Tria bé les joguines d’aquest Nadal

Publicat:
 •
Share

Actualitat
Desenvolupament infantil
Família

Tria bé les joguines d’aquest Nadal – Adeslas Salud y Bienestar

 

En aquest post explicarem la importància del joc per a la canalla, quines joguines són més adequades per a cada edat i quins factors cal tenir en compte abans de triar-ne una.


Jugar és molt important per a un desenvolupament psicomotor correcte dels infants, ja que, a més de millorar-ne el benestar, els permet millorar el rendiment escolar. Per a això és fonamental escollir correctament les joguines des que són nadons, perquè són un instrument d’estimulació i aprenentatge important durant els primers anys de vida1,2.

Per què és tan important el joc en la infància?

El joc és la millor manera d’estimular el desenvolupament del nen, ja que, a més de ser un mitjà de distracció, afavoreix els processos d’aprenentatge, socialització i desenvolupament afectiu. Per això, les joguines han de ser adequades a l’edat i han de canviar a mesura que l’infant adquireix noves habilitats1,2. El joc estimula i potencia1,3:

  • Les capacitats cognitives: millora la funció i l’estructura cerebral, cosa que facilita l’aprenentatge en el futur. Aquesta àrea abasta la comprensió i la resolució de problemes.
  • L’enriquiment del llenguatge: el joc facilita la comunicació amb els altres i ajuda l’infant a expressar les emocions i a fomentar la creativitat.
  • La imitació d’accions i rols: el joc simbòlic els permet relacionar-se amb altres infants, aprendre a interactuar i compartir i a entendre què s’espera d’ells en determinades situacions.
  • L’activitat física: afavoreix el desenvolupament motor i la coordinació, a més de promoure hàbits saludables i evitar el sedentarisme.

Per què cal triar bé les joguines?

El joc i les joguines faciliten l’estimulació de diferents àrees i habilitats, i per això, segons l’habilitat que es vulgui potenciar, són més adequades unes joguines o unes altres1,2,4:

  • Motricitat fina: activitats per a les quals cal precisió i coordinació. Potencien la resolució de problemes, la destresa manual i el llenguatge, i algunes poden contribuir al desenvolupament de les habilitats matemàtiques. Aquests jocs inclouen els que enfilen peces, els blocs i apilables, els trencaclosques, els retallables, modelar plastilina o vestir i desvestir ninos.
  • Motricitat gruixuda: jocs que permeten treballar la postura i la coordinació motriu del cap, el tronc i les extremitats. Contribueixen al desenvolupament físic i milloren la interacció entre iguals. Per estimular aquestes capacitats es recomanen els jocs amb pilotes, les bicicletes i els tricicles, patinets, hula-hoops, etc.
  • Cura personal: per a l’aprenentatge de la cura personal i per fomentar l’autonomia es poden practicar habilitats com cordar, lligar o apujar cremalleres en ninos.
  • Capacitat de relació / desenvolupament social i emocional: el joc simbòlic i imaginatiu els ajuda a utilitzar paraules, construir històries, imitar i treballar l’expressió de sentiments i emocions. Es recomanen jocs amb nines, animals, cotxes, avions, titelles, disfresses, jocs de taula senzills (com ara puzles) i els contes.
  • Llenguatge: activitats que ajuden a millorar la comprensió i el perfeccionament de la parla. Les interaccions humanes reals són essencials per al creixement i el desenvolupament de l’infant i no s’han de reemplaçar per joguines digitals. Els ninos són les joguines principals per al desenvolupament lingüístic durant els primers anys. En edats posteriors, els jocs de taula poden ser bons per treballar la relació amb altra canalla.
  • Producció de sons: les joguines musicals ajuden els nens a fer accions d’imitació, s’estimula la producció de sons onomatopeics i s’aprèn a reconèixer els tons, les freqüències o els fonemes.
  • Desenvolupament artístic: són jocs que permeten desenvolupar la creativitat. Els llibres per pintar, les pintures, els retoladors o la plastilina són regals que estimulen la creativitat, a més de potenciar la motricitat fina.

Actualment, les pantalles han anat desplaçant les joguines tradicionals i deixant de banda el joc amb familiars o amics. Tot i que la tecnologia pot afavorir l’aprenentatge de l’infant, no l’ajudarà a desenvolupar habilitats com aprendre a esperar el torn o compartir, ni afavorirà el desenvolupament del llenguatge. Per això cal fer un ús dels dispositius electrònics de manera regulada i controlada2.

Quines joguines són més adequades per a cada etapa de la infància?

El joc no tan sols entreté la canalla, també l’ajuda a aprendre aptituds socials i emocionals, i estimula el cervell. Per això s’han d’adaptar les joguines a l’edat5.

Per a nadons:

Els primers mesos de vida, el joc serveix per explorar el món que els envolta. Durant aquest primer any, els infants poden jugar amb:

  • Mòbils musicals al bressol: estimulen la vista i ajuden a desenvolupar la capacitat d’atenció del nadó.
  • Miralls: els ajuden a descobrir-se i prendre consciència de si mateixos i adonar-se dels canvis d’expressió que fan.
  • Cons amb anelles: els permeten practicar capacitats motores fines (apilant les anelles al con) i aprendre els colors i els nombres.
  • Joguines per empènyer i arrossegar: ajuden a practicar l’equilibri i faciliten que la canalla comenci a caminar. Quan tinguin prop de dos anys, els utilitzaran per aprendre a controlar la velocitat quan corren.

Per a infants que ja caminen:

Els nens d’entre 1 i 3 anys que ja caminen analitzen els objectes i comencen a entendre com funcionen. Durant aquesta etapa gaudeixen dels mons màgics i imaginaris i els jocs comencen a ser més elaborats. A aquesta edat, els infants prefereixen:

  • Pilotes: jugar amb una pilota i llençar-la o fer-la rebotar o rodar estimula les habilitats motores, la coordinació entre la vista i les mans i la destresa.
  • Blocs de construcció: ajuden a millorar la coordinació i a gestionar els problemes. A més, els ajuda a desenvolupar la creativitat per mitjà de la construcció de diferents objectes.
  • Joguines per separar per formes o mides: els trencaclosques i vasos o blocs per encaixar permeten desenvolupar el pensament lògic i augmentar les habilitats espacials i de resolució de problemes.
  • Joguines per a jocs d’imitació: les cuines, les nines o peluixos o els jocs de metges ajuden la canalla a imitar el que fan els adults, a entendre com funciona el món i al seu desenvolupament social i emocional.
  • Treballs manuals i artístics: gargotejar o pintar són activitats que permeten millorar la coordinació, a més de fomentar la creativitat i millorar l’autoestima.

Per a infants en edat escolar:

Durant l’educació primària, els nens comencen a mostrar talents i interessos i també a perfeccionar les capacitats físiques i motores. Això els porta a aprendre a anar en bici o a patinar. D’altra banda, comencen a donar més importància a les amistats. A aquesta edat trien:

  • Saltar a la corda: aprenen a respectar els torns, a millorar la coordinació i a jugar en companyia.
  • Jocs de taula i cartes: els permeten desenvolupar una ment més estratègica, a més d’aprendre a respectar els torns i a controlar el temperament.
  • Instruments musicals: els instruments milloren les aptituds motores fines i la capacitat de prestar atenció.
  • Joguines científiques: milloren les capacitats matemàtiques i científiques, ajuden a desenvolupar la imaginació i promouen el descobriment.

A més del joc, la lectura és fonamental, ja que els ajuda a millorar el llenguatge i la creativitat. A més, exercita el cervell i contribueix a millorar la concentració, la comprensió i l’atenció3.

Més enllà de regalar objectes materials, cal regalar temps. Gaudir del joc amb els fills és una manera perfecta de divertir-se i aprendre, alhora que desenvolupen les capacitats personals i el llenguatge3.

Si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Pla del lactant i primera infància, en el qual en pots obtenir més informació.

 

Referències:

1 Juego y juguetes. AEP. Gener 2019.

2 Contribución de los juguetes al desarrollo psicomotor de los niños en las distintas etapas de la infancia. Revista Cubana de Higiene y Epidemiología. Desembre 2018.

3 ¡A jugar!: el poder del juego en la infancia. AEP. Juliol 2021.

4 Consejos para comprar juguetes para bebés y niños pequeños: se explica el informe de la AAP. Healthy children. Maig 2022.

5 Juguetes inteligentes para cada edad. Kids Health. Juny 2018.