Esquí: recomanacions per a una pràctica segura i saludable
En aquest article parlarem sobre la pràctica segura de l’esquí, els beneficis que té per a la salut i com prevenir accidents i lesions mentre es practica.
L’esquí és un dels esports d’hivern més populars a tot el món, amb més de 2.000 zones d’esquí alpí repartides en 67 països.1 Hi ha diverses modalitats d’esquí; en destaquen l’esquí alpí, l’esquí de fons o nòrdic i l’snowboard, cadascun amb les seves singularitats.
La combinació de velocitat, destresa, tècnica i connexió amb la natura converteixen l’esquí en una disciplina esportiva molt atractiva. Com veurem a continuació, esquiar aporta diversos beneficis per a la salut, tot i que també pot implicar alguns riscos, com la possibilitat de patir un accident que provoqui lesions de genoll, espatlla i extremitats superiors, fractures i contusions, entre d’altres. Per això, és fonamental tenir una bona preparació física, fer un escalfament correcte i seguir una sèrie de recomanacions per gaudir d’aquest esport de manera segura i saludable.2, 3
Beneficis per a la salut de practicar esquí1, 4, 5
Esquiar de manera regular contribueix a assolir les recomanacions d’activitat física setmanals (150 minuts d’activitat moderada o 75 minuts d’activitat intensa) i aporta diversos beneficis per a la salut, com ara:
- Disminució del risc cardiovascular, ja que millora la funció cardiorespiratòria i disminueix la pressió sanguínia.
- Millora la capacitat del sistema locomotor, gràcies a les adaptacions i l’enfortiment dels sistemes neurofisiològic, muscular i ossi.
- Augment del benestar emocional: la pràctica a l’aire lliure, a la natura i en zones de muntanya i atractives, i fer-ho envoltat d’altres persones on se socialitza, poden ser factors positius per al benestar psicològic.
- Més bon control de la glucèmia (sucre en sang) i el perfil lipídic (greixos en sang).
- Més tolerància a l’esforç físic.
- Potencia l’entrenament de resistència per intervals quan es practica la modalitat d’esquí alpí.
- Contribueix a un envelliment saludable, per tot el que hem exposat abans.
Preparació física i escalfament per a l’esquí1, 2, 5- 9
A l’hora d’esquiar, a més de partir d’una tècnica adequada, és recomanable preparar-se físicament amb un seguit d’entrenaments i exercicis adaptats a la condició i l’estat físic de cada persona, entre els quals hi ha:
- Entrenament de força: són recomanables els exercicis excèntrics, que augmenten la tensió muscular a partir de l’allargament del múscul, per enfortir els quàdriceps, els glutis i els isquiotibials. També cal exercitar l’estabilitat del tren inferior (cames), el tronc i el core (zona lumbopelviana i abdominal), sempre que no estigui contraindicat pel personal sanitari responsable.
- Entrenament aeròbic: córrer, anar en bicicleta o nedar diverses vegades la setmana, si és possible, en funció de l’estat de salut de base de cada persona.
- Entrenament d’equilibri i propiocepció: amb exercicis de flexibilitat i equilibri.
Addicionalment, i abans de començar la jornada d’esquí, cal fer un escalfament durant 10-15 minuts per preparar els músculs i les articulacions. Això hauria d’incloure:
- Moviments articulars suaus: rotacions de turmells, genolls i maluc.
- Exercicis d’activació muscular, com esquats i salts controlats.
- Exercicis aeròbics breus i de baix impacte com, per exemple, carrera lenta.
- Estiraments actius d’articulacions i grups musculars principals (cames, esquena, core).
Recomanacions per gaudir esquiant de manera saludable i segura1-3, 6, 7, 10-13
Per promoure la seguretat i el benestar mentre es gaudeix d’aquest esport d’hivern és important avaluar la condició física pròpia, l’estat de salut i les malalties preexistents amb l’equip sanitari responsable.
Addicionalment, és aconsellable seguir les recomanacions següents:
1. Abans de començar la jornada d’esquí:
- Consulta el pronòstic meteorològic i la informació sobre l’estat de les pistes per evitar esquiar en cas de condicions climatològiques adverses i minimitzar els contratemps.
- Revisa l’equipament i la condició del material:
- Casc: és fonamental per reduir el risc de traumatismes i lesions al cap.
- Botes d’esquí: ajusta-les perfectament al peu per oferir el suport adequat. A més, les fixacions han de ser adequades segons el pes, l’altura i el nivell tècnic de l’esquiador.
- Esquís i pals: verifica que estiguin en bon estat.
- Vestimenta adequada: ha de ser lleugera, folgada, tèrmica, impermeable, resistent al vent i transpirable.
- Ulleres amb filtres UV: per protegir els ulls de la radiació solar.
- Aplica’t protecció solar per prevenir cremades solars durant la pràctica esportiva, ja que la radiació dels raigs UV és alta fins i tot en dies ennuvolats, se’n reflecteix un gran percentatge a la neu i l’exposició augmenta amb l’altitud.
2. Durant la pràctica de l’esport:
- Fes un aprenentatge progressiu de la tècnica, sota supervisió de personal qualificat.
- Tria adequadament la dificultat de la pista que vols baixar, tenint en compte les limitacions tècniques.
- Compleix les normes bàsiques de seguretat i respecta els senyals de les pistes per evitar situacions de risc durant la pràctica esportiva.
- Aprendre a caure de manera correcta i segura pot reduir el risc de lesions.
- Hidrata’t abans i durant la pràctica de l’esquí amb aigua o begudes per prevenir rampes i fatiga a la muntanya.
- Mantenir una alimentació equilibrada i completa a partir de carbohidrats complexos, proteïnes magres, greixos saludables, micronutrients (com ferro i vitamina D) i antioxidants vegetals presents a la fruita, la verdura i la fruita seca ajuda a combatre l’estrès oxidatiu generat per la pràctica intensa d’esport.
- Descansa de manera periòdica durant la jornada o fins i tot acaba-la, si detectes qualsevol símptoma d’esgotament o cansament.
- Cal reconèixer precoçment els senyals d’hipotèrmia (tremolors, confusió, fatiga extrema) o mal d’altura (marejos, nàusees) per buscar refugi i actuar davant de possibles emergències a la muntanya.
3. En acabar la sessió d’esquí:
- Estira els diferents grups musculars per evitar la rigidesa, la sobrecàrrega i el dolor.
- Beu líquids per reposar els nivells d’hidratació de l’organisme després de la pràctica esportiva.
- Dorm entre 7 i 9 hores durant la nit per garantir una correcta recuperació muscular i un òptim estat d’alerta a les pistes dels esquiadors adults. En el cas d’adolescents i infants, les recomanacions de temps de descans poden arribar fins a 10 o 12-13 hores, respectivament.
En definitiva, l’esquí és un esport d’hivern amb múltiples beneficis per a la salut, però cal seguir una sèrie de precaucions i recomanacions per practicar-lo de manera segura i gaudir de l’experiència a la neu.
A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponibles els nostres plans d’Activitat Física, en els quals en pots obtenir més informació.
Referències:
1Potential Health Benefits From Downhill Skiing. Frontiers in Physiology. Gener 2019.
2The Risk of Cardiovascular Events During Leisure Time Activities at Altitude. Progress in Cardiovascular Diseases. Maig-juny 2010.
3Alpine Skiing Injuries. Sports Health: A Multidisciplinary Approach (SPH). Desembre 2018.
4Long-Distance Skiing and Incidence of Hypertension: A Cohort Study of 206 889 Participants in a Long-Distance Cross-Country Skiing Event. Circulation American Heart Association (AHA). Gener 2020.
5The ISPAInt Injury Prevention Programme for Youth Competitive Alpine Skiers: A Controlled 12-Month Experimental Study in a Real-World Training Setting. Fontiers in Physiology. Febrer 2022.
6What are the Exercise-Based Injury Prevention Recommendations for Recreational Alpine Skiing and Snowboarding? A Systematic Review. Sports Medicine. Març 2013.
7Prevención de lesiones en esquí. Revista Médica Clínica Las Condes. Maig 2012.
8The effectiveness of neuromuscular warm-up strategies, that require no additional equipment, for preventing lower limb injuries during sports participation: a systematic review. BMC Medicine. Juliol 2012.
9Winter Sports Safety: Tips to Prevent Injuries While Enjoying the Season. American Academy of Orthopaedic Surgeons (AAOS). Desembre 2023.
10Seguridad ocular UV en invierno: previene la ceguera de la nieve y otras condiciones. American Academy of Ophthalmology (AAO). Abril 2014.
11Assessment of Fatigue and Recovery in Sport: Narrative Review. International Journal of Sports Medicine. Juny 2022.
12Nutrition for winter sports. Journal of Sports Sciences. Juny 2011.
13¿Cuántas horas de sueño son suficientes para una buena salud? Mayo Clinic. Febrer 2023.