Fractures en la infància: tot el que n’has de saber

Publicat:
 •
2 min
Share

Pòdcast
Nens

Fractures en la canalla – Adeslas Salud y Bienestar

En aquest episodi de Sin Cita Previa, abordarem les particularitats i el maneig de les fractures en la canalla. Acompanya’ns per descobrir per què són diferents de les dels adults i com cal actuar si sospitem que en pot tenir una!


Per què les fractures en infants són diferents de les dels adults?

Els ossos de la mainada no són simplement versions més petites dels ossos dels adults; tenen característiques diferents que influeixen en com responen en cas de traumatisme. Aquestes en són algunes:

  • Elasticitat i regeneració: els ossos infantils són més elàstics, fet que els permet absorbir impactes significatius sense trencar-se. A més, tenen una capacitat regenerativa més gran gràcies a les característiques del seu periosti, una capa que recobreix l’os i que en els nens està altament vascularitzada, si la comparem amb la dels adults, cosa que facilita un guariment i una remodelació òssia més ràpida.
  • Tipus de fractures: la canalla acostuma a patir tipus específics de fractures que poques vegades es produeixen en adults, com ara les fractures de canya verda i les fractures de pota d’elefant. Aquest tipus de fractures són generalment menys greus i tenen més bon pronòstic pel que fa a la recuperació.
  • Plaques de creixement: els ossos llargs en la mainada tenen unes zones específiques, les plaques de creixement, que són zones per les quals es genera el creixement dels ossos en longitud. Les fractures que afecten aquestes zones poden donar problemes addicionals perquè poden afectar el creixement de l’os.

Com se sospita si un nen s’ha trencat un os?

Identificar una fractura en un infant pot ser complicat, especialment quan no hi ha signes visibles com ara deformitats o hematomes importants. Aquí et donem alguns signes i símptomes que suggereixen la presència d’una fractura:

  • Impotència funcional: si després d’un cop el nen mostra dificultat per utilitzar l’extremitat afectada (coixeja o no pot fer servir un braç), podria ser una fractura.
  • Dolor important: si es desencadena un dolor desproporcionat per al cop rebut o que no s’alleuja amb les mesures habituals com l’administració d’un analgèsic, pot ser indicatiu que la lesió és més seriosa del que podíem pensar.
  • Deformitats visibles: qualsevol canvi en la forma normal d’una extremitat després d’un cop és un senyal clar que hi ha una fractura.
  • Rigidesa o inflamació: són signes comuns de traumatisme del teixit tou; si apareixen, ens hem d’assegurar que no s’acompanya d’una fractura.

Si observes algun d’aquests signes o símptomes, és crucial que al nen l’avalui un professional de la salut, el qual, probablement, recomanarà fer una radiografia per confirmar la presència d’una fractura i diagnosticar-ne tant el tipus com la severitat.

 

Et convidem a escoltar l’episodi complet al nostre podcast Sin Cita Previa per conèixer més detalls sobre les fractures durant la infància. T’hi esperem!

 

 

Referències:

¹Fractures en la infància, de Sin Cita Previa, amb Dos Pediatras en Casa. Octubre 2024.