Arriba la tardor i, amb la tardor, les castanyes
En aquest post parlarem de les propietats i els beneficis per a la salut de les castanyes, un dels aliments més típics de la tardor.
La tardor ja és aquí, els dies es fan més curts i comencen a caure les fulles dels arbres. A taula, els préssecs i les síndries van deixant pas a altres aliments més propis d’aquesta estació, com les mandarines o el raïm. La fruita seca també és un aliment típic de la tardor, com ara les castanyes, que, a més d’un sabor ben agradable, tenen unes propietats nutricionals interessants i poden aportar beneficis per a la salut.1-3
Propietats nutricionals de les castanyes2-4
La castanya és una fruita seca típica de la tardor. Neix dins d’una beina espinosa i, a més, està recoberta per una pell fina, llisa i marró, que es treu per consumir-la. Hi ha diferents varietats de castanya, com l’europea, que és la que es consumeix normalment a Espanya, la japonesa, la xinesa o l’americana. Totes les varietats tenen una composició molt semblant.
Des del punt de vista nutricional, algunes de les propietats més interessants de la castanya són les següents:
- És la fruita seca més rica en hidrats de carboni complexos, d’absorció lenta, en particular midó.
- A diferència d’altres fruites seques, és un aliment poc calòric, amb un contingut d’aigua de prop del 50 %.
- Conté pocs greixos, que majoritàriament són poliinsaturats i, per tant, saludables.
- És una font de proteïnes i antioxidants.
- Conté una quantitat notable de fibra dietètica sense efectes irritants.
- És rica en fòsfor, potassi i magnesi.
- Aporta vitamines del grup B, en particular B1 i B6.
- Té un contingut molt baix en sodi.
- No conté gluten, i per això la farina de castanya és apta per als celíacs.
- Conté tanins, que poden causar molèsties intestinals si la castanya es consumeix crua.
Beneficis de les castanyes per a la salut3,5
Com hem vist, les castanyes són un aliment saludable i amb múltiples propietats, per la qual cosa el seu consum és beneficiós per a la salut. Les castanyes ajuden a:
- Prevenir malalties cardiovasculars, per la seva aportació d’antioxidants i greixos monoinsaturats saludables.
- Millorar el desenvolupament del cervell i de la retina en els infants.
- Disminuir la inflamació relacionada amb les malalties cardíaques i la diabetis.
- Reduir el risc de coàguls sanguinis i, per tant, d’accident cardiovascular i cerebrovascular.
- Mantenir uns nivells saludables de colesterol i pressió arterial.
- Mantenir una pell sana.
- Prevenir l’envelliment.
Com podem incloure les castanyes a la dieta2-5
Les castanyes es poden consumir crues, cuinades o processades. Per exemple, són una opció perfecta per esmorzar o berenar, ja que són fàcils de transportar i conservar. A més, no són un producte car.
Per menjar-les crues, és recomanable emmagatzemar-les entre 7 i 10 dies des que es cullen fins al moment del consum. Durant aquest període, en disminueix el contingut de tanins i una part del midó es transforma en sucres, fet que en facilita la digestió. Per millorar la digestibilitat de les castanyes s’aconsella consumir-les rostides o cuites.
D’altra banda, al mercat hi ha multitud de productes elaborats a partir de castanyes, com farina, flocs o granulats i cremes o purés de castanya, que faciliten la seva incorporació a l’alimentació habitual.
A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Pla d’alimentació, en el qual en pots obtenir més informació.
Referències:
1Calendario de mesa de frutas y hortalizas de temporada. Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. 2017.
2Castaña. Federació Espanyola de la Nutrició. Consultat el setembre de 2023.
3Sweet Chestnut (Castanea sativa Mill.) Nutritional and Phenolic Composition Interactions with Chestnut Flavor Physiology. Foods. Desembre 2022.
4Plan Estratégico del Castañar. Junta d’Andalusia. Pàg. 57, 60, 81, 82. Consultat l’agost de 2023.
5Los frutos secos y el corazón: comer frutos secos para la salud del corazón. Mayo Clinic. Octubre 2022.