8 símptomes d’una intoxicació alimentària

Publicat:
 •
Share

Alimentació
Intoxicació allimentaria
Prevenció

Descobreix els signes d’una intoxicació alimentària – Adeslas Salud y Bienestar

En aquest post t’expliquem què són les intoxicacions alimentàries, com es detecten i què podem fer per prevenir-les.


Una intoxicació alimentària es produeix quan entren a l’organisme d’una persona, habitualment a través de l’aigua o aliments, virus, paràsits, bacteris o les seves toxines i que produeixen una reacció que causa una lesió o malaltia1.

Els aliments que es consumeixen poden produir una intoxicació per múltiples motius, alguns dels quals són1:

  • Deixar-los fora de la nevera massa temps.
  • Conservar-los dins de la nevera o al congelador a una temperatura inadequada.
  • No rentar-se les mans per cuinar o manipular els aliments.
  • Utilitzar estris per cuinar que no estan nets.
  • Consumir aliments crus o que no estan cuinats correctament.
  • No rentar adequadament la fruita, les verdures i les hortalisses, especialment les que es mengen crues.

Quins símptomes presenta una intoxicació alimentària?

Si patim una intoxicació alimentaria, notarem alguns d’aquests símptomes o tots1,2,3:

  • Còlics o dolor abdominal.
  • Diarrea, que també pot contenir sang o pus.
  • Nàusees i vòmits.
  • Febre i, de vegades, també calfreds.
  • Mal de cap.
  • Formigueig a la pell, entumiment o paràlisi.
  • Debilitat.
  • Visió borrosa.

Què hem de fer davant d’un quadre d’intoxicació alimentària?

Enfront d’una intoxicació alimentària, el més important és descansar i rehidratar-se si hi ha deshidratació. Si ens trobem en aquesta situació i pensem que podem necessitar fàrmacs, és important consultar-ho amb el metge i no automedicar-se1.

La complicació més freqüent després d’una intoxicació d’aquest tipus és la deshidratació, i per això és important prendre molts líquids2. Es pot optar per mescles específiques de rehidratació oral (sèrum oral normal o hiposòdic) que es venen a les farmàcies per reposar, a més de líquids, els minerals perduts. Si la persona no aconsegueix, amb una rehidratació adequada, mantenir els líquids a l’estómac, pot necessitar que els hi administrin de manera intravenosa, per a la qual cosa ha d’anar a urgències1.

En el cas dels adults, els símptomes principals de deshidratació són (poden aparèixer tots o alguns)2:

  • Orinar menys del normal i que l’orina sigui de color fosc.
  • Sentir molta set o la boca seca.
  • Marejar-se o desmaiar-se.
  • Sensació de cansament.
  • Les galtes i els ulls enfonsats.
  • La pell també està deshidratada. Es pot comprovar amb el signe del plec, que implica fer una petita pessigada a la pell i, si no torna al cap d’uns segons a la forma habitual, és positiu i signe de deshidratació.

En el cas dels nadons o nens petits, les persones que els cuiden han d’estar pendents de2,4:

  • Si no mulla els bolquers en 3 hores o més o orina menys de l’habitual.
  • Plora sense llàgrimes.
  • Té molta set i la boca resseca.
  • La pell està deshidratada i es comprova amb el signe del plec5.
  • Té les galtes, els ulls o les fontanel·les enfonsats (zones del crani que no estan cobertes per os i que en permeten el creixement).
  • No té energia.

Davant de símptomes greus de deshidratació, tant en adults com en canalla, és fonamental consultar el metge2.

A més, hi ha altres símptomes que, quan es presenten, cal buscar també atenció urgent1,3:

  • Febre per sobre de 38°C.
  • Presència de sang o pus a les femtes.
  • Diarrea que duri més de 3 dies i que no millori.
  • Vòmits units a la intolerància a líquids, és a dir, la persona no aconsegueix mantenir cap líquid a l’estómac.

Recomanacions per prevenir una intoxicació alimentària

Seguir algunes pautes ens ajudarà a evitar possibles intoxicacions alimentàries6,7:

  • Rentar-se les mans abans de cuinar, durant la preparació dels aliments i després d’anar al lavabo.
  • Netejar les superfícies i els estris que poden estar en contacte amb els aliments.
  • Protegir els aliments i la zona on cuinem d’insectes i mascotes.
  • No ajuntar aliments ja cuinats amb altres de crus.
  • Cuinar els aliments completament, sense que quedin crus per dins.
  • A l’hora de reescalfar un aliment, fer-ho completament. S’aconsella que el centre del producte arribi als 70 °C durant, almenys, 30 segons.
  • No deixar els aliments a temperatura ambient, ficar-los a la nevera al més aviat possible.
  • Consumir els aliments ja cuinats guardats a la nevera abans de dos dies.
  • Mantenir els aliments envasats, com ara carn i peix, a la nevera, i estar pendents de la data de caducitat.
  • No descongelar els aliments a temperatura ambient, sinó a la nevera, al microones o al forn.
  • Utilitzar sempre aigua potable per beure i també per cuinar.

Alguns dels aliments més susceptibles de provocar intoxicacions alimentàries són el marisc, el peix, les aus, la carn de bou, els ous crus, la llet i el formatge fresc no pasteuritzat6.

Pel que fa a la data de caducitat, cal diferenciar entre els productes que indiquen data de consum preferent i els que assenyalen data de caducitat. Si el producte marca una data de consum preferent, és indicatiu que fins a aquell moment conserva totes les propietats, però no vol dir que sigui segur consumir-lo després. Al contrari, la data de caducitat, que s’indica en productes molt peribles com peix o carn, indica que, després d’aleshores, no es pot consumir8.

Tingues en compte aquests consells per evitar una intoxicació alimentària i, en cas que ja la tinguis, no oblidis hidratar-te i consultar el metge en cas necessari o per a qualsevol dubte, és el professional que et pot ajudar millor.

 

Si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre servei d'Orientació mèdica general en el qual pots obtenir més informació.

 

 

Referències:

1 Intoxicación alimentaria. Medline Plus. Febrer 2022.

2 Síntomas y causas de la intoxicación por alimentos. NIH. Juny 2019.

3 Síntomas de intoxicación alimentaria. CDC. Març 2021.

4 Fontanelas hundidas. Medline Plus. Febrer 2021.

5 Deshidratación. Rehidratación oral y nuevas pautas de rehidratación parenteral. Pediatría Integral. Consultat el maig del 2022.

6 Datos clave sobre las intoxicaciones alimentarias. CDC. Febrer 2022.

7 Claves para la seguridad alimentaria. Comunitat de Madrid. Consultat el maig del 2022.

8 ¿Sabes la diferencia entre la fecha de caducidad y la fecha de consumo preferente?. Comunitat de Madrid. Consultat el maig del 2022.