Oxiürosi: el problema dels cucs intestinals en infants

Publicado:
 •
Share

Família
Nens

Descobreix què és l’oxiürosi o cucs intestinals - Adeslas Salud y Bienestar

En aquest post t’expliquem què és l’oxiürosi i què cal fer per detectar-la i prevenir-ne l’aparició en els infants.


Els cucs intestinals o oxiürosi són uns paràsits inofensius1 però que resulten molestos perquè generen coïssor5. Tenen un color grisenc blanquinós1. Són molt prims, semblants als fils, i tenen una longitud d’entre 0,5 i 1 cm2. Solen aparèixer principalment en infants o persones que viuen en institucions, cosa que en facilita la transmissió i permet que la infestació perduri en el temps2.

Què és l’oxiürosi o cucs intestinals

L’oxiürosi o cucs intestinals són uns paràsits digestius que es troben sobretot a l’intestí dels infants4.

Aquests paràsits entren al cos normalment en forma d’ou i a través de la boca. Una vegada dins, els ous recorren el sistema digestiu fins que s’obren a l’intestí prim. Les larves dels cucs s’alberguen a les parets de l’intestí gruixut i, al cap d’unes setmanes, els cucs femelles surten a l’exterior a la nit i deixen els seus ous a la zona de l’anus3.

Aproximadament un o dos mesos després, les femelles adultes dels oxiürs surten de l’intestí gruixut a través de l’anus (l’obertura per la qual surten les deposicions). Ponen ous a la pell que envolta l’anus, i això provoca picors en aquesta zona.

Aquests cucs no sempre entren per la boca. De vegades pot passar que els ous postos per les femelles a l’anus s’obren i entren a l’intestí de nou i es converteixen en cucs adults3.

El temps que transcorre des que els ous de paràsit entren al sistema digestiu i s’obren a l’intestí prim fins que es converteixen en paràsits adults i les femelles dipositen els ous a l’anus sol ser d’entre un i dos mesos3.

Com es transmeten

La propagació dels ous és molt senzilla, cosa que pot fer que la infecció es perpetuï al llarg del temps2. A més, poden viure en superfícies, és a dir, fora del cos humà, fins a dues setmanes3.

En concret, el procés de transmissió comença quan un nen infectat es rasca o es toca la zona i fa que els ous es quedin impregnats a les mans o entre les ungles. Aquests passen a qualsevol objecte o joguina que toca el nen i així es contagia la persona següent que toca l’objecte i s’acosta la mà a la boca després1. Aquest contagi també es pot dur a terme en compartir inodor, roba o llençols2, o fins i tot per l’aire, tot i que no és tan habitual3.

Els ous també es poden traspassar directament entre persones, sense necessitat d’elements materials, encara que no es transmeten a través de mascotes3.

Quins símptomes tenen

Les infeccions que causa l’oxiürosi generalment no presenten simptomatologia greu. Però és cert que de vegades pot resultar desagradable a la vista o produir danys lleus com4:

  • Coïssor a la zona anal o vaginal. Això es pot deure al fet que les secrecions dels cucs causen picor i irritació a la pell5.
  • Son intranquil.
  • Mal de panxa i nàusees, ocasionalment.

En certes situacions, la infecció pot tenir un altre tipus de localitzacions, tot i que són més infreqüents. En el cas de les dones, el paràsit pot passar de l’àrea anal a la vaginal i d’aquí a l’interior, i afectar l’úter, les trompes de Fal·lopi o els òrgans pelvians. Això podria ocasionar altres malalties com vaginitis o endometriosi. Els cucs intestinals, en casos puntuals, també poden afectar les vies urinàries, provocar pèrdua de pes o generar malestar a part de l’abdomen4.

Tractament i prevenció de l’oxiürosi

Per saber si el teu fill té aquesta infecció, pots col·locar una cinta adhesiva transparent a la nit o a primera hora del matí a la pell que envolta l’anus. Al cap d’una estona, la desenganxes i la portes al metge perquè la pugui analitzar a través del microscopi. Pot ser que el metge també reculli mostres de sota les ungles per comprovar si hi ha ous de cuc3.

Una vegada confirmat que té cucs intestinals, el doctor receptarà una medicament antiparasitari oral de dosi única i que es repeteix al cap d’una o dues setmanes1. Després de prendre el medicament, la picor hauria de cessar entre els 5 o els 7 dies següents5.

El metge segurament recomana prendre el medicament a tots els membres de la família, ja que tots podrien tenir els paràsits, encara que no en tinguin símptomes2.

Per eliminar els paràsits o prevenir aquest tipus d’infeccions, segueix els consells següents:

  • Renta’t les mans després d’anar al lavabo1.
  • Neteja regularment les joguines, especialment si al teu entorn s’han detectat cucs1.
  • Mantingues les ungles curtes i netes3.
  • Canvia’t la roba interior cada dia i renta el pijama amb freqüència3.
  • Renta la roba, els llençols i les tovalloles amb aigua calenta i, si tens assecadora, eixuga-les a màxima temperatura4.

Si el teu fill té entre 5 i 10 anys4 i pateix coïssor a l’anus, pot ser que tingui oxiürosi. Si és el cas, contacta amb el metge i extrema les precaucions perquè, en cas que el pediatre determini que té cucs intestinals, els pugueu eliminar al més aviat possible.

 

 

Referències:

1 Lombrices intestinales. Healthychildren.org. Desembre 2016.

2 Lombrices y niños, niños y lombrices. Servei Andalús de Salut. Setembre 2017.

3 Pinworm infections. Hospital San Diego. Consultat el gener del 2022.

4 Infección por gusanos intestinales. Mayo Clinic. Juliol 2021.

5 Lombrices Intestinales. All Star Pediatrics. Novembre 2021.