8 beneficis del pilates per a la salut
En aquest article t’expliquem els beneficis del pilates per a la salut… Sabies que aquest esport t’ajuda a reduir els dolors musculars? Continua llegint per saber-ne més.
El pilates és una pràctica d’exercici físic que es basa en un mètode: el mètode pilates. Es tracta d’un sistema d’entrenament físic i mental que té l’objectiu de treballar tot el cos, des de la musculatura profunda fins a la perifèrica1.
El pilates tracta de reforçar tots els músculs per aconseguir un equilibri muscular, i per fer-ho combina especialitats diferents, des d’esportives, com ara ioga, ballet o gimnàstica, fins a altres tècniques de control de la respiració, de control mental i de relaxació. La suma de totes permet tenir el control de cada moviment que fem1.
Es basa en la millora del funcionament fisiològic a través de la respiració i el treball del core (zona central del cos) i les extremitats superiors i inferiors. A més, com a ajuda fa servir l’estimulació psicològica per centrar l’atenció de la persona que practica pilates en moviments corporals lents, controlats i precisos2.
Consisteix en un seguit d’exercicis que s’han de fer de manera lenta, mantenint els moviments i la respiració. Es pot practicar tant a terra com amb màquines específiques de pilates, no de les que podem trobar de manera habitual als gimnasos1.
Hi ha alguns aspectes que són clau per practicar correctament pilates1:
- El control de la respiració.
- La concentració.
- El control del cos.
- L’alineació del cos.
- La fluïdesa dels moviments.
Qui en pot fer?
Pràcticament qualsevol persona pot fer pilates, ja que és vàlid per començar a practicar esport per primera vegada1, per a la gent gran2, per als qui necessiten tonificar els músculs, corregir la postura, reduir o prevenir mals d’esquena… Pràcticament qualsevol persona es pot beneficiar del pilates1.
És aconsellable, sobretot quan es comença a practicar, o en el cas de la gent gran, fer-ho sota la supervisió d’un professional que pugui corregir els possibles errors que es cometin1,2.
Beneficis del pilates
Aquest esport, com que treballa el cos com un tot i no se centra en una part concreta, té beneficis múltiples per a l’estat físic i mental3:
Millora de la higiene postural1
I és que, amb el pas del temps, el fet d’estar moltes hores asseguts o aixecar pes de manera inadequada ocasiona que desenvolupem mals hàbits posturals. El cos s’acostuma a aquestes males postures i les pren com a naturals, cosa que perjudica la salut dels músculs, les articulacions i fins i tot la columna. La pràctica habitual de pilates corregeix la postura del cos, i per això prevé possibles dolors associats a una mala postura en el futur3.
Enforteix1 i tonifica els músculs
Com que es treballa tot el cos, a l’hora de practicar pilates s’enforteixen tots els músculs. Per a les persones amb mal d’esquena és molt positiu tonificar tots els que sostenen la columna vertebral. A més, en enfortir els que hi ha a la zona dorsal i mitjana, millora la postura i s’eviten contractures3.
Aporta més flexibilitat
Molts dels exercicis de pilates treballen la flexibilitat dels músculs i les articulacions2,3.
T’ensenya a controlar la respiració1
Respirar correctament durant les sessions de pilates ajuda a relaxar-se i concentrar-se a connectar amb el propi cos. A més, la respiració profunda facilita la descompressió muscular3.
Augmenta l’equilibri
Això és especialment important en el cas de la gent gran, perquè ajuda a evitar caigudes2.
Ajuda a prevenir i recuperar lesions3
En aquest cas, ha de ser sempre amb supervisió2.
Redueix l’estrès
Amb l’ajuda dels exercicis i la respiració3.
Estira els músculs
Això ocasiona que es redueixin les contractures i que, en conseqüència, s’evitin alguns dolors que hi estan associats3.
Si encara no ho has provat… Què esperes per començar a practicar pilates? Beneficia’t de tots els avantatges que té!
Referències:
1 Método pilates. Elsevier. Abril 2007.
2 Aportaciones sobre la eficacia del método Pilates en la fuerza, el equilibrio y el riesgo de caídas de personas mayores. Revista Andaluza de Medicina del Deporte. Juny 2016.
3 ¿Cómo mejora el Pilates el dolor de espalda? Centro de Formación FEDA. Consultat el setembre del 2021.