La importància dels greixos en l’alimentació infantil

Publicat:
 •
2 min
Share

Pòdcast
Nens

Importància dels greixos en l’alimentació infantil - Adeslas Salut i Benestar

En aquest episodi de Sin Cita Previa, abordarem un tema fonamental en la nutrició pediàtrica que sovint es malinterpreta: els greixos en l’alimentació infantil. Tot i que els greixos tenen una mala reputació, veurem que n’hi ha diversos tipus, alguns de més saludables que altres, i que són essencials per al creixement i el desenvolupament de la canalla.


El paper fonamental dels greixos en el creixement infantil

Els greixos són un macronutrient indispensable en la dieta de qualsevol persona, especialment en els infants. Ara examinarem les funcions clau que tenen els greixos en l’organisme:

  • Estructura i funcions del cos: els greixos són components indispensables de les membranes cel·lulars i estan involucrats en la formació de teixits. D’altra banda, els greixos són necessaris per a la formació d’algunes hormones que intervenen en el correcte funcionament de l’organisme.
  • Absorció de vitamines liposolubles: les vitamines A, D, E i K són liposolubles, i això vol dir que necessiten greixos per al seu transport i absorció al cos. 
  • Font d’energia: els greixos són el principal magatzem i font d’energia, ja que aporten més calories que els carbohidrats o les proteïnes, per la qual cosa són essencials per a l’alt requeriment energètic que necessiten els infants en creixement. 
  • Regulació de la gana i la glucèmia: els greixos ajuden a regular la sacietat i moderar les fluctuacions en els nivells de sucre a la sang, de manera que contribueixen a un balanç energètic adequat al llarg del dia.

Tipus de greixos: bons vs. dolents

És crucial entendre que no tots els greixos són iguals. El seu impacte en la salut depèn en gran manera del tipus de greix consumit:

  • Greixos saturats: sovint els trobem en productes animals i olis tropicals com el de coco i palma. Són necessaris però s’han de consumir amb moderació, ja que l’excés pot elevar el colesterol dolent (LDL) i augmentar el risc de malalties cardiovasculars.
  • Greixos insaturats: inclouen els àcids grassos monoinsaturats i poliinsaturats, com els omega-3 i omega-6. Aquests tipus de greixos són beneficiosos per a la salut cardiovascular i general. Es troben en aliments com l’oli d’oliva, el peix blau, els fruits secs i les llavors. 

És essencial equilibrar la ingesta de greixos i assegurar-se que la majoria provinguin de fonts insaturades. A més, els greixos aporten una gran quantitat d’energia, és a dir, calories, i el seu consum ha de ser proporcional a les necessitats energètiques de l’infant per evitar problemes com el sobrepès i l’obesitat.

Vols conèixer tots els detalls sobre una alimentació equilibrada durant la infància? Escolta’n l’episodi complet al nostre pòdcast Sin Cita Previa. T’hi esperem!

 

 

Referències:

1Las grasas en la alimentación infantil, de Sin Cita Previa, amb Dos Pediatras en Casa. Novembre 2024.