Podcast: Fimosi, què en va ser, de la famosa estrebada?
En aquest nou capítol de Sin Cita Previa parlem sobre la fimosi i com cal actuar amb els nostres fills.
La cura i la higiene de la zona genital dels nadons és una de les coses que amoïna més els que acaben de ser pares. I entre aquestes preocupacions, la possibilitat que el nen tingui fimosi i com cal actuar en aquest cas és al cap de tothom.
Antigament es recomanava enretirar el prepuci fins que la fimosi desaparegués, però en l’actualitat es desaconsella aquesta pràctica.
Però és normal que els nens tinguin fimosi en néixer?, quines conseqüències té a llarg termini si no es corregeix la fimosi a temps?, què passa si al meu fill li fan la famosa estrebada?, sempre cal fer una circumcisió o hi ha altres opcions? Descobreix les respostes a aquestes preguntes al nostre nou episodi de Sin Cita Previa.
Què és la fimosi?
La fimosi és una condició molt comuna que es produeix quan la retirada del prepuci per descobrir el gland del penis no es produeix de manera senzilla o directament no és possible.
Tant amb el penis en repòs com en erecció, si abaixar el prepuci causa dolor en el nen és molt possible que es tracti de fimosi.
Cal destacar que el 95 % dels nens neixen amb fimosi, però se sol corregir amb el temps. Només el 10 % dels nens d’entre 3 i 5 anys continuen tenint problemes per enretirar el prepuci.
Com hem de tractar la fimosi els primers anys de vida del nen?
Com hem esmentat, la fimosi és molt normal els primers mesos o anys de vida, per això és molt important mantenir una bona higiene i el tractament diari, en cas que ho indiqui el pediatre.
La manera correcta d’actuar és, abans que res, no forçar el prepuci per no causar molèsties, dolor o ferides que derivin en cicatrius que poden empitjorar la fimosi, i simplement mirar de mantenir neta la zona durant la rutina de bany diària, mirant d’abaixar el prepuci fins on sigui naturalment possible i netejar-lo amb una esponja per enretirar les secrecions.
Mai no s’ha de fer una estrebada o forçar el prepuci, ja que causarem un dolor que provocarà que el nen no vulgui col·laborar en futures neteges i, a més, es corre el risc de causar petites esquerdes que cicatritzaran endurint la pell i empitjorant la fimosi.
La millor solució és mantenir una bona higiene diària i deixar que, mica en mica, el prepuci es desenganxi sol.
Què he de fer si la fimosi no es cura sola els primers anys de vida?
Si la fimosi del nen no desapareix per si sola durant els primers anys de vida és possible que la fimosi necessiti tractament. Normalment, cap als 4 o 5 anys ja podem trobar símptomes clars de fimosi franca si encara fa mal en abaixar el prepuci o durant les ereccions. En aquests casos s’ha d’anar al metge per fer una revisió.
Què és la parafimosi?
La parafimosi és una afecció que ocorre en alguns nens i que es produeix quan el gland és capaç de retreure’s però no torna a lloc de manera natural. Això pot produir una inflamació al gland que requereix moltes vegades acudir a urgències. La gran majoria d’aquests casos requereixen una cirurgia senzilla que soluciona la situació.
Si vols saber com es tracta la fimosi de manera mèdica i conèixer alguns consells útils per tractar-la, pots escoltar el capítol sencer de Sin Cita Previa de Dos Pediatras en Casa i la cirurgiana experta en fimosi Henar Souto.
Referències :
1 Podcast ‘Fimosi, què en va ser, de la famosa estrebada?’, de Sin Cita Previa amb Dos Pediatras en Casa. Maig 2022.