Retinopatia diabètica: una malaltia ocular silenciosa
En aquest article abordarem la retinopatia diabètica, una de les possibles complicacions de la diabetis i la conseqüència més greu de la qual pot ser la pèrdua de visió.
La diabetis és una alteració metabòlica caracteritzada principalment per l’elevació de la glucèmia (“sucre en sang”) que pot produir diferents complicacions com la retinopatia diabètica, malalties cardiovasculars, peu diabètic i alteracions renals, entre d’altres.1
Què és la retinopatia diabètica?1-7
La retinopatia diabètica és una malaltia ocular produïda per la lesió dels vasos sanguinis que irriguen la retina. Pot aparèixer aproximadament en 2-3 de cada 10 persones que pateixen diabetis, i és una de les causes principals de ceguesa en adults joves al món.
Causes i factors de risc de la retinopatia diabètica1-3, 5, 8
La retinopatia diabètica ocorre a causa dels canvis en la circulació sanguínia que tenen les persones amb diabetis. Els vasos sanguinis de la retina pateixen danys i s’ocasionen hemorràgies, pèrdua de líquid i cúmul de greixos, de manera que deixen zones de la retina sense aportació sanguínia (isquèmia). També es poden generar nous vasos sanguinis anormals a la retina, que també ocasionen hemorràgies. Tot això sol passar de manera silent, fins que el dany augmenta i apareixen els primers símptomes.
Hi ha alguns factors que poden provocar i fins i tot accelerar aquest procés, com ara:
- Temps d’evolució de la diabetis: el risc de desenvolupar retinopatia diabètica, o que progressi, augmenta amb el temps que fa que es pateix diabetis.
- Grau de control glucèmic deficient.
- Hipertensió arterial.
- Malaltia renal.
- Alteracions del metabolisme lipídic (colesterol o triglicèrids alts en sang).
- Embaràs: desenvolupar diabetis durant l’embaràs (diabetis gestacional) o tenir diabetis abans de quedar-se embarassada pot augmentar el risc de retinopatia diabètica.
- Obesitat.
- Tabaquisme.
- Edat.
- Predisposició genètica i etnicitat.
Classificació de la retinopatia diabètica1-4, 9
En funció dels canvis que presenta el fons de l’ull, la retinopatia diabètica es pot classificar en:
- Retinopatia diabètica no proliferativa: és l’etapa primerenca de la malaltia ocular diabètica, en la qual els vasos sanguinis pateixen danys que ocasionen inflamació i fins i tot isquèmia.
- Retinopatia diabètica proliferativa: és l’etapa més avançada de la malaltia, en què es comencen a formar nous vasos sanguinis, els quals són dèbils i poden sagnar i desenvolupar cicatrius.
Algunes de les complicacions d’aquesta malaltia dels ulls són:
- Hemorràgia vítria
- Despreniment de retina
- Glaucoma neovascular
- Ceguesa
Simptomatologia de la retinopatia diabètica1-3, 7, 10
Al començament, és habitual que la persona no noti cap canvi ni sigui conscient de la malaltia, però, a mesura que el dany als vasos sanguinis de la retina és més gran i aquests es debiliten o es tanquen i donen lloc al creixement de nous vasos fràgils, poden aparèixer alguns dels símptomes següents:
- Visió borrosa.
- Veure “taques flotants” o “mosques volants” (miiodesòpsia).
- Camp de visió amb zones blanques o fosques (“amb ombres”) o àrees de visió perdudes.
- Percebre els colors de manera poc intensa, com si estiguessin apagats.
- Mala visió nocturna.
- Pèrdua progressiva de la visió.
- Dolor ocular.
Aquests símptomes acostumen a afectar tots dos ulls.
Diagnòstic i tractament de la retinopatia diabètica1, 2, 7, 11-13
És important tenir present que la detecció i el tractament precoços de la retinopatia diabètica milloren notòriament el pronòstic i ajuden a evitar la progressió cap a la ceguesa.
Aquesta malaltia es localitza a la part més profunda de l’ull (fons d’ull), de manera que no és visible externament. Per això, l’equip sanitari responsable pot considerar oportú dur a terme algunes proves, a més de l’exploració, per establir el diagnòstic, com la retinografia, per obtenir una imatge del fons d’ull; l’angiografia retinal amb fluoresceïna, per determinar si hi ha afectació en la circulació de la retina i creixement de nous vasos sanguinis anormals, o la tomografia de coherència òptica, per estudiar en detall les diferents capes de la retina, entre d’altres.
En funció del diagnòstic i la situació actual de salut de cada persona, l’equip sanitari responsable indica les opcions terapèutiques, entre les quals hi ha:
- Aplicació de làser en zones de la retina danyades.
- Injecció de fàrmacs intraoculars (dins de l’ull).
- Vitrectomia o cirurgia per extreure el gel transparent que omple la cavitat de l’ull (vitri).
Recomanacions per prevenir la retinopatia diabètica1-3, 5-7, 13
Com hem vist abans, la retinopatia diabètica no sol presentar simptomatologia fins que està avançada, per això, complir de manera rigorosa el seguiment oftalmològic indicat en les persones amb diabetis és crucial per poder detectar-hi canvis de manera precoç.
Algunes recomanacions per prevenir la retinopatia diabètica són les següents:
- Controla la diabetis: fomentar una alimentació saludable, la pràctica d’exercici físic i l’adhesió terapèutica ajuda en el control de la malaltia i redueix les complicacions.
- Controla la glucèmia i els valors d’hemoglobina glicosilada (HbA1c).
- Mantingues unes xifres òptimes de pressió arterial i de colesterol i triglicèrids.
- Evita o abandona hàbits tòxics com el tabac o l’alcohol.
- Para atenció als canvis en la visió i informa’n l’equip sanitari responsable.
A més, si ets assegurat d’Adeslas, recorda que tens disponible el nostre Servei d’Orientació Mèdica, en el qual en pots obtenir més informació.
Referències:
1Guía de prevención y tratamiento de las complicaciones de la retinopatía diabética. Fundación Red de Grupos de Estudio de la Diabetes en Atención Primaria de Salud (Fundación RedGDPS). 2015.
2Retinopatía diabética: causas, síntomas, diagnóstico, tratamiento. American Academy of Ophthalmology. Novembre 2023.
3Retinopatía diabética. Síntomas y causas. Mayo Clinic. Febrer 2023.
4Retinopatia Diabètica. Què és? Hospital Clínic de Barcelona-Universitat de Barcelona. Juliol 2018.
5 Rapid Reduction of HbA1c and Early Worsening of Diabetic Retinopathy: A Real-world Population-Based Study in Subjects With Type 2 Diabetes. Diabetes Care. Setembre 2023.
6Evaluación del manejo y seguimiento de los pacientes diabéticos en la prevención de la retinopatía diabética. Revista Española de Salud Pública (RESP). Abril 2024.
7La retinopatía diabética, principal causa de ceguera en personas con diabetes. Societat Espanyola d’Oftalmologia (SEO). Novembre 2022.
8Retinopatia Diabètica. Causes i factors de risc. Hospital Clínic de Barcelona-Universitat de Barcelona. Juliol 2018.
9Manejo de las complicaciones oculares de la diabetes. Retinopatía Diabética y Edema Macular. Tercera Revisión. Guías de Práctica Clínica de la Sociedad Española de Retina y Vítreo (SERV). Març 2019.
10Retinopatia Diabètica. Símptomes. Hospital Clínic de Barcelona-Universitat de Barcelona. Juliol 2018.
11Retinopatía diabética. Diagnóstico y tratamiento. Mayo Clinic. Febrer 2023.
12Retinopatia Diabètica. Diagnòstic. Hospital Clínic de Barcelona-Universitat de Barcelona. Juliol 2018.
13Retinopatia Diabètica. Tractament. Hospital Clínic de Barcelona-Universitat de Barcelona. Juliol 2018.