Malalties transmeses a través d’aigües recreatives: quines són i com es poden prevenir

Publicado:
 •
Share

Família
Nens
Piscina

Descobreix les malaties causades en piscines i aigües recreatives - Adeslas Salud y Bienestar

En aquest post explicarem quines són les malalties que es generen en aigües recreatives, per què es produeixen i com es poden prevenir.


Les malalties transmeses per mitjà d’aigües recreatives són les que es produeixen pel contacte amb l’aigua de piscines, banyeres d’hidromassatge o spas, àrees de jocs amb aigua, mars, llacs i rius. Són infeccions causades per gèrmens que viuen en aigües contaminades i que, per contacte directe, per inhalació o per l’ús de ruixadors i aerosols, poden arribar als pulmons, els ulls, les orelles, l’estómac o la pell1,2.

El 90% dels brots d’aquest tipus de malalties es produeixen en aigües tractades, és a dir, piscines, balnearis, parcs recreatius, etc. L’origen principal d’aquestes malalties són els usuaris mateix, però també poden estar relacionades amb unes males condicions de les instal·lacions. Un dels espais on es troben més freqüentment aquests microorganismes són els balnearis, ja que aquest tipus de gèrmens són termòfils i les altes temperatures d’aquests espais permeten que es multipliquin més ràpidament.

El 10% restant es pot trobar en aigües naturals, com ara rius, platges o pantans. Les malalties produïdes en aquests espais solen estar provocades per organismes ambientals aquàtics o altres fonts exògenes, com aigües residuals, activitats agrícoles i ramaderes o animals que viuen a l’entorn3.

Malalties principals transmeses per aigües recreatives

Els brots bacterians es deuen a deficiències en el control de les instal·lacions, sigui per nivells insuficients de desinfectant, per un manteniment o neteja inadequats de les instal·lacions o pels alts nivells d’ocupació en aquests recintes. Les persones que es veuen afectades per aquest tipus d’infeccions són principalment infants, dones embarassades i persones amb problemes de salut els medicaments de les quals redueixen la capacitat que té l’organisme de combatre els microbis. Aquest risc també pot augmentar pel tipus de condicions de l’exposició, el temps de contacte amb l’aigua o les característiques dels microorganismes1,3.

Les malalties relacionades amb l’ús d’aigües recreatives generalment són lleus o moderades. Algunes de les més comunes són1,3:

  • Malalties gastrointestinals: la diarrea és el símptoma més comú d’aquestes malalties. El brot sol originar-se amb un usuari infectat, generalment en infants amb bolquers. Aquestes persones que estan malalties amb diarrea la poden propagar en compartir l’aigua recreativa.
  • Malaltia respiratòria aguda: aquestes infeccions respiratòries es contagien en inhalar gotetes d’aigua, generalment en format de vapor. Aquests bacteris poden provocar tos, dificultat per respirar, febre i fins i tot dolors musculars4.
  • Malalties de la pell: estar un llarg període de temps en contacte amb aigües contaminades pot produir granissades, pruïja o butllofes, de vegades amb pus, a la pell. Aquest tipus d’infecció apareix al cap d’uns dies d’haver estat en aigües en mal estat5.
  • Infeccions d’orella: l’orella de nadador o otitis externa també es deu a un contacte prolongat de les orelles amb l’aigua. La humitat facilita que els bacteris es propaguin més de pressa i provoquin una infecció6.

Com es pot evitar el contagi produït per aigües recreatives no tractades

Per evitar transmetre o ser contagiat per algunes d’aquestes malalties cal1,2:

  • Evitar el contacte amb l’aigua si has tingut gastroenteritis les dues últimes setmanes.
  • Procurar que no t’entri aigua a la boca mentre nades.
  • Eixugar-se les orelles després de nedar.
  • Sortir de l’aigua almenys cada hora.
  • Comprovar que els bolquers dels nadons estan nets.
  • Portar la canalla al lavabo.
  • Si tens una piscina o jacuzzi, comprova que els nivells de clor i el pH són els adequats.

Tot i que les afeccions transmeses per aigües recreatives són lleus o moderades, cal tenir una cura especial amb les condicions en què es troben aquestes aigües abans d’accedir-hi, especialment les persones que tenen més probabilitats de contraure-les. Les persones amb el sistema immunitari debilitat han de consultar el metge abans de participar en certes activitats aquàtiques1.

 

 

Referències:

1 Enfermedades transmitidas en aguas recreativas. CDC. Octubre 2021.

2 Enfermedades Transmitidas por Aguas Recreativas. Boston Public Health Commission. Agost 2016.

3 Infecciones relacionadas con las aguas de recreo. SEIMC. 2007.

4 Infecciones respiratorias. CDC. Agost 2020.

5 Foliculitis del jacuzzi (foliculitis por Pseudomonas). CDC. Agost 2020.

6 La natación y las infecciones de oído. CDC. Agost 2020.