extreure llet del pit que no s’ha utilitzat durant la presa o immediatament després d’alimentar el nadó, per maximitzar l’extracció a causa del reflex natural d’ejecció de la llet.
Finalment, mantenir una bona hidratació i nutrició materna, juntament amb un ambient relaxat durant l’extracció, pot ajudar a optimitzar la producció de llet i fer que l’experiència de la lactància materna sigui positiva tant per a la mare com per al nadó.
Et convidem a escoltar l’episodi complet al nostre pòdcast Sin Cita Previa per conèixer tots els detalls sobre aquest tema tan important en l’alimentació infantil. No te’l perdis!
Referències:
¹Conservació de llet materna, de Sin Cita Previa, amb Dos Pediatras en Casa. Juliol 2024.