L’obstrucció del canal lacrimal en nounats

Publicat:
 •
2 min
Share

Pòdcast
Nens

Descobreix què és l'obstrucció del canal llagrimal en nadons - Adeslas Salud y Bienestar

En aquest episodi de Sin Cita Previa, abordem un tema que afecta aproximadament el 20 % dels nounats: l’obstrucció del canal lacrimal. Aquest tema sol generar molts dubtes i ansietat entre els pares, per això és fonamental entendre què és, com es detecta i quines pautes hem de seguir.


Què és l’obstrucció del canal lacrimal?

L’obstrucció del canal lacrimal ocorre quan l’estructura que drena les llàgrimes està bloquejada. Aquest problema és força comú en nounats i sovint es manifesta a través de l’epífora, que és com s’anomena la presència d’un llagrimeig constant en el nadó. A més, poden aparèixer lleganyes, que, tot i que produeixen preocupació en els pares, no impliquen la presència d’infecció en la majoria dels casos.

La pel·lícula lacrimal és la que recobreix la part externa de l’ull i protegeix tant la còrnia com la conjuntiva de l’agressió d’agents externs. També és l’encarregada d’humitejar l’ull, una funció clau per a la salut visual. A més, té funcions d’hidratació i lubricació de la zona perquè es produeixi un parpelleig correcte. Una altra funció important és nodrir i oxigenar la còrnia, ja que no disposa de vasos sanguinis que compleixin aquesta funció. Així mateix, permet que la superfície de la còrnia sigui llisa i sense acumulació de llàgrima de forma irregular, cosa que és necessària per a una visió correcta.

Les llàgrimes presenten propietats desinfectants, per la qual cosa eliminen els agents infecciosos (virus i bacteris) en condicions normals.

Les llàgrimes es produeixen a les glàndules lacrimals i s’emmagatzemen als sacs lacrimals, que es troben entre l’ull i el nas i es connecten amb l’ull per mitjà dels canals lacrimals.

Les llàgrimes estan formades per aigua amb una petita quantitat d’electròlits, proteïnes, enzims, lípids i metabòlits. La producció diària pot variar de 0,2 a 0,5 mil·lilitres/dia, depenent de l’edat.

En l’obstrucció del canal lacrimal, el drenatge de les llàgrimes del sac lacrimal a l’ull no es fa correctament, i això provoca que les llàgrimes es desbordin i apareguin de manera contínua a l’ull. En termes sanitaris, es coneix com a epífora. A més, el bloqueig del canal lacrimal pot causar una acumulació de secrecions i donar lloc a la formació de lleganyes.

Maneig i tractament de l’obstrucció del canal lacrimal

  • Observació inicial: en molts casos, l’obstrucció del canal lacrimal es resol espontàniament durant el primer any de vida del nadó. Els pediatres sovint recomanen una actitud d’observació i expectant durant els primers mesos.
  • Neteja regular: ésaconsellable mantenir l’àrea neta per evitar infeccions secundàries. Rentar l’àrea de l’ull suaument amb sèrum fisiològic pot ajudar a treure les lleganyes i a mantenir la higiene.
  • Massatge del sac lacrimal: de vegades es recomana fer un massatge suau a la zona del sac lacrimal per facilitar l’obertura del pas obstruït. El massatge pot ajudar a resoldre l’obstrucció de manera natural.
  • Consulta mèdica: si els símptomes persisteixen més enllà del primer any o es presenten complicacions, com ara infeccions recurrents, pot ser necessari consultar un oftalmòleg pediàtric. En alguns casos, es pot indicar el sondatge del canal lacrimal, que habitualment soluciona directament l’obstrucció.

És important aprendre a distingir els símptomes que diferencien la conjuntivitis d’una obstrucció del canal lacrimal per saber com tractar-la.

 

Et convidem a escoltar l’episodi complet al nostre pòdcast Sin Cita Previa per conèixer tots els detalls sobre la salut ocular dels més menuts. No te’l perdis!

 

 

Referències:

¹L’obstrucció del canal lacrimal en nounats, de Sin Cita Previa, amb Dos Pediatras en Casa. Setembre 2024.