Aprèn a gaudir dels bolets amb seguretat
En aquest post parlarem sobre les propietats dels bolets i les precaucions que hem de prendre a l’hora de recol·lectar-los i consumir-los.
Un dels aliments més característics i saludables de la tardor són els bolets. Hi ha una gran varietat de bolets, amb diferents sabors, colors i textures, que es poden cuinar de moltes maneres: a la planxa, estofats, com a guarnició, etc.1
Podem comprar els bolets o collir-los nosaltres mateixos. La recollida de bolets és una activitat cada vegada més popular, però cal tenir-ne uns coneixements bàsics, consultar bons llibres amb fotos i explicacions que permetin identificar-los o deixar-se assessorar per un expert en micologia per evitar intoxicacions que, en els casos més greus, poden arribar a ser mortals.1,2
Propietats dels bolets1
Els bolets són un aliment ideal per incloure en una alimentació saludable, ja que tenen moltes propietats nutricionals:
- No contenen greix i aporten poques calories.
- Tenen un contingut alt en aigua.
- Són una font de fibra i de proteïnes de qualitat.
- Són riques en minerals com ferro, fòsfor, iode, calci i magnesi.
- Aporten vitamines A, C, D i del grup B.
Malgrat totes aquestes propietats, l’alt contingut en fibra fa que puguin ser una mica indigests, per això és recomanable menjar-se’ls en petites quantitats i millor al migdia.
Precaucions a l’hora d’anar a buscar bolets2,3
Cal anar molt amb compte si hem de consumir bolets que hem agafat a la muntanya o al bosc, ja que alguns bolets tòxics comparteixen aspecte, hàbitat i temporalitat amb d’altres que són comestibles. Per evitar una possible intoxicació, és recomanable seguir aquestes pautes:
- No agafis ni consumeixis bolets que no hagis identificat amb seguretat.
- Revisa un a un els bolets per comprovar que tots són comestibles.
- No agafis els bolets que estiguin trencats, mossegats per animals o que continguin restes d’excrements.
- Agafa només bolets ben desenvolupats. Els més petits són difícils d’identificar.
- No agafis bolets massa madurs, ja que poden contenir paràsits o resultar indigestos.
- No agafis bolets en zones industrials o en sòls tractats amb productes químics. Els bolets absorbeixen fàcilment els contaminants, i per això, encara que siguin d’espècies comestibles, poden ser perjudicials per a la salut.
- No agafis bolets després d’un episodi de pluja abundant o de glaçades, ja que se’n poden alterar les propietats i ser més difícils d’identificar.
Riscos associats al consum de bolets2-4
A l’hora de consumir bolets, tant si s’han agafat a la natura com si s’han comprat, és important tenir en compte les recomanacions següents:
- Tasta només una quantitat petita de bolets que no hagis menjat anteriorment.
- No consumeixis bolets que, encara que siguin comestibles, se t’hagin posat malament alguna vegada. Algunes persones tenen al·lèrgia als bolets.
- No consumeixis bolets crus, ja que poden resultar indigestos o contenir bacteris.
- No mengis bolets diferents barrejats.
- Fes fotos o guarda un bolet dels que consumiràs per poder-lo identificar en cas d’intoxicació.
- Comprova les característiques concretes de cada bolet i les possibles interaccions amb altres aliments; per exemple:
- Alguns bolets no es poden consumir amb begudes alcohòliques, ja que poden causar una dilatació intensa dels vasos sanguinis.
- Alguns bolets no es poden menjar crus pel contingut que tenen en substàncies hemolítiques. Aquestes substàncies es destrueixen en cuinar-les per efecte de la calor.
A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Pla d’alimentació, en el qual en pots obtenir més informació.
Referències:
1Setas, tan ricas como saludables. Fundació Espanyola del Cor. Consultat l’agost del 2023.
2Seguridad y prevención de riesgos en el consumo de setas. Pàgina de Salut Pública de l’Ajuntament de Madrid. Madrid Salud. Setembre, 2018.
3Recoger y consumir setas silvestres. Comunitat de Madrid. Consultat el juliol del 2023.
4Prevención intoxicaciones: por setas. Ministeri de Justícia. Juny 2022.