Què és la felicitat i quina influència té en la salut?

Publicado:
 •
Share

Família
Salut emocional
Nens

Com influeix la felicitat en tota la família – Adeslas Salut i Benestar

En aquest post t’expliquem què és la felicitat segons la ciència i com influeix en la salut.


Tothom en parla però, en general, ens costa definir el concepte de felicitat. Potser és diferent per a cadascú, però hi ha una cosa que la ciència sí que té clara: la felicitat influeix en la salut.

Què és la felicitat?

Es pot definir la felicitat com el predomini de les experiències personals positives sobre les negatives1, és a dir, que ens passin més coses que percebem com a bones que coses que percebem com a dolentes.

Amb relació a la felicitat, el benestar, que també té a veure amb la qualitat de vida2, és un factor fonamental i es pot dividir en dues dimensions: el benestar objectiu, que són les circumstàncies objectives de la vida (per exemple, la situació econòmica, de salut o l’educació) i el benestar subjectiu, l’experiència i la percepció de la persona, que és el que s’ha relacionat fonamentalment amb la felicitat1.

Hi ha consens en considerar que la felicitat és una experiència subjectiva i que, a més, és un objectiu final en la vida per als éssers humans. Hi ha estudis psicològics que han demostrat que la felicitat subjectiva es pot mesurar de manera fiable i que, a més, està formada per factors emocionals i cognitius3.

Alguns estudis consideren que la felicitat és una reacció neuronal que promouen certs neurotransmissors químics, com ara la serotonina, la dopamina, la prolactina, l’oxitocina i el GABA o àcid gamma aminobutíric3.

Com ens afecta ser feliços?

La relació entre la felicitat i la salut és un tema molt estudiat arreu del món. De fet, està en estreta relació amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que han plantejat les Nacions Unides per a l’any 2030. I és que hi ha evidència científica que la felicitat protegeix i potencia la salut de les persones3.

Els neurotransmissors associats a la felicitat tenen un efecte positiu en la salut cardiovascular de les persones i també estan relacionats amb altres malalties cròniques, com la diabetis de tipus 2 o la hipertensió. Així mateix, ser feliç reforça el sistema immunològic i augmenta la quantitat d’anticossos que produïm, i també ajuda en la resposta immunitària del cos. A més, la felicitat endarrereix l’envelliment perquè indueix la producció de telomerassa, que evita l’escurçament dels telòmers cromosòmics3 (el telòmer és el final del cromosoma i la seva disminució de mida –escurçament– es relaciona amb l’envelliment), per la qual cosa la felicitat beneficia en tots els rangs d’edat i tots els membres de la família.

Ansietat i depressió estan relacionats amb una felicitat escassa

Les variables psicològiques, fonamentalment les que són positives per a nosaltres, han demostrat molts beneficis per a les persones, per això les que presenten més benestar, nivells elevats de felicitat i emocions positives tenen uns indicadors de salut millors. L’optimisme també té una gran evidència científica amb relació als beneficis que té en la salut3.

Les emocions positives, en general, estan lligades a una mortalitat més baixa en les persones que no tenen depressió i, a més, podrien ser considerades un factor protector per a patologies relacionades amb la salut mental, com per exemple l’ansietat3.

D’altra banda, els pacients amb símptomes més depressius, amb depressió major o amb trastorns d’ansietat social i trastorns emocionals tenen nivells més baixos de felicitat i benestar emocional, per la qual cosa és important treballar l’emocionalitat positiva per evitar els trastorns i, alhora, pot ser un tractament important per a les persones que tenen nivells més baixos de felicitat3.

Malgrat això, en aquests casos la ciència encara té el dubte de si nivells més baixos de felicitat ocasionen patologies com la depressió o l’ansietat o si és al revés, i aquests trastorns fan que les persones que els pateixen siguin menys felices3.

La part positiva és que hi ha esperança, ja que els avenços de la neurociència demostren que som capaços d’aprendre a produir voluntàriament al cervell un estat neuroquímic de felicitat i benestar, i això, sens dubte, ajudaria a tenir una salut física i mental més bona3.

En definitiva, és fonamental fer el possible per ser feliç i transmetre-ho a la canalla des de la infància, ja que les emocions positives influiran en la seva salut física i mental durant tota la vida3.

 

 

Referències:

1 El estudio científico de la felicidad y la promoción de la salud: revisión integradora de la literatura. Scorsolini-Comin F, Santos MA. Rev. Latino-Am. Enfermagem. Maig-juny 2010.

2 Aproximaciones científicas al estudio de la felicidad: ¿qué podemos aprender de la felicidad?. Revista Intercontinental de Psicología y Educación. Juliol-desembre 2013.

3 Felicidad y Salud: evidencias científicas. Revisión bibliográfica. Scielo. Desembre 2020.